20 Септември 2021понеделник10:41 ч.

Членовете на НС бяха посрещнати от простест с искания за оставки и спиране на разделението в партията

С пет приоритета БСП продължава преговорите с ИТН

Социалистите няма да подкрепят кабинет, налагащ либерален модел на управление

/ брой: 141

автор:Павлета Давидова

visibility 833

Националният съвет на БСП реши контактна група да продължи преговорите с "Има такъв народ" за съставянето на правителство. Това обаче ще стане на базата на 5 приоритета, които бъдещият кабинет трябва да спазва. Социалната политика е първата "червена линия", за която БСП настоява. Тя включва борба с неравенството и бедността, увеличаване на доходите, в това число преизчисляване на пенсиите, и политика за младите и работещите хора. Втори приоритет е здравната реформа, която да гарантира достъпно и качествено здравеопазване. Социалистите няма да отстъпят от приоритетното място на образованието, науката и културата. Четвърти приоритет е борбата с корупцията и качествената съдебна реформа. На последно място, но не и по важност, е възстановяването на икономиката.

Преговори ще водят Корнелия Нинова и заместниците ѝ Атанас Зафиров, Ирена Анастасова, Кристиан Вигенин и Христо Проданов. Отделно ще има и експертни групи, които заедно със съветите към Националния съвет ще работят с експертните групи на ИТН, ДБ и ИНИ. Стана ясно, че БСП и ИТН имат допирни точки спрямо политиката за доходите, образованието, но има и различия като например как точно да се случи преизчислението на пенсиите.

БСП категорично е срещу налагането на либерален модел на управление, на оттегляне на държавата като основен регулатор и собственик на активи, които са от ключово значение за националната сигурност на страната и за хората. Де факто социалистите са срещу заявките на ИТН за приватизация на ББР, концесиониране на пътища и т.н. Нинова отново обеща подкрепа за влизането на Северна Македония в ЕС, но без това да става за сметка на българския национален интерес и българската история.

Пленумът настоява разговорите за формиране на кабинет да приключат със споразумение за подкрепа, като категорично бе уточнено, че това не е същото като коалиционно споразумение.

Окончателното решение ще бъде взето отново от Националния съвет след доклад от контактната група и след като ИТН представи поименен състав на правителството и неговите приоритети.

НС смята за препоръчително съставянето на кабинет вместо нови избори, без това да става за сметка на левите политики. Янаки Стоилов дори предложи подкрепата за евентуален кабинет да бъде ограничена до изпълнението на конкретни задачи със срок от една година, а след това НС да ревизира решението си. Не бива да допускаме зад привидния консенсус по теми като социалната политика да ни пробутат "убийствени" за партията или идеологията ни неща, смята Румен Овчаров.

Нинова посочи краткосрочните задачи, които очаква от кабинета - актуализация на настоящия бюджет, която да осигури адекватна социална политика, подготовка за евентуална нова КОВИД вълна, приемане на бюджет 2022 и задвижване на Плана за възстановяване. В дългосрочен план трябва да се мисли за цялостно премахване на управленския модел на ГЕРБ, край на лобистките закони, трайно законодателство, съдебна реформа и борба с неравенствата.

Конкретизацията на условията за подкрепа ще се направи след преговорите и наличието на яснота по състава на кабинета. Приватизационни и лустрационни намерения няма да получат гласове от БСП. "БСП за България" представя лявото в това НС, в другите формации нямат ясно очертан идеологически профил, но е ясно, че вървят вдясно, отбеляза Нинова.

Преди началото на пленума пред "Позитано" 20 имаше протест с искания за оставки заради слабите резултати на вота. Наличието на членове на НС, кметове и партийни председатели доведе до остра размяна на обвинения по-късно. "Тези хора не представляват никого, освен себе си. Не са упълномощени от партийните членове и партийните организации да правят това. Не могат да ми искат оставката, защото те не са ме избрали. Те работеха срещу моя избор и срещу прекия избор", заяви Нинова. Вътрешната опозиция пък се възмути от липсата на отговорност за резултатите от парламентарния вот и поиска свикване на конгрес. Формалното предложение за насрочване на партийния форум през септември дойде от Костадин Паскалев, който обаче поиска първите 2 точки от дневния ред да са анализ на състоянието на БСП и мерки за подобряване на ситуацията. Едва като следваща точка той вижда евентуално гласуване на оставка, ако има такава от председателя на партията.

Кристиан Вигенин представи обстоен анализ на изборната кампания и резултатите от вота. ИБ предлага редица мерки, насочени към укрепването на БСП. Анализът на изборните резултати премина остро, имаше критики към медийната политика на партията, както и в демонстрирането на липса на уважение към другари. Предложението за конгрес през септември не бе гласувано, тъй като по устав такъв трябва да се проведе до края на годината.

Янаки Стоилов призова подкрепата за кабинета да се основава на по-краткосрочни и конкретни мерки

Снимки Михаела Катеринска

ЦИК ще купи допълнителни машини и памет за изборите

автор:Дума

visibility 11

COVID-19: Близо 10% са положителните проби

автор:Дума

visibility 209

Взрив в жилищен блок във Варна

автор:Дума

visibility 228

Асен Василев: Спецов е получавал заплахи

автор:Дума

visibility 235

Пари за пътища чак догодина

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 180

Токът за битa поскъпва неизбежно

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 180

Губим 40 000 работници годишно

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 180

Чуждите инвестиции се стопиха с 64%

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 180

Стрелба в университет в Сибир, има ранени

автор:Дума

visibility 0

Приключиха изборите за Държавната дума в Русия

автор:Дума

visibility 264

Турците в Северна Македония с ултиматум към преброяването

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 180

Париж се усъмни в съюза със САЩ

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 180

Между възхода и падението

автор:Евгени Гаврилов

visibility 290

/ брой: 180

Какво ни предлага дуетът Петков-Василев

visibility 763

/ брой: 180

След края на 46-ото НС: Присъдата е сурова

автор:Мирослав Попов

visibility 472

/ брой: 180

Кучешко-човешки живот

автор:Таня Глухчева

visibility 278

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ