09 Юли 2020четвъртък08:56 ч.

Съкратиха с 2 месеца срока за жалбите в Страсбург

Депутатите спориха дали промяната орязва правата на гражданите в ЕС

/ брой: 269

автор:Мила Христова

visibility 1384

Срокът за депозиране на жалба пред Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург се променя от шест на четири месеца. Това решиха депутатите вчера, като подкрепиха протокола за изменение на Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи. Ратификацията беше приета със 112 гласа "за". Против механичната промяна се обявиха депутати от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, Патриотичния фронт (ПФ) и "Атака".
Промяната в срока е свързана с нарастването на броя на жалбите и висящите дела в съда. Срокът за подаване на жалбата започва да тече от датата на произнасяне на последната национална инстанция, стана ясно от приложените мотиви.
С протокола за изменение на Конвенцията, подписан на 5 ноември 2013 г. в Страсбург, се въвежда и пределна възраст на кандидатите за съдии в ЕСПЧ. Те следва да бъдат на възраст до 65 години към момента на представянето от държавата на националната листа с трима кандидати на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Изборът се осъществява от ПАСЕ. Мандатът на съдиите е 9-годишен.
От ПФ възразиха срещу намаляването на срока за подаване на жалба в съда в Страсбург. Юлиан Ангелов каза, че се ограничават човешките права. Много българи, които бяха осъдени в Македония, не можаха да подадат жалба пред съда в Страсбург, защото срокът и преди беше недостатъчен да съберат необходимите документи, даде пример той.
Валери Жаблянов от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ на свой ред обясни, че намаляването на срока е само един от елементите от превръщането на съда в Страсбург все повече в част от анонимната политическа бюрокрация, без връзка на съдиите с излъчилите ги общества и държави.
Срещу думите му скочиха веднага лидерът на ДПС Лютви Местан и шефът на правната комисия Данаил Крилов, чийто аргументи бяха, че не може да се обижда ЕСПЧ.
Янаки Стоилов от левицата на свой ред обясни, че в последните години се наблюдава тенденция съдът в Страсбург да е в ролята на "институция на институциите". Постановяват се решения срещу държавите по конвенции, към които не са се присъединили, онагледи той работата на съда. Според него има една експанзия на съда, който се намесва твърде интензивно в този периметър, оставен като преценка на държавите. Според него е целесъобразно изискването пределната възраст на кандидатите за съдии в ЕСПЧ да е 65 г.
 Станислав Станилов от "Атака" посочи, че политическата коректност лежи в основата на действията на този съд и в две трети от неговите решения, а това е несправедливо, неправомерно и неподчинено на римското право, което е в основата на европейското.

Страшно е. 240 са новите заразени

автор:Дума

visibility 65

Радев: Да падне охраната на Пеевски и Доган

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 129

Хиляди протестираха за чиста природа

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 129

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 129

Бизнесът склонен за смесено работно време

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 129

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 129

Арестуваха руски журналист за шпионаж

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 129

Близо 60 души загинаха при наводнение в Япония

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 129

Бандера - с Хитлер срещу Червената армия

автор:Христо Георгиев

visibility 353

/ брой: 129

Ключовите сгради на София

visibility 149

/ брой: 129

Чавдар Христов: На хората им писна!

автор:Ева Костова

visibility 227

/ брой: 129

Датата

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ