16 Октомври 2019сряда19:04 ч.

С родопска гайда поздравиха литературен критик

Георги Янев представи своите "Съгласия" 10 години по-късно

/ брой: 113

автор:Петър Георгиев

visibility 1157

10 години след първата си книга "неСЪГЛАСИЯ", за която получи Голямата награда за литературна критика от националния конкурс "Южна пролет" (1994), Георги Янев представи пред публика и най-новата си творба "Съгласия". Томът излиза с щемпела на издателство "Захарий Стоянов", негов редактор е Тодор Коруев.
Премиерата събра едни от най-ярките литературни изследователи - проф. Огнян Сапарев, проф. Светлозар Игор, доц. Владимир Янев и знакови за вече две поколения любители на мерената реч - поетите Румен Денев и Валери Станков. За да поздрави автора, придружен от гайдар с родопска каба гайда, дойде Атанас Милев, бившият кмет на Девин, и още по-бивш ученик на Янев. И в залата прозвуча песента, пята някога от Васил Михайлов в сагата "Капитан Петко войвода"  - "Горице, ситна зелена..."
Като избрано от избраното окачестви 422-страничния том проф. Светлозар Игов и напомни, че "докато други правеха мними граждански и политически биографии и асимилации, Янев създаде забележително изследователско и критическо дело".
"Преди време той пишеше професионално зрели критически статии и рецензии, но от години не участва в оценката на съвременния литературен процес, не защото дезертира от литературата, за да се заеме с по-доходни занимания, а защото още по-вглъбено и специализирано навлезе в литературната история покрай работата си в къща-музей "Гео Милев". За разлика от други музейни дейци обаче, които сами се превръщат в музейни експонати, Георги Янев превърна своя музей в оживено средище на литературен живот и литературни изследвания. Ренесансът в изследването на Гео Милев през последните 15 години се дължи до голяма степен и на него, не само като неуморен организатор на различни литературни форуми, но и като вглъбен изследовател на един от най-забележителните феномени на българската култура...", подчерта Игов.
А доц. Владимир Янев уточни: "В десетилетната литературна дейност на Георги Янев се оглеждат принципността и безкористието на човек, вярващ в значимостта на Словото!".
"Всеки поет може да се качи на кораба "Радецки", но не всеки може да слезе на козлодуйския бряг!", припомни изречената от Георги Янев преди почти две десетилетия фраза поетът Валери Станков. И къде нашега, къде сериозно сподели, че мнозина пишман поети се молят с две ръце да не бъдат забелязани от критика.
В новата си книга Георги Янев е обединил по-раншното си изследване, посветено на отношенията между бащата Мильо Касабов и сина Гео Милев с някои от най-значимите си статии от 80-те години на миналия ХХ век като "Милост за критиките" и "Действителност и литература", които всъщност са белег за промяна в българската литературна критика.
Включена е статия за един несъстоял се естетически скандал между Пеньо Пенев и Гео Милев. В раздела "Срещи" са представени няколко статии, които имат мемоарно-разговорен характер и се отнасят за двамата големи поети Иван Мирчев и Иван Хаджихристов. Там може да се прочете и обзорен поглед за града на поетите, за творчеството на Константин Павлов и Христо Кацаров. Ангажират вниманието лично мемоарните изповеди на Янев в "Интимно", които подсказват, че при по-различни обстоятелства авторът е можел да се развие като блестящ белетрист.

Водата поскъпва заради нова такса

автор:Дума

visibility 387

/ брой: 198

"Фолксваген" отлага решението за завода в Турция

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 198

България плаща за руски газ двойно по-скъпо от Европа

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 198

Държавата ще събира нови налози по Закона за хазарта

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 198

Кирил ДОБРЕВ: БСП тръгна за победа на местния вот

автор:Юлия Кулинска

visibility 386

/ брой: 198

Хора, бдете!

visibility 331

/ брой: 198

Полуистина...

автор:Лозан Такев

visibility 178

/ брой: 198

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ