14 Април 2021сряда04:03 ч.

Съдебно предупреждение

/ брой: 291

автор:Манол Тенчев

visibility 1054

Както сме я подкарали напоследък, Шенген май ще го гледаме през крив макарон. И въобще тоя Шенген вместо да се приближава и да става по-обозрим, продължава да се отдалечава и избледнява, също като обещанията за озаптяването на кризата и вдигането на доходите. Като че ли тоталното забатачване на държавата стана същност на нормалното ни всекидневие. А вече се изтърка и повтаряната две и половина години приказка за "тройната коалиция" и "предишните".
Явно този път нещата са доста сериозни. Българският хелзинкски комитет и още шест  неправителствени организации не били съгласни с кадровата политика в съдебната система и взели, че написали писмо за пълно спиране на назначенията в Инспектората на Висшия съдебен съвет. И остави, че го написали, ами взели, че го изпратили в Брюксел. И не до кой да е, ами направо до главния секретар на Европейската комисия. За всеки случай, въобразявайки си, че сме демократична държава, го пратили и на премиера Борисов, и на парламентарната шефка Цачева. Тия двамата български лидери или още не са го чели, или го смятат за дребнотемие и поредно заяждане с мъдрата и справедлива власт на ГЕРБ. Защото хич не им се иска да го обявяват и коментират.
За разлика от тях европейците веднага написаха отговора и го обявиха веднага на редовен брифинг. Пак от Европата научихме, че ЕК много внимателно следи процедурата по избор на членове на Инспектората към ВСС. И не само това. Написаха и писмо до новата ни правосъдна министърка Диана Ковачева да й напомнят, че комисията не само ще следи за назначенията в съдебната власт, но и че резултатите от извършеното ще присъства в януарския мониторингов доклад на комисията. С една дума, "пак я втасахме". Как да ги назначим тия съдебни инспектори на основата на "прозрачност, обективност и преценка на професионалните качества", като тогава "нашите хора" най-вероятно ще отпаднат и ще останат неназначени.
 А и тия, нашите, от неправителствените организации, гледай какви работи написали в писмото. Твърдят, че "порочни политически влияния се прехвърлят в съдебната власт". А сега не са на власт "предишните", нито пък "тройната коалиция". Така че, другари от ГЕРБ, вие сте на ход. И ако и този европейски знак към вас отново не го разчетете правилно, сърдете се на себе си. Щом европейците казват, че правосъдието ни е непрозрачно, какво ще им поднесете за другите сектори? Или сега пък холандците ще излязат виновни за всичко?
 

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ