05 Април 2020неделя09:01 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Сагата с TEЦ "АЕS-Гълъбово" - пред финал?

/ брой: 289

автор:Христо Христов

visibility 968

Пред финал е завършването на ТЕЦ "АЕS-Гълъбово". Започват 72-часовите проби на двата котлоагрегата в най-новата топлоцентрала на комплекса "Марица изток". Ако всичко премине нормално и няма отклонения от планираните параметри, е възможно новата 670-мегаватова мощност да се включи в националната енергийна мрежа до края на месеца. Оказва се, че в складовете има струпани над 350 000 тона въглища (независимо че първоначално складове за гориво дори не бяха проектирани), обясниха експерти.
От централата на американската компания АЕS са наложили пълно информационно ембарго за случващото се на строителната площадка. Причината е, че първоначално обявените от директора Ли Рой Рийд срокове за средата на септември пропаднаха и дори се наложи котлите да работят вместо на въглища на нафта. Това допълнително наду и без това скъпия проект, чиято цена от 1,3 млрд. евро отдавна е надмината. Друг е въпросът дали произведената енергия от нафта не е "на сметка" за инвеститорите, които си договориха 15-годишен договор с НЕК АД на цена от по 137 лв. за мвтч - почти три пъти по-скъпо от тази за АЕЦ "Козлодуй".
Преди време тази цена така ядоса премиера Бойко Борисов, че той се закани да разследва държавния регулатор. Междувременно държавната ТЕЦ "Марица изток 2" поиска и получи намаляване на цената за произвежданата от нея енергия, смъкната бе и цената на лигнитните въглища от трите рудника на държавното "Мини Марица изток" ЕАД-Раднево. Това обаче не трогна американския собственик на новата мощност и не последва ответна реакция в посока понижаване на изкупната цена. Всъщност реакция нямаше и от ТЕЦ "Енел Марица изток 3", която продава тока си по 126 лв. за мвтч, но се водят преговори за продажбата на мажоритарния пакет от италианската мегакомпания. Появиха се и "предложения" от ГЕРБ-депутати България да си откупи ТЕЦ-а.
Дали ще има ново отлагане, ще стане ясно тази седмица, ако, разбира се, 72-часовите проби "зациклят", както се опасяват български енергетици. Те с известна доза хумор припомнят, че на практика няма голям енергиен проект, който да е бил завършен в първоначално обявените срокове. И на първоначалната му цена.
 

30 години БСП е нужна на всеки един социалист

автор:Дума

visibility 1035

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 892

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 532

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 365

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ