12 Юли 2020неделя18:53 ч.

Съдбата на Пловдив през вековете

Осъвременено издание на книга на Никола Алваджиев, която разказва за града под тепетата, пусна ИК "Летера"

/ брой: 2

автор:Дума

visibility 141

Изданието, което "Летера" пусна наскоро

Седемдесет и три години след като Никола Алваджиев издава своята първа книга "В сенките на древния Пловдив" (която ИК "Летера" пусна на книжния пазар), се появява и нейната нова и основно преработена версия, подготвена от автора през 60-те години на миналия век. В сравнение с първообраза от 1937 г. има значителни промени.

Никола Алваджиев като чиновник в Пловдивската община, 1937 г., дни след като книгата му се е появила в книжарниците

Отпаднал е следримският период, но пък е прибавен нов материал, особено за времето, когато Тримонциум преживява своя разцвет като важно средище в могъщата Римска империя. В процеса на редакторската работа към оригиналния текст са прибавени допълнения и уточнения, почерпани от паметни бележки, намерени в архива на писателя. С тях изложението е разширено и обогатено, без това да спъва диренето на първообраза и максималното доближаване до него. Позволявам си го, защото зная, че баща ми винаги е подкрепял всички мои идеи и начинания. И още - като синовен дълг и като благодарност за свободата на духа, с която ме дари като родител, пише синът Станко Стоянов, автор на следговора.

Първото издание на книгата "В сенките на древния Пловдив" от 1937 г.

Книгата е спечелила проект по Програмата на Община Пловдив за финансиране книги на пловдивски автори и важни за Пловдив издания. Освен това луксозното издание е осъществено и със спомоществователството на НДФ "13 века България" по програма "Памет за Пловдив".
"Авторът на книгата "В сенките на древния Пловдив" г-н Никола Алваджиев с пъстър и точен език ни разтваря страниците от древното минало на този град и неговата съдба през вековете. С историческите данни, които ревностно е събрал и си е послужил, той ни възкресява всички негови исторически събития." Това пише в предговора към първото издание Звезделин Цонев.

 

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 424

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 534

/ брой: 130

Хиляди израелци протестираха в Тел Авив

автор:Дума

visibility 2249

17 ранени при експлозия в Китай

автор:Дума

visibility 234

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 791

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 698

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 375

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1439

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ