Само 30% от свинското на пазара е българско
За 9 месеца цената му е скочила с 40%, не се очаква ново поскъпване
/ брой: 11
Надали има сектор на икономиката, който да не беше сериозно засегнат първо от пандемията, а после и от войната в Украйна и последвалата инфлация. При свиневъдството обаче проблемите са още по-назад във времето, а основният беше африканската чума по свинете, която принуди някои производители да преустановят дейност. Въпреки това миналата година е била една от най-тежките за последните три десетилетия, казва Венцислав Славов, председател на Асоциацията на промишленото свиневъдство.
"Имахме високи цени на фуражите, тока, горивата и газа, а, от друга страна, изкупната цена е ниска. Това нанесе големи загуби на бранша в първите шест месеца миналата година. 99% от продукцията, която използваме в нашето производство, се повиши с между 20 и 200%", коментира Славов пред БНР. Много от свиневъдите са теглили големи оборотни кредити, за да се справят с трудната ситуация. Държавата също е подкрепила сектора с различни помощи, поясни той.
Проблемите се отразиха и на крайната цена на свинското месо, което за период между 6 и 9 месеца е поскъпнало с близо 40%. Въпреки това то остава един от най-евтините продукти в магазините, коментира Славов и напомни, че в един момент през миналата година доматите и краставиците са били по-скъпи от свинското. Не се очаква ново поскъпване през тази година. Венцислав Славов очаква успокояване на цените.
Делът на българското свинско месо на пазара е близо 30%. Останалото е внос от Западна Европа. Основни вносители са Испания, Франция, Германия и Белгия. Според Славов това не се отразява добре на българския пазар, но очаква, че в бъдеще делът на българското производство ще се увеличи. Той беше категоричен, че родното месо е далеч по-качествено от вносното.
"Българското месо достига по-бързо до крайния клиент и затова е по-свежо. Можем да получим с около 10 ст. по-добри цени от тези в Западна Европа, тъй като вносното месо пристига у нас на 3-ти или 4-ти ден от клането, а българската пържола пристига на втория ден", каза още председателят на Асоциацията на промишленото свиневъдство.
"Западноевропейските преработватели реализират голям процент от продукцията си на техните пазари, където цената е доста по-висока от реализираната в България. Повечето големи производители в Европа са и нетни износители на месо и тази част от месата, които не могат да се изконсумират при тях, заливат пазарите в Източна Европа, в това число България, Румъния и Гърция", поясни Славов.
Има и още една съществена разлика между българското и вносното свинско месо, която прави родното по-качествено. "Вносното свинско месо от Западна Европа идва у нас парено. Винаги, когато един труп мине през термична обработка, качествата на месото не са толкова добри, отколкото от драно животно. Защото у нас се прилага технологията на дрането", обясни Венцислав Славов.