03 Април 2020петък01:24 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

"Самая" - огледало на живота

Пристига "Грузински легенди" - музикално-балетната трупа, представяща вековната кавказка традиция

/ брой: 82

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 699

Талантливите музиканти, танцьори и певци на Грузия от ансамбъла "Грузински легенди" споделят хилядолетната традиция на Кавказ с новото си шоу "Самая". То ще бъде представено на 31 май в зала 1 на НДК от 20 ч., научи ДУМА от Маргарита Борисова.
Древни предания са интерпретирани по необикновено красив начин от грузинските танцьори, певци и изпълнители. Полетът на фантазията в хореографията, пъстрият избор на костюми и богат декор, както и сякаш нереално красивата музика пренасят за нула време зрителя в Кавказ. Истински пир за сетивата. Днес "Грузински легенди" е готова да представи новото си шоу "Самая", което отново доказва безапелационно класата на трупата и предрича поредния й световен триумф.
"Самая" е алегоричен разказ за вечната борба между доброто и злото, сказание за битки и победи, за любов и омраза, за живота и смъртта, и най-вече за гордостта и смелостта на грузинския народ. Историята е сътворена от множество малки лични драми, всяка от които е пресъздадена посредством танц, музика и песен. Обратно на обикновената драматична постановка, където зрителят трябва да изучава и следи фабулата, тук поради спецификата на жанра действието на сцената направо се пренася като чувство в душата му и отприщва поток от емоционални преживявания.
Изпълнителите казват, че грузинският танц е като огледало на живота - в него се отразява цялото му разнообразие. Някои части от разказа акцентират на смелостта и куража на юнаците, а други - върху елегантността и грациозността на героините; на сцената се пресъздават сватбени ритуали, любовни обети, дадени в подножието на заснежения Кавказ, яростни дуели, надбягвания с коне, главозамайващи пируети... И всичко това е представено с почти немислимата техника на изпълнение на палци в меки обувки.
Танците са съпроводени от традиционна грузинска музика, която дава на зрителите възможност да се насладят в пълнота на това музикално съкровище на човечеството. В представлението има солови изпълнения на великолепни перкусионисти и свирачи на саламури (традиционен духов инструмент).
Билети за спектакъла "Самая" на ансамбъла "Грузински легенди" се продават в мрежата на Тикетплюс, на касата на НДК и в "Дюкян Меломан".

 

БНБ въвежда мораториум върху кредитите

автор:Дума

visibility 32

Българите очакват тежка финансова криза

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 64

Проф Дуранкев: Необходима е нова данъчна система

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 64

ООН: Храните по света рязко са поевтинели

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 64

Замразяват кредитите на британците за три месеца

автор:Дума

visibility 47

Евросъюзът взе на мушка Унгария

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 64

Рекордна смъртност в САЩ за денонощие

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 64

КОВИД-19 е най-активен при 4 градуса

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 64

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 133

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 107

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 94

/ брой: 64

Честит рожден ден, ДУМА!

автор:Юрий Борисов

visibility 81

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ