12 Април 2024петък15:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Pro domо sua

С кого и защо

Нуждае ли се от промени коалиционната политика на БСП

/ брой: 219

автор:Чавдар Добрев

visibility 2253

Ще се огранича със ситуацията в Народното събрание. Там парламентарната група на БСП изглежда твърде самотна, без особени перспективи за по-тясно и трайно партниране с която и да е от парламентарно представените партии и коалиции. Изясняването на тази дилема не би могло да е продуктивно, преди ръководството на социалистическата партия да синхронизира своето отношение към парламентарните формации с промените, настъпили в техния живот. Ще дам примери с няколко от парламентарните партии и коалиции.
Отношението на БСП към партия АБВ и досега остава недоуточнено. Да, нейните ръководители изповядват идеологията на европейската дясна социалдемокрация. Да, АБВ е член на управляващата коалиция. Да, характерни за АБВ са нейната политическа всеядност, безпринципност и конформизъм, което я прави неустойчив, а нерядко и некоректен партньор. Да, тя беше създадена от Георги Първанов и неговите съмишленици с амбиция да привлече по-голямата част от членската маса и симпатизанти на БСП. А това предизвика

оправдана остра реакция на социалистите

Въпреки посочените и непосочени тук недостатъци на АБВ тя остава лявоцентристка партия, с която е логично ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ да влиза в по-постоянни контакти. По принцип с нея БСП би трябвало да постига сравнително по-ефикасно споразумения в парламента и извън него. Няма нищо по-логично от това, на предстоящите общински избори БСП да се коалира на места с партия АБВ, макар че с Кадиев АБВ заби нож в гърба на българската левица, не просто на БСП. В идейната дискусия с АБВ нашата партия е потребно да участва със зрели политически аргументи, да разкрива на сериозно равнище дълбоките ни различия от абевейци при провеждане на лявата политика, на геополитиката и пр. И да не се задоволява само с обсъждане на междупартийните отношения.
От значителни промени се нуждае отношението на БСП към партия "Атака". Когато "Атака" дебютира в парламента и влезе в коалиция с ГЕРБ, нашето партийно ръководство правилно реагира срещу облика и политиката на атакистите и лично на Волен Сидеров. Тогава партия "Атака" демонстрираше крайни форми на национализма, влизайки в кооперация с герберската политика на държавно насилие и сервилност пред силните на деня международни сили. Поначало слабост на политика Сидеров са вождизмът и залагането на агресия в безкомпромисността.
Факт е обаче, че "Атака" през последните две години претърпя съществена идейна и поведенческа метаморфоза. Днес тя се изявява като партия на българските патриоти, равно отдалечена от ксенофобията и антисемитизма. На този етап отстоява идеята за социална държава, за защита на трудовите хора. Показателни са оценките й за периода на социализма или антифашистката борба. През последните две години партия "Атака" се прояви като защитник на националните интереси и чрез отношението й към Русия и братския руски народ.
Странно е, че ръководството БСП не отчита тези нови реалности, които за едни са тактика, за други - стратегическа ориентация на атакистите. При всички случаи ще е добре, ако лидерите на БСП се съобразят с промените, настъпили в "Атака", и публично ги дискутират на авторитетен форум, за да потърсят

активни форми за диалог

с тази партия.
В този момент е невъзможно да се говори за коалиране между БСП и ДПС. На първо място, защото само преди година ДПС наруши грубо партньорските връзки между двете партии. Лидерът на ДПС Лютви Местан е политикът, който "свали" правителството на Пламен Орешарски, изпълнявайки волята на Вашингтон за съставяне на нов кабинет, доминиран от Реформаторския блок и ГЕРБ. Целенасочената проамериканска ориентация на ДПС, "заслуга" преди всичко на Местан (в това е отликата му от Доган), тепърва ще подсигурява база за компромиси по генерално важни въпроси с ГЕРБ и Реформаторския блок.
Законът, с който "се премахва давността за престъпленията от времето на комунизма", приет в парламента на първо четене по предложение на Местан, е цената, която плаща партия ГЕРБ, за да циментира задкулисната подкрепа на депесарите. Не ще и съмнение, че тази позорна сделка беше сключена по нареждане на съответните държавни служби на САЩ. Иначе не може да се обясни поведението на премиера Бойко Борисов по случая с новоприетия закон, близнак на прословутия Закон за защита на държавата (ЗЗД), поставил начало на фашизма в нашата страна. Поведение крайно реваншистко, унизително и безотговорно спрямо интересите на България и демократичните принципи, но и спрямо перспективите пред собствената му персона.
На следващия конгрес БСП ще трябва да изрече неща, досега премълчавани от нея. За бедния електорат на ДПС и за ръководството му, подчинено на корпоративни интереси. За ДПС, което вместо да споява,

разединява българското общество

На Българската социалистическа партия ще се наложи много по-решително да се конфронтира с практиките на ДПС да установява хегемония над българските турци, а от известно време и върху ромската общност, спомагайки интензивно за нейното ислямизиране.
Същевременно рано или късно на партийното ни ръководство ще му се наложи да изготви всестранен анализ на причините, поради които нашата партия се отказа доброволно да създава свои организации сред българските турци през последния четвърт век и занемари работата сред ромското население.
С много неясноти и теоретически парадокси е обременено отношението на БСП към Реформаторския блок. Редица представители на лявата идея възприемат тази формация, съставена от малки десни партии, като хаотично, еклектично обединение с неизяснен идеен статус. Стигна се до положение контактите на БСП с реформаторите да са понякога по-близки, отколкото контактите с АБВ или "Атака". Доколкото си спомням, най-малко на две срещи с участие на хора от БСП от страната за лектори бяха канени известни защитници на дясната идеология.
Убеден съм, че подобни

заигравания са стъпка в погрешна посока

Време е да се осъзнае: основният политически опонент на БСП - с всички произтичащи последици от тази констатация - е Реформаторският блок!
Защо?
Защото Реформаторският блок е най-безкомпромисният противник на всяка лява политика, на всяка инициатива в полза на трудовите хора, на всяко усилие да се изгражда в България социална държава. Защото е най-последователният проводник на мракобесната политика на антикомунизма и русофобията. Защото е сплит от отрицание и омраза към миналото на лявата идея у нас и в света, към антифашистката съпротива и периода на социализма. Защото като наследник на СДС е партия на политическия реваншизъм. Защото лидерите на Реформаторския блок са субекти, които поставят интересите на САЩ и атлантизма по-високо от интересите на своето отечество. Тук е концентриран интелектуалният елит на НПО-тата, финансирани от чужбина. Защото при реформаторите водеща роля играе ДСБ - партията на Иван Костов.
Що се отнася до ГЕРБ, актуален е изводът, че е авторитарна, популистка партия, която компенсира своята идейна и кадрова еклектика с умение да държи здраво юздите на държавната власт. ГЕРБ, създадена от българската олигархия и центрове на световния глобализъм, вече пет или шест години продължава да е най-успешно представящата се на избори българска партия. ГЕРБ успя да овладее решаващи позиции в законодателната, изпълнителната и общинската власт, в медиите, най-вече в електронните. Тази партия се поддържа от бивши симпатизанти на СДС, НДСВ, БСП и други партийни формации на прехода. Макар през първия управленски мандат ГЕРБ да легитимира себе си като партия на "терора", през втория управленски мандат използва сравнително по-богат парламентарен репертоар. Под диктата на САЩ и проамериканското лоби в ЕС понастоящем ГЕРБ предоставя стратегически важни сектори в ръцете на Реформаторския блок.
БСП не може да остане индиферентна пред факта, че въпреки риториката на Бойко Борисов, който имитира дружелюбни чувства към Русия, ГЕРБ провежда

най-провокативната външна политика на България към Русия

през последния четвърт век на прехода. Провежда я рамо до рамо с русофобите от Реформаторския блок. Решаваща е ролята на ГЕРБ за спиране на трите българо-руски енергийни проекта; за превръщане на България във "фронтова държава" срещу Руската федерация; за установяване на пълна доминация на американските интереси над българските национални интереси; за назначаване на министрите на външните работи и на отбраната, които действат по заповеди от Вашингтон. ГЕРБ и управляващата коалиция проявиха унизително сателитно поведение с отказа на външното министерство да разреши полет в българското въздушно пространство на два руски самолети до Сирия с хуманитарно предназначение.
И още. БСП с основание отказа коалиране с ГЕРБ след последните избори за Народно събрание, тъй като, претърпяла поредна изборна загуба, не беше в кондиция да е равностоен партньор на герберите в управлението на страната.
Няма да се спирам върху другите възможни коалирания на социалистическата партия с останалите партии в парламента. Но ще подчертая: без сериозен анализ и преценка, изводи и промени в коалиционната политика, БСП ще продължи да остава заложник - не толкова рядко - на преодолени от времето постановки. Нашата партия, като останалите политически сили, е също политическа сила в развитие, тя също се променя и се нуждае от сериозен анализ, преценка, изводи и промени. Без такъв тип самопознание БСП няма как да постигне пълноценен, актуален и ефикасен  прелом в своята коалиционна политика.
 

Техническият преглед удари 100 лева

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 70

Унищожават българските левове след приемане на еврото

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 70

Птичи грип във ферма с кокошки-носачки в Хасково

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 70

България втора в ЕС по поскъпване на жилищата

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 70

Свалят обвиненията срещу Джулиан Асанж?

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 70

В Германия правописът вече не е важен

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 70

Левицата в Скопие с антибългарска кампания

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 70

Накратко

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 70

Някога и сега

автор:Валентин Георгиев

visibility 194

/ брой: 70

Страната на евро пуделите

visibility 185

/ брой: 70

ВъзмОтително

автор:Таня Глухчева

visibility 186

/ брой: 70

Аферата "Боташ"

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ