26 Април 2024петък19:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

С какво се гощават в Македония

Специалитети за удоволствие на близки, приятели, комшии

/ брой: 131

автор:Васил Попов

visibility 8753

В съседна Македония хората имат няколко любими ястия, като почти 100% от тях съдържат месо, разбира се - свинско. За Петар Йовановски от Скопие, който е софийски зет, царят на животните е прасето. Защото - както сам твърди, той лъв не е опитвал. С апетитните македонски гозби можете - както казват от другата страна на границата, да се "напиете жолта или бела лозова ракия", "црно или бело вино", или шприцер, което е 50 на 50 бяло вино и газирана вода. Ето няколко традиционни македонски гозби, които Петар приготвя по рецепти на своята майка Добрила. Тя не е професионален готвач, занимавала се е с администрация. Но това не пречи да е прекрасен кулинар.

Уменията си Пецо е научил от майка си Добрила

"Селско месо"

 

"Селското месо" е едно най-обичаните традиционни ястия на македонците. Това е и което почти винаги ще ви препоръчат да опитате в македонските "кафани" и "ресторани". И няма да сгрешите, ако го направите. Вариантите и количествата на ястието може да са различни. То съдържа различни меса - свинско, пилешко, а някои добавят и телешко. Типично за западните ни съседи е, че много от ястията, които се подлагат на печене във фурната, се приговят в глинен съд - най-често това е глинена тава. Ето рецептата на Добрила, към която както тя казва, е добавила и нещо от себе си, което иначе го няма в класическата рецепта на "Селското месо".

 

Необходими продукти:

 

500 г свинско месо от бут, 500 г пилешки гърди, 500 г мляно свинско месо (да е шарено), 300 г печурки, 250 мл бяло вино, 2 глави кромид лук, 1 бр. суха червена чушка, сол, черен пипер, дафинов лист, 100 мл готварска сметана, 100-150 г настърган кашкавал, олио или зехтин.

 

От мляното свинско месо се приготвят малки кюфтенца, подправени с малко сол и черен пипер, които се опържват и се оставят настрана. Свинското и пилешкото се нарязват на парчета като за кебап. В глинена тава или в глинен гювеч сипваме малко мазнина, нарязания на ситно кромид и парчетата свинско. След това поставяме тавата във фурната. Трябва да се знае, че в глинен съд не се слагат топли продукти, както и той не се поставя дирекно в топла фурна. Фурната се затопля едва след като съдът е поставен вътре. Когато свинското се позадуши, към него се прибавят парчетата пилешко. Когато и двата вида месо се задушат, към тях се добавят малките свински кюфтенца, сол, черен пипер, дафинов лист, нарязаните печурки, натрошената суха чушка, бялото вино и малко вода. Ястието се пече между час и час и половина без капак, като от време на време се разбърква. Накрая към него се прибавя сметаната, а отгоре се поръсва с рендосания кашкавал. Щом кашкавалът леко се позапече, "Селското месо" е напълно готово.

 

"Шарска плескавица"

 

Необходими продукти:

 

600 г мляна свинска плешка, 400 г млян телешки бут, 250 г кашкавал, 5 яйца, сол и черен пипер.

 

Двата вида мляно месо се размесват на кайма. Към нея се добавя сол и черен пипер на вкус. Месото се разделя на 10 еднакви топки по около 100 г, от които като краен резултат трябва да се приготвят пет "Шарски плескавици". Всяка топка се разплесква в кръгла форма. На пет от тях се слагат по 50 г кашкавал - на парче или рендосан, и се затваря с другите пет, така че кашкавалът да попадне в центъра на плескавицата. Така приготвените "Шарски плескавици" в Македония пекат на неоребрена, а гладка скара. Докато все още плескавиците се допичат, яйцата също се "чукват" върху скарата. Може да бъдат опържени и на тиган. Когато станат готови, върху всяка плескавица се поставя печено яйце.

 

"Тава Роза"

 

Необходими продукти:

 

250 г телешки шол, 250 г телешки език, 250 г пушен свински джолан (може и друго пушено свинско месо), 250 г печурки, 5 моркова, 5 сухи червени чушки, 4 домата, 250 г кашкавал, глава кромид, масло, нелюта горчица, вегета, черен пипер, сол, магданоз.

 

Телешкото заедно с езика се варят около 2 часа. Морковите, кромидът, сухите чушки, гъбите и доматите се запържват в маслото. В глинена тава се поставят варените телешко и език и нарязания на прачета пушен свински джолан. Към това се добавя бульонът, в който се е варило месото, запържените зеленчуци, вегетата, малко горчица, черния пипер, солта и магданозът. След това се пече във фурна, а към края се прибава и кашкавалът.

 

"Шницлите на Добрила"

 

Необходими продукти:

 

1 кг свинско от бут, 15 бр. чушки, 5-6 домата, кромид, 2 връзки магданоз, 1 чаша вино, горчица, вегета, сол.

 

Чушките се изчистват, нарязват и изпържват заедно с нарязаните домати, кромид и двете връзки магданоз. Свинското се нарязва на шницели (македонците им казват шницли) и леко се начукват. От едната страна се намазват с вегета, а от другата с нелюта горчица. В тава се редят първо ред от шницели, а след това се слага от пържените зеленчуци. Това се повтаря, докато свършат всички продукти. Към ястието се добавя олио или зехтин, една чаша вода и една чаша червено вино. Пече се на тих огън.

 

"Турльо тава"

 

"Турльо тавата" всъщнот е ястие много близко до нашия гювеч. Типичното е, че задължително се приготвя с няколко вида месо и винаги се пече в глинен съд.

 

Необходими продукти: Около 700 г свинско месо, 100-150 г овче месо, 250-300 г агнешко месо, 5-6 глави кромид, около килограм чушки - зелени и червени, 1-2 патладжана, 300-400 г бамя, 3-4 картофа, няколко домата, вегета, черен пипер, сол, дафинов лист.

 

Месото се нарязва на парчета, както и всички зеленчуци, като патладжаните се белят, нарязват и посоляват и едва след като от тях изтече чернилката, се прибавят към другите продукти. Всички продукти се поставят в голям глинен гювеч. Към тях се добавя сол, вегета, черен пипер и дафинов лист. Накрая се добавя чаша, чаша и половина вода и олио. Някои добавят и малко топло вино. "Турльо тавата" обича много печене.

 

"Тавче гравче"

 

 Това е традиционен македонски специалитет, който се приготвя с пресен зрял боб (на македонски грав) и може да се найде както във всеки дом, така и в почти всеки ресторант. "Тавче гравче" е македонски специалитет, които като по чудо не съдържа месо, но винаги може да се добавят наденички или други колбаси.

 

Необходими продукти:

 

Зрял боб, кромид, суха червена чушка, масло или олио, червен и черен пипер, сол, дафинов лист.

 

Бобът се чисти, след което трябва да преседи в студена вода най-малко 3 часа или пък една нощ. Водата, в която е бил, се изхвърля, добавя се прясна студена вода, която, след като бобът поври в нея, също се изхвърля. В него се налива нова вода, в която се добавя нарязаният кромид, дафинов лист и черен пипер. След като бобът поври около 90 мин., се изсипва в глинена тава. Към него се добавя отделно запържена глава кромид заедно с натрошената суха чушка. За да стане още по-ароматен бобът, Добрила добавя към него печурки и малко лют пипер, който в Македония наричат "буковец". Всичко се обърква добре и се пече на 220 градуса.

 

"Смокинова торта"

 

И макар че по-горе казахме, че ще разкажем основно за ястия с месо, нека добавим и нещо за тези, дето обичат да похапват сладко или по-точно - много сладко. Ето и "Смокиновата торта" на Добрила.

 

Необходими продукти:

 

За блата - 150 г счукани орехи, 150 г сухи смокини, 150 г стафиди, 3-4 лъжици брашно, 10 белтъка и 10 лъжици пудра захар. За крема - 10 жълтъка, 250 г краве масло, 10 лъжици пудра захар и ванилия.

 

Смлените орехи, нарязаните сухи смокини и стафиди се разбъркват с брашното. Към това се добавят разбитите на сняг 10 белтъка с 10 лъжици захар. Сместта се изсипва в правоъгална тава около 35/40 см и се пече 25 мин. на 180 градуса. Блатът се нарязва на три еднакви правоъгълни парчета. Кремът се вари на водна баня до сгъстяване. Когато изстине, към него се прибавя маслото, което трябва да е предварително извадено от хладилника. Трите блата се спояват, като се намазват с крема, от който трябва да ви остане и за намазване отгоре и отстрани на тортата. Украсява се с орехи и смокини.

 

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ