30 Октомври 2020петък10:00 ч.

Кремен Георгиев

Само столичното парно има проблем с фактурите

Ако има грешка в изравнителните сметки, които са платени от абонатите, сумите ще бъдат възстановени

/ брой: 181

автор:Дума

visibility 748

От всички топлофикационни дружества проблем при изравнителните сметки има единствено при "Топлофикация София", заяви председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества (АТД) Кремен Георгиев. Той посочи, че и през тази година се появиха сигнали за проблеми с изравнителните сметки за парно на столичани, добавяйки, че проблеми не би трябвало да има при самите фактури, тъй като те изглеждат по един и същи начин за всички топлофикации поне от 6-7 години. Може би малко се преувеличава с този т. нар. проблем, коментира Георгиев. По думите му единствено проблем има при фактурата на "Топлофикация София" и той бил свързан с първоначалното й възприятие.

В момента тече проверка от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по всички подадени жалби, като на практика всички те са срещу "Топлофикация София", обясни Георгиев и добави, че броят на жалбите при другите топлофикации е незначителен. В Бургас са нула, подчерта той.

Георгиев каза, че от всички топлофикационни дружества само "Топлофикация София" се намира в тежко финансово състояние. Във всички газови топлофикации се връщат пари, заяви той. "В крайна сметка намалението за целия период за цената на газа е под 20%, тъй като за всеки отделен месец в периода август 2019 - март 2020 намалението е различно. Чисто математически новите цени за топлинната енергия се намалиха с 10-15%, което е абсолютно логично при намалението на цената на газа", коментира той.

Според него при изравнителната сметка от гледна точка на топлинните счетоводители не би трябвало да има проблем. "Всичко се смята по един и същ начин вече над двадесет години. Един и същи софтуер, който изчислява сметките и не е допускал грешка, не може изведнъж да допусне", изтъква Георгиев. Според него делът на жалбите, постъпили в КЕВР, срещу "Топлофикация София" от всички абонати на дружеството, които са около 400 хил., е едва около 100, а това е незначително.

Георгиев посочи, че ако в действителност е допусната грешка в изравнителните сметки, които вече са били платени от абонатите, съответните суми ще бъдат възстановени.

Започна проверка на енергийните обекти за отоплителния сезон

От вчера до 7 октомври Министерството на енергетиката започна проверка за готовността на енергийните обекти за работа през предстоящия есенно-зимен сезон. Проверките се извършват за шеста поредна година, за да се сведат до минимум неблагоприятните последствия от природни бедствия и аварии. Резултатите от проверките ще бъдат изготвени до 21 октомври.

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ