01 Юни 2020понеделник01:34 ч.

Само снимките не са достатъчни

За разкриването на "богатствата на прехода" трябват "облитания" на много още тайни местенца и не само в България

/ брой: 237

автор:Тихомир Стойчев

visibility 1786

В последните дни почти всички медии се изредиха да показват аероснимки на тузарски имоти. Всеки недоразбрал, че става въпрос за терени в България, със завист би си помислил, че отново ни се показват нечии далечни райски кътчета, недостижими за масовия българин.
Уви, оказа се, че имотите са си нашенски, при това разположени на хвърлей разстояние.
Друг е въпросът дали те са достъпни за любопитството на същия този обикновен българин и кой досега ги е държал "тихо и полека" в тайна. Защо чак сега институциите се раздвижиха, защо чак сега политиците се разговориха? Май защото нещата не вървят на добре. И защото... наближават избори.
Премиерът вдигна завесата на управленските механизми и сподели, че "вече е разпоредил да проверят и му докладват". В зависимост от резултатите щял да търси решение - да се одържавят или да се бутат незаконните постройки.
Президентът вдигна летвата - да се направи пълна ревизия на богатствата на прехода.
Може, ако има кой да организира облитания на много още тайни местенца, при това не само в България.
От форумите в интернет

валят неудобни въпроси

Не един и двама питаха защо се харчат парите на данъкоплатците - все пак хеликоптерите не летят с вода. Други наивно се заинтересуваха защо не се ползват снимките на google.
Със сигурност политиците и властта "с голям респект" следят медиите и интернет, но това не означава, че се чувстват длъжни да отговарят. Те май стават политици и се стремят да се настанят във властта, съвсем не за да отговарят, когато ги питат, а за да говорят, когато те си решат.
Иначе въпросите са логични. Единият е: достатъчно силна ли е една държава, която само от въздуха констатира нарушенията?
През Народното събрание вече мина с предизвестен резултат един вот на недоверие по тема, където ГЕРБ с мигновена реакция с подмяната на ресорен министър направи напън да обезсмисли атаките на опозицията. Същевременно беше демонстрирано наличието на силно парламентарно мнозинство, което стои зад управлението. А има ли опозиция и дали тя наистина се стреми към властта?
Но - да се върнем отново на аерофотоснимките. Те всъщност само ни припомнят, че в страната отдавна институциите не работят. Да започнем от МВР, където, твърди се, е силата на сегашното правителство. Инструкция I-41 от 25 март 2003 г. за дейността на районните и младши районните инспектори от Националната полиция, издадена от министъра на вътрешните работи и обнародвана в ДВ, бр. 38/2003 г. определя функциите и задачите им. Според тази инструкция въпросните служители самостоятелно или съвместно с други институции защитават правата и свободите на гражданите,

сътрудничат и съдействат с органите

на държавна власт, местно самоуправление, неправителствени организации и гражданите. Заповедите и инструкциите следват от законите и правилниците за тяхното приложение, като имат задължителен характер. 
Самозабравилите се български новобогаташи, чиито имена бяха доста свенливо загатвани, всъщност са си най-обикновени престъпници. При това те се знаят от години, имената им се премятат по папки и разработки, но запазени от нездравото любопитство по отношение тайните на властта зад грифове за секретност. За да забогатеят в годините на преход, тези хора са

посягали на държавно и обществено имущество

на законите и в повечето случаи са били подпомагани за това.
Апропо, не се чу премиерът да е възложил всеки незаконно забогатял да бъде отстранен от заеманата държавна служба... А когато някой краде от общото и засяга обществения интерес, той засяга и общите, и индивидуалните ни права. Когато с натрупаните власт, влияние и незаконни пари посегне върху държавната земя, за да я застрои и присвои, той посяга и върху нашите свободи.
Районите, в които действат районните и младши районните инспектори, се определят със заповед на директора на съответната териториална служба на МВР. Тези служители са длъжни системно да изучават потребностите от сигурност чрез срещи с граждани, ръководители на учреждения, фирми и др., прием, анализ на правонарушенията и публикации в медиите. Май нищо от това не е правено. Или ако е правено, то

придобиваната информация е била затаявана

от някого, стоящ по-горе в йерархията.
Заради преплетените взаимоотношения и имитации май се налага усещането, че за пореден път всички власти и институции единствено се възползват от случая и целят извличане на изгоди.
Успоредно междуетническите и междурелигиозните взаимоотношения, упорито неглижирани, отново напомниха за себе си. Според въпросната инструкция и това е задължение на районните и младши районните инспектори, които са длъжни самостоятелно и съвместно с властите да работят с т.нар. рискови групи. Те по същия ред оказват съдействие на държавните и общинските органи и организации, системно изучават обстановката в обслужвания район, като особено внимание обръщат на местата, където се извършват (или могат да бъдат извършени) правонарушения.
Началници от различните нива на полицията пряко отговарят за организацията и резултатите от работата на въпросните служители, а други са длъжни непосредствено да организират и контролират работата им. Така през отговорности и задължения веригата достига до най-високите етажи на МВР, правителството и властите. А те не си вършат май работата.
Ако някой иска да започне отнякъде, не е трудно, макар да наближава чаканият от мнозина край на давностните срокове. За целта да извади от МВР и ДАНС, от действителните и архивните дела имената на

знакови фигури от политиката

управлението, гранични служби, митници, групировки и др., които протичат по тях; да потърси отговорност от възпрепятствали работата и от закрилите вътрешна и икономическа сигурност като направления на дейност; да разпореди проверка на имуществото на всички, заемали политически и управленски висши постове от началото на прехода до момента и свързаните с тях лица. А власти и институции да изградят смесени групи по места и да паспортизират всички движими и недвижими имущества. На първо място - на същите категории граждани.
И нали е ясно - без активното включване на обществеността това дело е обречено. 

Почина Христо Явашев

автор:Дума

visibility 9

България е сред най-пострадалите в ЕС от КОВИД-19

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 101

Парите за пътеката за КОВИД-19 не стигат

автор:Аида Паникян

visibility 104

/ брой: 101

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 101

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 101

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 42

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 150

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 101

Русия разобличи обвинения на Вашингтон

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 131

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 160

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ