20 Февруари 2020четвъртък04:57 ч.

Ръководителят на ансамбъл "Чинари" Асен Павлов се включи в поредния бис

Събраха 22 книги с подписи в подкрепа на Празник на българския фолклор

/ брой: 80

автор:Дума

visibility 841

Няколко хиляди почитатели на българския фолклор, които изпълниха зала 1 на НДК в очакване на спектакъла "Време за фолклор", имаха възможност да се подпишат в подкрепа за създаването на специален празник в негова чест. Тази възможност бе обявена преди началото на концерта. Както ДУМА писа, утвърждаването на Национален ден на българския фолклор е идея на художествения ръководител, създател и продуцент на "Чинари" Асен Павлов. Зад него застава и целият състав на ансамбъла, а в инициативния комитет са още проф. Дора Христова - дългогодишен диригент на "Мистерията на българските гласове", Стоян Янкулов-Стунджи, целият състав на "101 каба гайди" и проф. Румяна Цинцарска - фолклорист. Пред сцената бяха оставени 22 специално подготвени книги за събиране на подписи в подкрепа на инициативата - 22 на брой като предложената дата 22 юни - деня на лятното слънцестоене. Стана ясно, че Министерството на културата подкрепя инициативата, а зад нея застанаха още Съюзът на артистите в България начело с Христо Мутафчиев, Съюзът на българските музикални и танцови дейци с председател Станислав Почекански, Гилдията на атракционните и сценичните изкуства с председател Иван Иванов, Националната секция на ЦИОФФ в България с председател Емил Павлов. Бе огласена и идеята да бъде присъждана годишна награда на личност или институция, подпомогнали развитието на българския фолклор.

Богатството и мисията на българския фолклор бяха защитени по най-блестящ начин в двучасовия спектакъл в зала 1 на НДК. С майсторските си изпълнения, с любовта към това, което сътворяват, с приповдигнатото настроение и зареждащата енергия от сцената изпълнителите убедително доказаха, че българският фолклор заслужава да има свой празник.

С нестихващи аплодисменти и бурни възгласи бяха посрещани неземните изпълнения на лауреатите на "Грами" "Мистерията на българските гласове", които вдигат на крака публиката в престижни зали по целия свят; неудържимите танцьори от ансамбъл "Чинари", които за четвърт век успяха да спечелят със спектаклите си едни от най-престижните награди у нас и сърцата на хиляди хора в други страни; Стоян Янкулов-Стунджи, който разтърси зала 1 на НДК заедно с "Чинари дръмс" и "101 каба гайди" - с хипнотичния звук на гайдата те пренесоха публиката в приказните родопски селения.

БСП настоява за по-голям контрол върху бизнеса с отпадъци

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 35

Камионите и автобусите ще плащат за само 3 хил. км пътища

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 35

Увеличиха се държавите срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 35

Прокуратурата поиска от КЕВР проверка на цялата ВиК мрежа

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 35

Ердоган се закани с операция в Идлиб

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 35

Силите на Хафтар обстреляха кораб с оръжие в Триполи

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 35

Eвросъюзът създава единен пазар на данни

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 35

Наричате ги бандити, а те са светци...

автор:Христо Георгиев

visibility 197

/ брой: 35

Езиковото измерение на упадъка

автор:Любомир Калев

visibility 116

/ брой: 35

Датата

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 35

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ