26 Февруари 2021петък15:40 ч.

Иван Гайтанджиев:

Събитията в Гърция не са едноактна пиеса

Роля имат не само политиката и икономиката, а и моралът, етиката и свободата, смята анализаторът

/ брой: 37

автор:Калина Йотова

visibility 1397

- Политическият елит разбра, че няма друг вариант, но доколко взетите решения ще се изпълнят?
- Последните събития в Гърция и това, че гръцкият парламент прие закон за ново кредитно споразумение с Европейския съюз, налагат няколко извода. Голямото мнозинство, с което беше приет законът, доказа, че действително водещите политически партии ПАСОК и Нова демокрация наистина са си подали ръка с ясното разбиране, че друг полезен ход не може да има. Второ, най-големите стълкновения от последните години, най-мощната протестна вълна, отново доказа колко е развито гражданското общество в Гърция. Съдържанието на този закон обаче показва и по-скоро е едно действително признание на гръцката страна, че трябва да има някаква логика и не можеш да консумираш повече, отколкото си произвел. И тук не става дума само за затягане на коланите, образно казано, на една мъжка снага да се сложи един дамски колан. Наистина задължителни са всички тези мерки и ограничения.
- Какъв е изводът за генезиса на кризата, за конфликта в отношенията между Гърция и ЕС?
- Европа продължава да помага на Гърция, защото няма друга алтернатива. Разбира се, в основата на тази помощ главно стоят Германия и Франция, а да не забравяме, че пред тези държави и пред ръководителите на тези огромни европейски държави предстоят решаващи и много важни избори. Няма съмнение, че тази криза и в Европа, и в Гърция е преди всичко финансова, но освен само финансова не може и да бъде, тя има дълбоки политически корени и мотиви. И когато говорим за това, което става в Гърция, не бива да забравяме един невероятен мислител, какъвто е Аристотел, който е написал нещо уникално - "Зоон политикон" - Човекът е политическо животно. Но в това невероятно разсъждение, в тази мъдрост има и още няколко категории, които се наричат свобода, морал и етика.
- А по какъв начин това ще се отрази на България?
- За България, за нас, е от много голямо значение това, което става в Гърция. Не само защото сме съседи, а защото има едни дълбоки обвързаности, които са съвсем актуални и конкретни - много от т.нар. български банки не са български банки, а на практика са гръцки банки. И ако се върнем към началото на моите разсъждения, когато говорихме и за политика, и за икономика, да, прието е, че преди всичко и в основата на всичко е икономиката, но политиката има своята голяма връзка и най-вече категориите, за които вече говорих - морал, етика и свобода.
- Цената на това народно и гръмко "Не", означава ли, че Гърция вече е в гражданска война? Дали тези събития не са началото на една пагубна верижна реакция?
- Ще добавя още един много важен извод. Това, което става в Гърция, не е едноактна пиеса, не е самостоятелен художествен филм. Това е, образно казано, един дълъг сериал, който тепърва ще има много епизоди. Но краят на тези епизоди няма да бъде скоро.

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 73

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 40

В ЕС се договориха за ваксинационни сертификати

автор:Дума

visibility 238

Евролидерите разделени за ваксинационните паспорти

автор:Дума

visibility 252

Генералитетът на Армения поиска оставката на премиера

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 40

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 264

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 243

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 315

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 267

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ