01 Юни 2020понеделник03:25 ч.

С родопска гайда поздравиха литературен критик

Георги Янев представи своите "Съгласия" 10 години по-късно

/ брой: 113

автор:Петър Георгиев

visibility 1351

10 години след първата си книга "неСЪГЛАСИЯ", за която получи Голямата награда за литературна критика от националния конкурс "Южна пролет" (1994), Георги Янев представи пред публика и най-новата си творба "Съгласия". Томът излиза с щемпела на издателство "Захарий Стоянов", негов редактор е Тодор Коруев.
Премиерата събра едни от най-ярките литературни изследователи - проф. Огнян Сапарев, проф. Светлозар Игор, доц. Владимир Янев и знакови за вече две поколения любители на мерената реч - поетите Румен Денев и Валери Станков. За да поздрави автора, придружен от гайдар с родопска каба гайда, дойде Атанас Милев, бившият кмет на Девин, и още по-бивш ученик на Янев. И в залата прозвуча песента, пята някога от Васил Михайлов в сагата "Капитан Петко войвода"  - "Горице, ситна зелена..."
Като избрано от избраното окачестви 422-страничния том проф. Светлозар Игов и напомни, че "докато други правеха мними граждански и политически биографии и асимилации, Янев създаде забележително изследователско и критическо дело".
"Преди време той пишеше професионално зрели критически статии и рецензии, но от години не участва в оценката на съвременния литературен процес, не защото дезертира от литературата, за да се заеме с по-доходни занимания, а защото още по-вглъбено и специализирано навлезе в литературната история покрай работата си в къща-музей "Гео Милев". За разлика от други музейни дейци обаче, които сами се превръщат в музейни експонати, Георги Янев превърна своя музей в оживено средище на литературен живот и литературни изследвания. Ренесансът в изследването на Гео Милев през последните 15 години се дължи до голяма степен и на него, не само като неуморен организатор на различни литературни форуми, но и като вглъбен изследовател на един от най-забележителните феномени на българската култура...", подчерта Игов.
А доц. Владимир Янев уточни: "В десетилетната литературна дейност на Георги Янев се оглеждат принципността и безкористието на човек, вярващ в значимостта на Словото!".
"Всеки поет може да се качи на кораба "Радецки", но не всеки може да слезе на козлодуйския бряг!", припомни изречената от Георги Янев преди почти две десетилетия фраза поетът Валери Станков. И къде нашега, къде сериозно сподели, че мнозина пишман поети се молят с две ръце да не бъдат забелязани от критика.
В новата си книга Георги Янев е обединил по-раншното си изследване, посветено на отношенията между бащата Мильо Касабов и сина Гео Милев с някои от най-значимите си статии от 80-те години на миналия ХХ век като "Милост за критиките" и "Действителност и литература", които всъщност са белег за промяна в българската литературна критика.
Включена е статия за един несъстоял се естетически скандал между Пеньо Пенев и Гео Милев. В раздела "Срещи" са представени няколко статии, които имат мемоарно-разговорен характер и се отнасят за двамата големи поети Иван Мирчев и Иван Хаджихристов. Там може да се прочете и обзорен поглед за града на поетите, за творчеството на Константин Павлов и Христо Кацаров. Ангажират вниманието лично мемоарните изповеди на Янев в "Интимно", които подсказват, че при по-различни обстоятелства авторът е можел да се развие като блестящ белетрист.

Почина Христо Явашев

автор:Дума

visibility 9

България е сред най-пострадалите в ЕС от КОВИД-19

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 101

Парите за пътеката за КОВИД-19 не стигат

автор:Аида Паникян

visibility 104

/ брой: 101

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 101

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 101

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 42

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 150

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 101

Русия разобличи обвинения на Вашингтон

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 131

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 160

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ