12 Април 2021понеделник08:02 ч.

Съединението, което прави силата

Предпразничните мисли на българите са емоционални, често дори гневни, но все пак продължаваме да вярваме - обединени и заедно все някога ще тръгнем напред

/ брой: 203

автор:Лилия Томова

visibility 2190

Силата на един народ е в неговото единство. В това са вярвали хората, осъществили Съединението на България - акт на обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885 г. Координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК), Съединението става след бунтове в различни градове на Източна Румелия, за да се стигне до 6 септември (18 септември нов стил), деня на българското единение.
ДУМА попита днешните българи вярват ли, че единството на нацията, националният идеал могат да ни обединят отново и дали наистина съединението прави силата.

**************************************

Никола ГРОЗДАНОВ, студент в Техническия университет - София, специалност комуникации:

Вярвам, че обединението на нацията ни ще даде нейната сила

Има стотици примери и в световната история, а и в българската, че наистина съединението прави силата. Това е националният ни девиз след онзи велик акт преди 126 години на родолюбивите българи, нашите предци. И макар че сме заимствали този девиз от Белгия и че не сме единствените, които са повярвали в него, тогава все пак хората са били убедени, че в него е истината. Аз също вярвам, че именно съединението на нацията ни ще даде нейната сила. За жалост обаче нито мога да твърдя, нито пък да преценя обединен народ ли сме днес. Защото нямаме като че ли национална идея, около която да сме заедно. Защото не ни обединяват дори мачовете... А също и справедливите ни протести срещу неразбориите на властта не ни обединяват изцяло, което е тъжно. Но ако имаме национална идея, национален идеал, ще се обединим, сигурен съм. За това, че не сме заедно - кой е виновен? Да го кажем така - вина има, виновни като че ли няма...

****************************************

Виктория ИВАНОВА, художник:


Всичката ни невяра е от днешните социални несгоди

Днес сме бедни, ужасно бедни, как да сме съединени? Нямаме съпричастие, нямаме милост към по-слабите от нас, а силата на един народ е и в неговото спокойствие и за днешния, и за утрешния ден, в увереността на хората, че ще могат да си покрият поне текущите разходи, че властта не ги лъже, че чиновниците и администрацията не крадат. Всичките ни тъги идват от социалните ни днешни несгоди. И колегите ви, извинете, от електронните медии, ни обясняват т.нар. проблем за депресиите след почивките. Че колко от нас си позволиха да идат на почивка? С какво?! Трябва да се говори по темата "депресията вместо отпуските", това е темата на 90 процента от българите! Оставиха хора по на 50-ина години, хора образовани, като абсолютни жертви на прехода. Аз съм с три, съпругът ми - с две висши образования - съсипаха ни. Така че съединение... съединихме се приятелите помежду си. И то с тези, които нямаме реституции! България ще се обедини, когато всички заживеем нормално - не искам социални помощи, искам работа. Да се откриват нови работни места, нови производства. И нека има богати, но бедни да няма! Сега какво е - плащаме огромни данък сгради и смет, в моя квартал повече, отколкото в "Люлин" например. Но властите от Софийска голяма община не ги инвестират в нашия си квартал, а парите ни отиват там, където е "електоратът на властта", хората, които гласуват за тях. Откъде накъде? Всички квартали ли да станат гета?

************************************

Александра БОГДАНОВА, пенсионерка:


Били сме и съединени, и силни

Трудно е българите да сме обединени, включително и заради народопсихологията ни. Толкова сме завистливи! Били сме и съединени, и силни, но като гледам какво се случва днес, как се държат и млади, и стари... Но ние, българите, сме си виновни за това, което ни се случва. Кой друг да ни е виновен? Че нали ние си излъчваме управниците?

***************************************

Лада СПАСОВА-СТАНКОВА, аранжор:


Очевидно онези българи са били много по-смели от нас, днешните

Съединението прави силата, трябва да вярваме в това и днес. Преди 126 години са повярвали и тези, които са извършили този акт, дълбоко убедени, че разделението на България е повече от неприемливо и че е изключително несправедливо. На страната ни са нанесени огромни рани, в самосъзнанието на българите е болезнено тогавашното загубване на много територии. Очевидно онези българи са били много по-смели от днешните. От всички нас, за съжаление. Тръгнали са да обединят Княжество България с Източна Румелия. И са го направили. Може би с вярата, че оставят след себе си последователи на националното единство и идеал. Само че кой говори днес за това, какво знаят родените след 1990 г. за идеалите? Те и за Съединението се съмнявам, че знаят... А дали носим завета от онези години - за силата на съединението? Нека завърша оптимистично - дано!

***************************************

Елена ГЕРАСИМОВА, с малък частен бизнес:


Всеки "дърпа чергата към себе си", а ни трябва общ идеал

Вярвам, че съединението прави силата. Но България днес е разединена държава. Всеки дърпа чергата, както се казва, към себе си, и никой не се обединява с другия - около идея, около идеал, около общи цели и общо виждане. Може би е грешно да се формулира така, но е възможно, вече и това си мисля, освен всички други причини, и психиката ни да е калпава. И не мислим, когато трябва, с главите си...

***************************************

Бонка ЙОРДАНОВА, икономист:


От младите идват вярата и силата ми

Години след онзи велик акт още не сме съединени, но вярвам, че имаме национален идеал. България ще я има! Младите ще го направят, от тях ми идват и вярата, и силата. Защото наистина съединението прави силата.

***************************************

Димитър РОМАНОВ, общественик, син на разстреляния от фашистката власт Атанас Романов:


Нали не забравяме завета на Кубрат?


Днес българите не сме обединени. А и навремето съединение на всички българи не е имало. Защото Северна Добруджа е останала извън България, Западните покрайнини - също, пет осми от Македония също са останали извън България. Да не говорим за Тракия! А че обединени ще сме силни, няма съмнение, нали никой от нас не забравя завета на Кубрат?

***********************************

Цветанка КУЗДИНА-АВРАМОВА, пенсионирана учителка, русистка:


Урок за силата на единството

Има ли българин, който да не е слушал или чел легендата за хан Кубрат, за снопа с пръчки и разговора със синовете му? Това е урок за силата на единството! А то, единството, е било висшият стимул на българите през вековете за запазването ни. Създаването на противоречия между народа ни е цел само на враговете на България, а голям дял за устойчивостта на българщината през вековете се дължи все пак на българската жена - благодарение на нея страната ни е надживяла няколко империи. В момента по-висша цел от укрепването на единството на българския народ няма! А всяка форма за създаване на противоречия между българите е против бъдещото съществуване на родината ни, макар че то зависи и от нейния икономически просперитет, от развитието на промишлеността и експорта. Така че аз дълбоко вярвам - наистина съединението прави силата!

Зов за помощ

автор:Дума

visibility 86

Борисов пак ще връща публиката на стадионите

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 70

Кристиан Вигенин: Измамно е усещането, че БСП е смазана

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 70

Иво Христов призова ГЕРБ да върнат мандата

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 70

Българското агнешко ще е с 20% по-скъпо

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 70

Ще компенсират перничани заради авариите с парното

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 70

Затворените ресторанти сринаха производството на алкохол

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 70

Късната пролет увеличи потреблението на ток

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 70

Примирието в Донбас масово се нарушава

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 70

ВМРО-ДПМНЕ атакува вътрешния министър

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 70

Белият дом планира високи социални разходи

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 70

"Дивайнгейт" разкри раздора между Мишел и Лайен

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 70

Без БСП рискуваме да върнем ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 124

/ брой: 70

След изборите: Всичко не е така

автор:Мирослав Попов

visibility 143

/ брой: 70

Датата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ