25 Юни 2021петък09:05 ч.

Д-р Красимир Джинсов

Здраве

Сърцето има шанс и след арест

У нас се доплащат 1800 до 8000 лева за имплантируем дефибрилатор, предотвратяващ внезапна сърдечна смърт

/ брой: 79

автор:Аида Паникян

visibility 849

Върви си пред вас човек по улицата - здрав-прав, и... пада и умира. Невинаги е инфаркт. Възможно е да е внезапна сърдечна смърт (ВСС) или сърдечен арест. Но има нещо още по-необичайно при ВСС - ако хората край този човек реагират много бързо, той може да не умре. Освен спешно позвъняване на тел. 112, да се използва дефибрилатор. Е, в някои държави има такива устройства на обществени места и се твърди, че използването им е лесно. 

"ВСС е неочаквано, нетравматично фатално събитие, което настъпва до 1 час от началото на симптоматиката. Тя може да покоси и човек със сърдечносъдово заболяване, и човек без индикации за сърдечен проблем", обяснява кардиологът д-р Красимир Джинсов, който е и електрофизиолог и експерт по кардиостимулация в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Мъжете са по-застрашени - 6.68 на 100 хил. души годишно, но при жените честотата е 1.40 на 100 хил.

Причините за ВСС са много, но 80% от случаите се дължат на коронарна болест на сърцето - остър миокарден инфаркт, а около 10% от случаите и на кардиомиопатии (болести на сърдечния мускул).

Ако ВСС се случи извън болница, 10% от хората имат късмета да живеят. Ако инцидентът е на оживено място, прогнозата е доста добра. Но около 70% от ВСС се случват в дома и едва 6% от тези хора преживяват ареста. Близо 25% от получилите ВСС в болница оживяват.

Възможностите на съвременната медицина са големи и една от тях са кардиовертер дефибрилаторите - миниатюрни устройства, които се имплантират в тялото на застрашените от ВСС и при възникване на животозастрашаващи аритмии, устройствата изпращат електрически импулси към сърцето, които прекъсват аритмията и така им спасяват живота. През лятото на 2009 г. на мач между белгийските отбори "Рьозеларе" и "Роял Антверпен", играч (със сърдечно заболяване), тръгва да отбележи тъч, но внезапно пада и прави сърдечен арест. Благодарение на вече имплантирания му дефибрилатор, за секунди преодолява животозастрашаващия инцидент. Колко ли български семейства мечтаят техен близък да има шанса с такова устройство...

Дефибрилаторът може да остане в тялото до 10 години - докато работи специалната батерия, а после се заменя с нов. Пациентът трябва да посещава и кардиолога си, и специалистите, поставили му устройството, за да се следи работата му. Д-р Джинсов обясни, че в тяхната болница има възможност от разстояние да се прави това и се избягва хоспитализация.

Пациентът с дефибрилатор не трябва да променя начина си на живот, освен да избягва контактни спортове и електромагнитни излъчвания. За лекарите интервенцията е рутинна, а за пациента - 1-2 дни болничен престой. 

Превенцията на ВСС е свързана с идентифицирането на хората с висок риск - както тези със сърдечно заболяване, така и привидно здрави. При първите съвременното лечение и стриктното наблюдение са от ключово значение за предотвратяване на инциденти. "За да предпазим останалите, трябва да се фокусираме върху превенцията на рискови фактори - наднормено тегло, артериална хипертония, тютюнопушене", казва д-р Джинсов. По думите му най-добре е на високорисковите пациенти да се имплантира дефибрилатор в съчетание с лекарства. При хората със сърдечен проблем, в най-голям риск са тези с коронарна болест на сърцето и преживян миокарден инфаркт, а дефибрилаторът може да намали риска от смърт с над 50% спрямо медикаментозното лечение.

У нас нуждаещите се от устройството доплащат между 1800 и 8 хил. лв. В момента НЗОК плаща само 8500 лв. за устройството. През 2020 г. у нас са поставени едва 179 устройства, т.е. около 25 на 1 млн. население. Средно за Европа се имплантират повече от 150 на 1 млн. население, а в Германия - над 300 на 1 млн.

Задава се рязко поскъпване на парното

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 120

Комитова откри още нарушения на магистрала "Хемус"

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 120

Премахват обществените телефони

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 120

Меркел предложи среща ЕС-Русия

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 120

Размирици с нелегални мигранти в Литва

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 120

Церемония в Мемориала на убитите евреи в Берлин

автор:Дума

visibility 600

/ брой: 120

Главата на Ламята

автор:Ина Михайлова

visibility 647

/ брой: 120

София отива на изборите с призив за промяна

автор:Деси Велева

visibility 260

/ брой: 120

Новата Стара Европа

автор:Юри Михалков

visibility 205

/ брой: 120

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ