25 Юли 2021неделя12:26 ч.

Съдбата на новото правителство на Меркел е в ръцете на ГСДП

автор:Дума

visibility 96

Нина Веркхойзер, "Дойче веле"

Лидерите на Християндемократическия съюз /ХДС/, Християнсоциалния съюз /ХСС/ и Германската социалдемократическа партия /ГСДП/ съгласуваха споразумението за съставяне на нова управляваща коалиция. Това обявиха на съвместна пресконференция лидерите на трите политически сили канцлерката Ангела Меркел, Хорст Зеехофер и Мартин Шулц. Възобновяването на този формат на правителство, който в Германия се нарича "голяма коалиция", остана за Меркел единствената реална възможност за съставяне на кабинет, разполагащ с устойчиво мнозинство в Бундестага. А за нея самата – последен шанс да запази поста канцлер.

Въпреки това, на пътя към окончателното формиране на правителство между консерваторите от ХДС/ХСС и социалдемократите стои още една бариера, която трябва да бъде преодоляна: своето съгласие за повтарянето на „голямата коалиция“ трябва да дадат редовите членове на ГСДП. Това ще стане чрез гласуване. Партийното допитване на социалдемократите Редиците на ГСДП в момента наброяват над 440 хиляди членове. Всички те в най-скоро време ще получат по пощата текста на коалиционния договор, за да се запознаят с него. Мнозина от тях при внимателен прочит ще си зададат въпроса: дали в тази правителствена коалиция ясно се вижда позицията на социалдемократите? Или вероятният коалиционен партньор ХДС/ХСС е дръпнал чергата към себе си? Точно както преди четири години последната дума в споровете за коалиционното споразумение ще има ГСДП. Всеки партиен член може да изрази своето отношение към документа, отбелязвайки в получения формуляр "да" или "не" на новата "голяма коалиция".

Любопитното е, че дори новите членове на ГСДП, които са влезли в партията до 6 февруари включително, ще могат да участват в гласуването. Противниците на „голямата коалиция“ призоваха всички свои привърженици да влязат в партийните редици, за да попречат на създаването на коалиция с ХДС/ХСС. След партийния конгрес на социалдемократите, провел се на 21 януари в Бон, който даде зелена светлина за преговорите с консерваторите, броят на желаещите да влязат в редиците на ГСДП стремително нарасна. Но партийното ръководство трудно може да прецени дали мнозинството от новите членове са „за“ или „против“ създаването на "голямата коалиция". За разлика от парламентарните избори през 2013 г., когато 76% от членовете на ГСДП одобриха коалицията с ХДС/ХСС, този път редовите социалдемократи могат да й се противопоставят. Мнозина смятат, че исканията на ГСДП не са изпълнени и записани в коалиционното споразумение – например, за събирането на семействата на мигрантите. Те са недоволни и от позицията на председателя на партията Мартин Шулц. Веднага след изборите за Бундестаг, състояли се на 24 септември 2017 г., Шулц първоначално искаше да бъде опозиция, сега е готов за трети път да направи ГСДП младши партньор в правителството на Ангела Меркел.

Според последните допитвания, подкрепата за Мартин Шулц и партийния курс на ГСДП е най-ниското ниво. Всичко това заплашва германската социалдемокрация с екзистенциална криза. Страх пред краха на коалицията Преди всичко младежкото крило на социалдемократите призова своите съратници да се обявят срещу „голямата коалиция“ с ХДС/ХСС. Представителите на това крило не са съгласни с провежданата по-рано политика на малки компромиси спрямо ХДС/ХСС. На 24 септември 2017 г. на изборите за Бундестаг избирателите гласуваха срещу „голямата коалиция“, смятат представителите на социалдемократическата младеж. „Демокрацията съществува благодарение на разногласията и противопоставянето на различните политически лагери. А това почти отсъства в „голямата коалиция“, така аргументират своята позиция представителите на младежите в ГСДП. Техният лидер Кевин Кюнерт е един от най-влиятелните оратори в лагера на противниците на коалицията ХДС/ХСС и ГСДП. Но какво може да се случи, ако социалдемократите гласуват срещу „голямата коалиция“? Ще има нови избори – този отговор се чува най-често.

Но нещата не са така прости. Бундестагът не може да обяви, че се саморазпуска. Нито Ангела Меркел, нито Мартин Шулц не могат да насрочат нови парламентарни избори. Това ще бъде нарушение на Основния закон на страната, който осигурява стабилността на политическата система във ФРГ. Неговите автори с всички сили са се опитвали да усложнят честото провеждане на нови избори, помнейки за политическите събития от епохата на Ваймарската република. Тогава какви ще са следващите стъпки, ако ХДС, ХСС и ГСДП не успеят да се договорят? Тогава в играта влиза германският президент Франк-Валтер Щайнмайер. Според Основния закон, федералният президент в подобни случаи разполага с пълномощията да предложи на Бундестага канцлер. Преди да насрочи нови избори, своята дума трябва да кажат народните избраници. От него зависят и всички следващи стъпки. Първата стъпка – избор на канцлер И така, федералният президент ще предложи на депутатите кандидатурата на канцлер. Дори ако създаването на „голямата коалиция“ се провали, името на тази кандидатура ще бъде най-вероятно Ангела Меркел, защото тя е председател на ХДС – партията получила най-много гласове на изборите. Нейната кандидатура трябва да бъде одобрена с тайно гласуване и абсолютно мнозинство от 709 депутата.

До ден-днешен всички германски канцлери, включително и Меркел, са били одобрени по този начин още при първото гласуване. Но сега ситуацията е друга. И по-нататъшното развитие на събитията може да изглежда по следния начин: след два неуспешни опита да състави правителствена коалиция, Меркел, най-вероятно, няма да успее да получи абсолютно мнозинство от гласове в Бундестага. След което, според Конституцията, има двуседмичен срок, през който депутатите трябва да гласуват за този кандидат за канцлер, който са предложили самите те. И в този случай е необходимо абсолютно мнозинство. Ако отново не бъде избран канцлер, след изтичането на 14 дни „без отлагане трябва има ново гласуване“. И едва след това, съгласно член 63 от Основния закон, на финалния етап от гласуването за канцлер ще бъде достатъчно обикновено мнозинство за неговото избиране. Правителство на малцинството или нови избори? При подобен сценарий отново много неща зависят от федералния президент. Той трябва да реши дали избраният кандидат ще стане новият федерален канцлер, ръководещ правителство на малцинството, което всеки път ще се бори за гласовете на депутатите, за да прокара дадено политическо решение. Алтернативата може да бъде разпускане на парламента и провеждане в течение на 60 дни на нови избори.

Но засега лидерът на ГСДП не желае да говори за нови избори, в резултат на които социалдемократите могат да бъдат изпреварени от десните от „Алтернатива за Германия“. Мартин Шулц възнамерява по време на срещи със свои съпартийци в цялата страна да ги убеди да подкрепят „голямата коалиция“. Самият Шулц, който по-рано въобще не желаеше да става министър в правителството на Меркел, сега ще седне в креслото на външен министър. Именно това може окончателно да настрои срещу него противниците на „голямата коалиция“ сред социалдемократите.

 

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 373

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 140

Новата COVID вълна вече е тук

автор:Дума

visibility 365

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 321

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 439

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1551

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 716

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 518

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 483

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ