23 Септември 2021четвъртък03:28 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Със 7 гласа избраха Кунева

Вицеприерката отнесе огромна критика, но заради отсъстващи депутати получи поста и стана образователен министър

/ брой: 28

автор:Милена Николова

visibility 1259

Народното събрание избра Меглена Кунева за просветен министър със 104 гласа "за" на първо гласуване. Веднага след него бе поискано прегласуване, при което вицепремиерката беше повторно избрана със 106 гласа "за". Въпреки огромната критика, на която беше подложена, изборът й беше предопределен заради липсата на достатъчно депутати в пленарната зала. Ако на работа бяха дошли всички народни избраници, тя нямаше да може да бъде избрана с по малко от 121 гласа. Още от ранната сутрин се знаеше, че изборът на Кунева ще бъде възможен единствено при отсъстващи от заседанието депутати. За гласуването се регистрираха 203 депутати от 240. От заседанието според запознати отсъстваха 9 депутати от ДПС, 6 от "Атака", сред които и Волен Сидеров, и 3 от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.
Против Меглена Кунева бяха парламентарните групи на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, ДПС, "Атака", АБВ, Патриотичния фронт, ДСБ, както и на Гражданския съвет към Реформаторския блок.
80 депутати от ГЕРБ гласуваха "за", 35 депутати от БСП гласуваха "против", 21 депутати от ДПС бяха "против", от РБ 13 я подкрепиха, а 1 беше "против", като 6 се въздържаха, от Патриотичния фронт двама твърдяха пред медиите, че по грешка натиснали "за" при прегласуването, 2 бяха "против" и 13 се въздържаха. От БДЦ, както се очакваше, 8 бяха "за", а 3 се въздържаха. От "Атака" 5 бяха против, а 9 от АБВ гласуваха "въздържал се".
По време на дискусията на Кунева не бяха спестени негативните квалификации, а като основни защитници се явиха двама депутати от ГЕРБ и Борислав Великов от РБ. В залата присъстваха всички вицепремиери и наличните в България министри, а Бойко Борисов беше в Лондон. В парламента беше дошъл и новият премиерски съветник и досегашен министър на образованието Тодор Танев.
Министър-председателят предлага поредната неаргументирана промяна в състава на МС. До днес никой не е чул мотивите за тази промяна. Това заяви депутатът от БСП Валери Жаблянов. Според него, когато има предложение за промени в състава на МС, то трябва да бъде аргументирано, защото в противен случай всички остават с убеждението, че промяната е продиктувана от съображения, които не са за пред обществото и по някакъв начин са заставили премиера да извърши тази промяна. Жаблянов посочи, че смяната на Танев с Кунева се извършва по една основна причина - острото негодувание на обществото от проекта на програми за обучение в средното училище и началния курс, публикувани са сайта на МОН. По думите му не е случайно и отсъствието на Борисов от парламента. Жаблянов подчерта, че не демографската криза ще доведе до криза на нацията, защото тя е психологическа, образователна и политическа.
Свидетели сме как парламентарното мнозинство се модифицира ту в едната, ту в друга посока и именно то е сгрешената формула, на която се опира изпълнителната власт, каза Жаблянов.
От "Атака" казаха, че вицепремиерката била като дялан камък, където и да я сложели, там пасвала. Според проф. Станислав Станилов тя би се съгласила да бъде и здравен министър, стига да я номинират, и пак ще е съгласна да напише стратегия за един ден. Тя е новият човек, homo nuovo, който е съгласен да има Европейски съюз с мултинационални държави и транснационални корпорации, които ще изсмукват българския народ, каза проф. Станилов.
В защита на Меглена Кунева излезе депутатката от ГЕРБ Снежана Дукова, която накара залата да избухне в бурен смях. Времето изисква друга менталност, каза Дукова, недоволна от констатациите на Валери Жаблянов, като обяви на всеослушание, че политолозите като него нямат място в образованието. "Не сме пасажери, каним ви да бъдем екипаж", каза Дукова и обясни, че дефиницията на успелия човек се е променила, защото вече не бил "вляво, защото лявото остана в ХIХ век". Жаблянов веднага репликира, че явно няма никаква представа от вековете, а той самият няма намерение да си променя менталността. ХIХ век е принадлежал на Левски и Ботев, обясни той.
Ако идеята да се търси красива и скандална жена за този пост, мисля, че Гери-Никол ще свърши тази работа, каза Георги Кадиев, който обясни на колегите си, че ако са против избора на Меглена Кунева, трябва да гласуват с "против".
Ако след гласуването има гласове "за" по-малко от 121, то за партиите от управляващото мнозинство това ще бъде цифровият израз на тежкото им самопризнание, че кабинетът "Борисов 2" е изгубил управленската си легитимност, пък заяви бившият лидер на ДПС и настоящ независим депутат Лютви Местан.
4 часа преди избора на брифинг лидерът на АБВ Георги Първанов призова кандидатурата на Кунева да бъде изтеглена и да се проведат сериозни консултации, в това число и за подкрепа от опозицията.

Независимостта се гради с усилията на посветени държавници

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 182

Обезличаването на партийните идеологии може да е опасно

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 182

Бизнесът иска 840 млн. лв. компенсация за скъпия ток

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 182

Борисов поискал оставката на шефа на Столичния общински съвет

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 182

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 137

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ