03 Април 2020петък02:25 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Карта, отличена през 2019 г.

С конкурс насърчават откривателите у нас

Националната надпревара под наслов "Истории, проекти и мечти върху карта" цели да провокира деца и възрастни

/ брой: 57

автор:Дума

visibility 227

По повод Световния ден на Географските информационни системи (ГИС) в България е обявен национален конкурс под наслов "Истории, проекти и мечти върху карта". Инициативата насърчава всички малки и големи откриватели да разкажат своята история с ГИС технологии. В рамките на предизвикателството всеки от участниците ще има възможност да създаде печатна или интерактивна карта, с която да представи личен или обществен проект, специално преживяване, полезна информация, исторически или фактически данни, обществено значим проблем или призив за кауза.

Интерактивните карти съчетават една или повече уеб карти, придружени с текст, снимки и мултимедийно съдържание, които могат да направят всяка история вълнуваща по нов, интересен и увлекателен начин, използвайки универсалния визуален език на географията. 

Представените карти ще бъдат оценявани от комисия, включваща доказани специалисти в областта на географските информационни системи, ГИС приложенията, картографията и естетиката. Най-добрите творби ще бъдат изложени по време на организираните по случай Световния ГИС Ден конференция и официален коктейл, които събират над 600 представители от различни сфери. Сред наградите за победителите са: лиценз за водещия в света ГИС софтуер Esri ArcGIS Desktop; едногодишен неограничен достъп до най-богатия електронен образователен център за геопространствени технологии - Esri Training; специализиран атлас със съвременни ГИС карти и др.

В конкурса имат възможност да се включат както организации, така и индивидуални участници. Победителите ще бъдат обявени на 13 ноември.

Награди ще бъдат връчени в следните категории:

* Устойчиво развитие (карти, свързани с теми като околна среда, градско развитие, лични или обществени каузи, управление при кризи, добри практики и примери от дейността на организации и мн. др.).

* История и култура (карти за културни събития, фестивали, чествания, традиции, паметници на културата, исторически забележителности, градове, общности, местности и мн. др.);

* Образование (карти, които са насочени към обучението, образованието и изучаването. Истории за училище, университет, образователна институция, курс, кръжок и всичко, което ни помага да се развиваме и обогатяваме с нови и полезни знания);

* Пътуване и туризъм (познати и непознати места, пътища, гледки и преживявания, свързани с красотата на нашата родина).

БНБ въвежда мораториум върху кредитите

автор:Дума

visibility 32

Българите очакват тежка финансова криза

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 64

Проф Дуранкев: Необходима е нова данъчна система

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 64

ООН: Храните по света рязко са поевтинели

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 64

Замразяват кредитите на британците за три месеца

автор:Дума

visibility 47

Евросъюзът взе на мушка Унгария

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 64

Рекордна смъртност в САЩ за денонощие

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 64

КОВИД-19 е най-активен при 4 градуса

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 64

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 133

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 107

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 94

/ брой: 64

Честит рожден ден, ДУМА!

автор:Юрий Борисов

visibility 81

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ