25 Юли 2021неделя08:34 ч.

Съдебните кадровици решават съдбата на Гешев

автор:Дума

visibility 322

Висшият съдебен съвет ще разгледа днес доклада, внесен от правосъдния министър Янаки Стоилов за нарушения и данни да престъпления на главния прокурор. Искането на Стоилов е кадровиците да се произнесат има ли основания да се започне процедура за освобождаването на Иван Гешев от поста главен прокурор.

Докладът на министъра е първа точка от днешното заседание. Документът е изготвен въз основа на представените от вътрешния министър Бойко Рашков 112 страници с описани нарушения на главния прокурор.

Много малко вероятно е, този състав на ВСС, който избра Гешев въпреки ожесточена обществена съпротива, да го освободи. Изключен е и вариантът той сам да подаде оставка.

Липсна закона на процедура за освобождаване на председателите на двете върховни съдилища и главния прокурор. В Закона за съдебната власт е казано само, че "основанието за предсрочно освобождаване на председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд и главния прокурор се установява от пленума на Висшия съдебен съвет с решение.

Съдебните кадровици могат да си измислят процедура за случая, още повече че няма прецедент, който да им я подсказва, могат и да съставят дисциплинарна комисия, ако искат, законът не ги ограничава, казват експерти, цитирани от Дневник.

Няма срок, в който да се произнесат, задължени са само да изслушат Гешев.

Гешев, освен това, не е задължен да присъства и да се яви на изслушване.

Във вторник Гешев е изпратил писмо до ВСС като отговор-възражение на доклада на министрите Рашков и Стоилов с приложения от медийни публикации и съобщения на прокуратурата с искане писмото да бъде разгледано от пленума.

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 331

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 140

Новата COVID вълна вече е тук

автор:Дума

visibility 280

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 295

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 140

Варшава: Русия победи в спора за "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 500

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1493

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 663

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 444

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 431

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ