24 Януари 2022понеделник00:16 ч.

ново:

Конгресът не прие оставката на Корнелия Нинова *** Румен Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя *** Александър Симов: Не смятам, че БСП е идейно променена *** Крум Дончев: Най-голямата ценност на БСП са членовете ѝ, а тяхното мнение е закон *** "Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България Конгресът не прие оставката на Корнелия Нинова *** Румен Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя *** Александър Симов: Не смятам, че БСП е идейно променена *** Крум Дончев: Най-голямата ценност на БСП са членовете ѝ, а тяхното мнение е закон *** "Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България

Само 82% от българите се преброиха

НСИ обяснява провала на кампанията с хакерските атаки и КОВИД-пандемията

/ брой: 195

автор:Дума

visibility 25

Преброяването на българите обхвана само 82% от населението или 5 658 000 души, съобщи директорът на Националния статистически институт Сергей Цветарски. Кампанията приключи в 20 часа на 10 октомври. 2,4 милиона от преброените лица са попълнили анкетните си карти дистанционно. НСИ обаче все още не разполага с уникалния код на част от преброилите се електронно. Цветарски припомни, че преброилите се онлайн не са посетени от преброител, който да им вземе кода, и призова хората да го изпратят по имейл codecensus2021@nsi.bg. С колко точно ще се увеличи процентът, след като бъдат включени те, не се знае, но шефът на НСИ очаква да бъдат обхванати повече хора.

Преброяването започна на 18 септември с фалстарт на електронната система и отказ на преброителите да обикалят адреси заради влошената ситуация с КОВИД-пандемията. Това доведе до удължаване на срока на кампанията със седмица и вместо на 3 октомври, тя приключи на 10 октомври. Крайният срок беше удължаван няколко пъти заради непрекъснатите хакерски атаки срещу сървърите на НСИ. Налагаше се те да се изключват и много хора чакаха с часове, за да попълнят анкетните карти. 

Най-много са преброените в Русе, Кюстендил, Монтана и Перник, където е обхванато около 90% от населението. София пък е на дъното в класацията с преброени едва 72% от жителите. Според Цветарски реалното население трябва да бъде по-малко от 6,916 милиона, колкото е отчел НСИ към 31 декември 2020 г.

"По телефон и на хартия, желаещите да се преброят в последните минути в един от центровете в столицата не спираха от сутринта. До последния ден чакаха около 200 души. Идват и хора от други общини, които не връщаме", обясни пред Нова телевизия Сашка Петрова, главен експерт в ТСБ-Югозапад. Експертите по преброяването обясняват наплива до последния момент и с отказалите се преброители. В столичния район "Tриадица" те са близо 50.

Цветарски заплаши с глоби хората, които съзнателно са попречили на кампанията, но не и тези, които не са си предали кодовете или не са били посетени в домовете им. "Вината не е тяхна, но това ще е загуба, защото по време на преброяването не попадат в нито един регистър", каза шефът на НСИ. От следващата седмица в института започват да набавят необходимата информация за непреброените лица, което ще става чрез различни институции. Междинните резултати от преброяването на българското население ще бъдат обявени около Коледа.

 

 

Студ в Гърция: Температурите достигнаха -17 градуса

автор:Дума

visibility 188

Русия арестува хакери, издирвани в САЩ

автор:Дума

visibility 432

Сняг и минусови температури сковаха Северна Гърция

автор:Дума

visibility 432

Защо гласувахме в ООН за Истанбулската конвенция?

автор:Дума

visibility 1605

/ брой: 14

Диагнозата на думите

автор:Дума

visibility 582

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ