30 Октомври 2020петък10:42 ч.

Съдбовна тъпота

/ брой: 187

автор:Велиана Христова

visibility 1282

Популизмът на политическото мнозинство превзема нови върхове. В НС вчера то гласува, че сакралният за всеки българин 24 май вече ще се нарича празник не на славянската, а на българската писменост. И понеже наистина сме я създали тази писменост, кой да възрази? Нищо, че съдбовна кауза се променя нелепо чрез... Кодекса на труда. Нищо, че социалната комисия е отхвърлила категорично законопроекта на ВМРО, внесен от Искрен Веселинов и група. Нищо, че два института на БАН са дали категорични и обосновани отрицателни становища за него. Кой ти чете научни аргументи! Какво от това, че е пълна идиотия да обявяваш глаголицата за общославянска азбука и да й противопоставяш кирилицата като българска графична схема. Невежество е това. Защото писмеността ни не е само кирилица и тя не е създадена от Климент Охридски, както смята ВМРО. Но какво значение имат Преслав, Охрид, Моравия - глупости. Важното е да ни ръкоплещят! И щото сме готини и патриоти, да ни държат на власт. 

Да, ама не. Когато чупиш 200-годишна традиция, трябва поне малко да съобразиш защо названието на празника се крепи два века. Много да си бос в науката, пак ще ти дойде наум, че всъщност заличаваш делото на Кирил и Методий, на чийто ден е празникът. И че приносът на България в световната култура не е в това, че е създала своя графична азбука (!), а е че тази писменост са я приели много народи, включително руснаците. От ВМРО уж искали да натрият носа на Русия, ама правят точно обратното - затварят азбуката в рамките на България и оставят руснаците да възродят отречената теория на Московската школа, че те са създали славянската писменост. Язък, че акад. Дмитрий Лихачов вложи живота си да пребори тази нелепост и да докаже, че общата славянска писменост е родена в България и православната книжнина е разпространена от българите. Професионални детайли, но именно с тях се прави политиката, а не с недодялан популизъм. Този път скандалът ще е с Русия и с останалите славянски страни. Ще ни се чудят на тъпия акъл и ще ни вземат онова, дето сме го дали на света. 

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ