05 Април 2020неделя11:18 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

С рап срещу мръсните ръце

Честото им миене пази и от грип

/ брой: 206

автор:Дума

visibility 1104

Петима души от персонала на британската болница "Милтън Кейнс" са написали песен срещу мръсните ръце. В 30-секундния клип, който се върти на екран в чакалните на лечебното заведение, танцуващи медицински сестри демонстрират как всеки трябва да мие ръцете си. В песента се обяснява, че грижливото измиване на ръцете със сапун и топла вода преди всяко ядене, след всяко посещение на тоалетна или след като човек се прибере у дома, пази от множество заразни болести, в това число и от грип. Всеки посетител на "Милтън Кейнс" може да си закупи и DVD с рап парчето срещу 25 британски паунда.


Според информация на Световната здравна организация (СЗО) в северното полукълбо през тази зима ще циркулират щамовете на грипните вируси Калифорния (A/California/7/2009 (H1N1), Пърт (A/Perth/16/2009 (H3N2) и Бризбейн (B/Brisbane/60/2008). Експертите смятат, че тазгодишната противогрипна ваксина трябва да е именно срещу тези щамове.
Специалистите очакват да продължи да върлува и свинският грип, независимо че на 10 август генералният директор на СЗО Маргарет Чан обяви край на пандемията. Междувременно в доклад на здравната комисия на Съвета на Европа, одобрен от Парламентарната асамблея (ПАСЕ), се твърди, че СЗО е преувеличила сериозно опасността от разпространението на свински грип. Това е довело нерационално и твърде голямо разхищение на средства, породени са ненужни страхове у хората, но са и донесени милиарди на фармацевтичната индустрия. Миналата зима беше белязана от истерията около А(H1N1). През януари т.г. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) започна разследване на фармацевтичния бизнес и СЗО заради "фалшивата пандемия от свински грип". Неназовани фармацевтични компании са подкупили трима учени, които са давали съвети на СЗО какви мерки да предприеме по време на пандемията от свински грип. Междувременно пандемията от свински грип отнесе и българския здравен министър д-р Божидар Нанев заради скандал с доставката на ваксини и противогрипни препарати.
Статия в британското медицинско списание Бритиш медикъл джърнал (British medical journal) доказва, че става въпрос за конфликт на интереси. А проучване на "Джей Пи Морган" показа, че продажбата на ваксини срещу вируса A(H1N1) донесе на производителите си допълнителни печалби между 7.5 и 10 млрд. долара...
Затова специалистите препоръчват по-обичайни мерки срещу грипа, едната от които е редовното миене на ръцете. Отделен въпрос е, че наблюденията на журналисти показаха, че едно доста голяма част от радните ни депутатки, излизайки от тоалетна не мият ръцете си!
Но без ваксина, особено за децата, възрастните, хората с хронични заболявания (сърдечно-съдови, диабет и др.) и с трансплантирани органи, за работещите в лечебни и социални заведения, в транспорта, в хотели и ресторанти и пр., предпазването от грип е трудно. Например в САЩ е пусната назална ваксина (LAIV) срещу грипните щамове през зимата на 2010-2011 г. Но и тя не е безобидна...

30 години БСП е нужна на всеки един социалист

автор:Дума

visibility 1065

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 934

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 552

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 375

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ