16 Юни 2024неделя03:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Книгата

С патоса на възрожденското родолюбие

/ брой: 164

автор:Продрум Димов

visibility 11305

Продрум ДИМОВ


Поетичната книга на Боян Ангелов "П(р)освещения", издателство "Захарий Стоянов", отново ни връща към възрожденските традиции и ги противопоставя на нашето сложно и противоречиво съвремие, което толкова се нуждае от подвига и светлия пример на достойните ни предци. Такива са посланията на поета - горещ повик за нравствено освестяване и възкресяване на високите български добродетели. 

Книгата се състои от три части: "Къща музей", "Прилики" и "Съзиждане". От тях най-съществен и градивен дял се пада на "Къща музей".

Въвеждайки ни в тази наистина сакрална, много българска Къща, авторът разкрива своята човешка и творческа същност. Поетът съзнава болезнено големите морални поразии, с които ни съсипва днешното разрушително време. И неслучайно възкресява респектиращите фигури на Гина Кунчева, Васил Левски, Добри Чинтулов, Нешо Бончев, Христо Ботев, Иван Вазов, Павел Бобеков, Захарий Стоянов, Райна Княгиня, Пенчо Славейков, Димчо Дебелянов, Гео Милев, Христо Смирненски... В тази своеобразна музейна къща битуват и Лазар от Калейца, Богдан Овесянин, Никола Фурнаджиев, Иван Нивянин, Александър Геров, Пеньо Пенев... 

Всеки от обитателите на "Къща музей" е представен от автора с характерния си нравствен облик, послания и стремления, внушения, подбрани внимателно и целенасочено от поета. И при портретуването им техните мисли и черти са свързани със социално-психологическата атмосфера на днешния ден. По този начин Боян Ангелов отразява свои мирогледни оценки, кореспондиращи с негативния нравствен облик на днешната нездрава действителност.

Втората част на изданието съдържа поредица от посвещения, адресирани към колеги и хора от интелектуалния свят, с които поетът е бил в близки приятелски отношения. Което му е позволило да се сроди с тях в човешки и духовен план: Драгомир Шопов, Димитър Стефанов, Евтим Евтимов, Христо Ганов, Андрей Андреев, Иван Динков и много други творци на изящната словесност и научно-творческата ни мисъл. Във всяко от тези посвещения Боян Ангелов е вложил много топлина от сърцето си, за да изрази същностното от емоционалния и морален портрет на хората, с които е вървял по стръмните пътеки на голямото литературно творчество.

И в третата част - "Съзиждане" - авторът не може да озапти преклонението, чувството на взаимно уважение към съзидатели на духовното ни съвремие, с които са слагали тухла по тухла и наливали словесен бетон в литературната сграда на България. Тази съпричастност в този благороден градеж е изразена с много обич и откровение в посвещенията му за Петър Андасаров, Матей Шопкин, Атанас Звездинов, Борис Данков и други, записвали имената си сред най-ярките и най-ревностни съзидатели на нашия духовен дом.

Стихосбирката на Боян Ангелов "П(р)освещения" е наистина рядко родолюбиво издание, в което поетът извисява на подобаващ пиедестал, за кой ли път, с възрожденски патос нашите изконни национални ценности.

Едното платно на "Струма" ще е извън дефилето

автор:Дума

visibility 827

/ брой: 111

Произвеждаме все по-малко плодове

автор:Дума

visibility 774

/ брой: 111

Задава се голям излишък на петрол

автор:Дума

visibility 722

/ брой: 111

Пускат еднодневна винетка за леките коли

автор:Дума

visibility 687

/ брой: 111

Не давайте партията на търговците

автор:Дума

visibility 876

/ брой: 111

Трябва ни управление на широка основа

автор:

visibility 830

/ брой: 111

БСП е жертва на структурите си

visibility 919

/ брой: 111

Конференция за мир или "път към нищото"

автор:Таня Глухчева

visibility 845

/ брой: 111

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ