14 Август 2020петък05:46 ч.

сн. Емилия Костадинова

С шест на сто поскъпнаха храните

БНБ очаква банките да вдигат лихвите по новите заеми

/ брой: 127

автор:Дума

visibility 637

С 6 на сто са поскъпнали през май храните и безалкохолните напитки в сравнение с май миналата година. Това става ясно от данните на НСИ. Като цяло увеличението на потебителските цени е с 1%.

Най-голямо увеличение на цените е регистрирано в група "Хранителни продукти и безалкохолни напитки" - с 6%. Най-голямо е намалениeто на цените в групата "Транспорт" - с 8,6%.

През първото тримесечие на 2020 г. индексът на цените на жилищата е нараснал с 4,7% в сравнение със същото тримесечие на 2019 г. Цените на производител на вътрешния пазар през май намаляват с 1,6% в сравнение със същия месец на 2019 г. Понижение е регистрирано в добивната промишленост - с 5,3%, и в преработващата промишленост - с 3,4%, а увеличение - при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ с 1,4%. Преобладаващите очаквания на мениджърите са продажните цени в промишлеността да запазят своето равнище през следващите три месеца.

Междувременно стана ясно, че БНБ очаква банките да вдигат лихвите по новите кредити за домакинствата, а лихвите по депозитите да се запазят. Централната банка прогнозира още негативният ефект върху хората в резултат на коронакризата да се усети по-силно през есента, като негативните ефекти върху доходите и заетостта да са по-големи от тези при кризата през 2008 г.

Предвид започналото от средата на март увеличение на лихвените проценти на паричния пазар в еврозоната, особено в средносрочните и дългосрочните сегменти (6-месечен и 12-месечен ЮРИБОР), както и факта, че те се използват като референтни лихвени проценти от някои банки, вероятно лихвените проценти по новите кредити ще започнат да се повишават, прогнозират в най-новия си икономически преглед от централната банка.

Допълнителни фактори, които биха могли да повлияят върху лихвените проценти по заемите във възходяща посока, са очакваното влошаване на кредитоспособността на банковите клиенти и по-високата премия за риск на отделните страни, които вероятно ще повишат рисковата премия по кредитите. Не се изключва и увеличение на необслужваните заеми в банковата система в резултат от влошаването на макроикономическата среда, което също ще вдига лихвите на новите заеми.

Очакванията на експертите са през второто и третото тримесечие лихвените проценти по депозитите да останат на достигнатите ниски нива, като основни фактори за това ще бъдат високата ликвидност в банковата система и предвижданото по-нататъшно увеличаване на депозитите на резидентите в среда на повишена несигурност, която стимулира съществено предпазните спестявания на домакинствата.

Ден 36: Нови блокади в София, Русе, Варна и Пловдив

автор:Дума

visibility 16

Бойко Борисов се скри от НС и протеста

автор:Павлета Давидова

visibility 85

/ брой: 155

Морският сарай на Доган се оказа изцяло незаконен

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 155

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 155

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 155

Краткии новини

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 155

Ама кой щял да дойде, като се махне Борисов

visibility 129

/ брой: 155

Протестите са на народа

visibility 77

/ брой: 155

Датата

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ