Само 30% от свинското на пазара е българско
За 9 месеца цената му е скочила с 40%, не се очаква ново поскъпване
/ брой: 11
Делът на българското свинско месо на пазара е близо 30%. Останалото е внос от Западна Европа. Основни вносители на свинско у нас са Испания, Франция, Германия и Белгия. Тези данни огласи председателят на Асоциацията на промишленото свиневъдство Венцислав Славов. Според него това не се отразява добре на българския пазар, а родното месо е далеч по-качествено от вносното.
Проблемите се отразиха и на крайната цена на свинското месо, което за период между 6 и 9 месеца е поскъпнало с близо 40%, съобщи Славов. Въпреки това, според него, то остава един от най-евтините продукти на витрината в магазините. Той напомни, че в един момент през миналата година доматите и краставиците са били по-скъпи от свинското. Не се очаква ново поскъпване през тази година, прогнозира Славов.