24 Януари 2022понеделник00:42 ч.

ново:

Конгресът не прие оставката на Корнелия Нинова *** Румен Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя *** Александър Симов: Не смятам, че БСП е идейно променена *** Крум Дончев: Най-голямата ценност на БСП са членовете ѝ, а тяхното мнение е закон *** "Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България Конгресът не прие оставката на Корнелия Нинова *** Румен Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя *** Александър Симов: Не смятам, че БСП е идейно променена *** Крум Дончев: Най-голямата ценност на БСП са членовете ѝ, а тяхното мнение е закон *** "Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България

Снимка: Михаела Катеринска

Съдът отряза и А1 срещу забраната да вдига цените

Преди дни магистратите охладиха претенциите и на "Теленор България"

/ брой: 9

автор:Дума

visibility 48

Административният съд София-град е отхвърлил и жалбата на "А1 България" срещу забраната на държавата да индексира месечните такси с инфлацията за две години, съобщи вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, цитирана от ресорното ведомство. Новината идва, след като преди два дни стана ясно, че съдът е отхвърлил жалбата и на "Теленор България". Тогава Нинова определи решението на съда като малка победа. И заяви, че в момента повишаването на цените и натискът върху живота на хората е въпрос от най-висок обществен интерес и тя ще отстоява докрай позицията си в тяхна защита. Сега вече е отхвърлена жалбата и на другия мобилен оператор. Двете компании обжалваха заповедта на Комисията за защита на потребителите (КЗП) с различни мотиви. Жалбата на "А1 България" остава без уважение и дава възможност това определение да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в седем дневен срок.

Двете компании имаха намерение да повишат таксите с инфлацията за две години накуп, въпреки че по закон имат право да правят това само на едногодишна база. Те се позоваха на растящите цени в България и увеличените си разходи заради по-високото потребление на мрежата през последните две години. Очакванията на А1 бяха цените да се вдигнат с общо 4,1%, сборът от средногодишния индекс на потребителските цени през 2020 и 2021 г. От "Теленор" съобщиха за около 5% ръст на сметките. Вчера обаче излезе информация, че "Теленор" е започнал да изпраща съобщения до абонатите си, че тарифите ще бъдат актуализирани само с инфлацията за 2021 г.

От КЗП реагираха веднага и обявиха, че ще забранят на операторите да вдигнат цените по този начин - използвайки инфлацията за две години. Това според комисията е нелоялна практика.

Конкурентът им Виваком избра да подходи според общоприетите правила. В случай че А1 и "Теленор" все пак решат да възприемат същия прийом, те могат да увеличат таксите с Индекса на потребителските цени за 2021 г., който НСИ предстои скоро да публикува.

Студ в Гърция: Температурите достигнаха -17 градуса

автор:Дума

visibility 188

Русия арестува хакери, издирвани в САЩ

автор:Дума

visibility 432

Сняг и минусови температури сковаха Северна Гърция

автор:Дума

visibility 432

Защо гласувахме в ООН за Истанбулската конвенция?

автор:Дума

visibility 1605

/ брой: 14

Диагнозата на думите

автор:Дума

visibility 582

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ