01 Април 2020сряда18:23 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Съединението прави силата

/ брой: 268

автор:Аида Паникян

visibility 807

След студенти и учени лекарите излязоха на протест. Не бяха много на площада пред парламента, защото повечето от тях не могат да си позволят да не са на работа. Заради пациентите си.
Сложиха маси и столове пред парламента - символично. С надеждата депутатите да ги чуят и да дойдат да разговарят. Уви! Една депутатка се престраши след пленарното заседание да се спре, но по-скоро от любопитство. Този протест просто противоречи на политиката, която тя провежда. Нищо, че е лекарка по професия. За сметка на това медиците получиха подкрепата на учените от БАН. Много символизъм - и едните, и другите правят наука, създават и опазват духовните, но и душевните, и телесните блага на нацията. И едните, и другите са... на изчезване по българските земи. Защото у нас вече се говори само за пари, за бюджет, за "малка постна пица" или дори за геврек. Но интелектуалните ценности останаха в далечното минало. Дори минувачите не се впечатляват вече от протестите, независимо чии са - те просто им свикнаха. Минувачите искат просто децата им да ходят нормално на училище, учителите им да не се оплакват пред тях, че заплатите им са ниски и не стигат за нищо, а да ги учат как се живее честно. Минувачите искат, когато имат нужда от лекар, той да е насреща и да ги лекува, а не да им обяснява, че "касата не дава пари, затова трябва да си платите". Да ползват онова, което е създала науката, и на гладните учени да не им се налага да обясняват, че тя е създала хиляди неща. Едни много простички неща от всекидневието. На които им обръщаме внимание едва когато детето ни получи двойка или родителите ни са на болничното легло... И създадените от науката лекарства ги няма.
На вчерашния лекарски протест, отлаган неведнъж заради големи, но и неизпълнени от управляващите обещания, минувачите пак без особена емоция видяха, че лекарите вече наистина са на улицата. А това е сериозен знак за тежкото заболяване на българското здравеопазване. Тази болест обаче може да бъде излекувана само ако лекарите бъдат подкрепени от своите пациенти, техните близки, от обеществото. Така, както и учителите, и учените биха имали успех, ако обществото ги подкрепи. Защото работата на лекаря, на учителя, на учения са в услуга на обществото. А то има големи изисквания към тях. Малкият му жест би била тази подкрепа. В противен случай никакви протести не биха имали успех.
Уви! Вчера не я видяхме тази подкрепа на обществото. То сякаш с удоволствие приема политиката на противопоставяне на лекари и лекари, на лекари и пациенти, на учители и лекари и пр. Дали всъщност тези хора им трябват?
...Медиците си направиха митинга. Пуснаха в небето птици и балони като символ на това, че ако нещата не се променят, и те ще излетят от страната. Остава да видим ефекта от протестите.

КЕВР утвърди цената на газа: по-ниска с 42%

автор:Дума

visibility 36

7,8 млрд. лв. нов дълг и дефицит от 3,5 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 62

Коронакризата обхвана 63 предприятия

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 62

Между 15-16 лв. за килограм агнешко по Великден

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 62

Поуките от 100 години социалистическо строителство

visibility 553

/ брой: 62

Не ви вярваме!

автор:Ина Михайлова

visibility 1300

/ брой: 62

Глобална или национална Европа?

автор:Николай Шопов

visibility 215

/ брой: 62

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ