02 Юни 2020вторник02:22 ч.

С малко любов човек може всичко

/ брой: 72

visibility 1028

Васко Василев


Какво е герой?, пита Хенри Милър в една от книгите си. Основно, обяснява той, е човек, който е победил страховете си.
Запознах се с Йордан Коралов, когато бях назначен за директор на ГХГ "Асен и Илия Пейкови" в Севлиево, а той ми изпрати свои репродукции и така започна нашата кореспонденция. Открихме, че сме сродни души. Преди една година му изпратих официална покана за изложба в галерията. Йордан прие веднага и бе изключително всеотдаен. В процеса на подготовката на настоящата му изложба - "Моята очарователна меланхолия", той ме научи на онова, което той самият бе научил, въпреки своята младост. Когато хората се шокираха от заглавието на самата изложба и критикуваха картините му, Йордан казваше: "Не го приемай на сериозно!" И така от Коралов научих как да се смея на нещастието, а не да плача. Когато ни обзема меланхолия, може би тя ще е "очарователна"... и така ще сме свободни, ведри и изпълнени с живот и цвят, подобно на картините на Коралов.
С цветните си внушения художникът ни показва как да се противопоставим на състоянията на "тихо или шумно отчаяние", като ни предлага заглавията "Колесница на съвършената радост", "Успешният крал", "Спиш ли, Роластене?" и "Една хубава вечер".
Йордан Коралов се появи в галерията на нашия град като човек, който е победил страховете у себе си и е заживял смело и предизвикателно. Въпреки че е още толкова млад, Йордан Коралов чрез своята ведра и оптимистична палитра ни показва, че има само едно истинско обричане - "Всеки човек е отговор за самия себе си". Така творбите и животът се сливат естествено и хармонично и ние виждаме картините "Всички идваме отнякъде" и "Уличките на ранната печал". Гледайки ги, сме в споделени "Мигове неповторими" и се потапяме в цветна хармония и любов. Чистотата на палитрата ни уверява, че това е и чистота на сърцето му. Откритата, сигурна и експресивна рисунка ни убеждава, че пред нас стои един уникален художник, който в днешния шумен и изпълнен с цинизъм свят с малко любов и цвят може всичко.
Йордан Коралов ни дава пример за оптимизъм и предвещава идващата пролет с нейните цветни и слънчеви преобразувания у всеки от нас. Със сигурност, както самият автор казва, "всеки има своите състояния на меланхолия, но моите са очарователни".
Понякога е трудно да защитаваме парадокса, но картините на Коралов са залог за истинността на това негово твърдение.

Природният газ по-евтин, парното - не

автор:Мая Йовановска

visibility 116

/ брой: 102

КЗП проверява програмата за безлихвени кредити

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 102

Под 10% от хотелите и ресторантите в Банско работят

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 102

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 117

Над 4000 са арестувани в САЩ

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

Гърция ще дострои оградата по границата с Турция

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 102

Кремъл очаква подробности за поканата за Г-7

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 102

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 141

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 98

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ