05 Август 2020сряда16:20 ч.

Съд в Добрич отмени наредбата за Синята зона

/ брой: 286

автор:Дана Русева

visibility 1020

Административният съд в Добрич отмени кратковременното платено паркиране в Синята зона, въведено от общинския съвет с наредба от 1 септември. Магистратите отменят и възможността превозните средства да бъдат блокирани и премествани, а водачите им глобявани. Жалбата срещу наредбата подаде адвокат Владимир Калчев, председател на Общинския съвет на БСП в Добрич.
Съдът смята, че инициативата "Синя зона" е тръгнала при неясна схема. Границите на зоната и финансовата обосновка не били конкретизирани. Нямало доказателства и за обнародването на докладната на кмета Детелина Николова. Ако ВАС потвърди констатациите на добричките магистрати, Синята зона ще мъчи отново общинските съветници в отстраняване на неточностите.
В решението магистратите са записали: "ОбС се е задоволил да определи една обширна територия, в рамките на която може да се въведе режимът "Синя зона", и единственият критерий е търсенето да е по-голямо от предлагането." На наредбата й липсва съответствие с Европейската харта за местно самоуправление и с Европейската харта за регионално развитие, смята съдът. Трябвало да се има предвид и Законът за движение по пътищата по отношение на всички карти за паркиране на местата, определени за превозните средства, обслужващи хора с увреждания и използване на улеснения при паркиране. От доказателствата не можело да се установи и кога е станало публикуването на наредбата на сайта на общината, отбелязва съдът в решението си.
В кметството бяха лаконични: "ОбС е в  правото си да обжалва пред ВАС. До окончателното му решение обаче Наредбата за организацията, безопасността на движението на територията на Добрич е в сила и ще се прилага." 
 

Финансист: Трупането на нов дълг е неизбежно

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 148

Властта се сети за агросектора

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 148

Производството на ток намаля с над 8 на сто

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 148

Туроператорите остават в протестна готовност

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 148

Близо 80 жертви и 4000 ранени в Бейрут, Ливан е в траур

автор:Дума

visibility 159

Мощни експлозии окървавиха Бейрут

автор:Дума

visibility 236

Източните германки с по-високи пенсии

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 148

Тръмп посочи най-голямата грешка на САЩ

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 148

По следите на изчезващите поликлиники

автор:Деси Велева

visibility 387

/ брой: 148

САЩ губят превъзходството в спътниковия шпионаж

автор:Юри Михалков

visibility 342

/ брой: 148

Данъчната система увеличава бедността на българите

visibility 286

/ брой: 148

Политиката срещу мъдростта

автор:Боян Бойчев

visibility 192

/ брой: 148

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ