01 Юни 2020понеделник03:02 ч.

САЩ предлагат на ЕС общ проект за Украйна

Вашингтон се стреми да запази влиянието си в Европа

/ брой: 180

автор:Дума

visibility 634

САЩ предложиха на Европейския съюз съвместен проект за Украйна, съобщи руската телевизия "Раша тудей", която притежава съответния документ.
Предложението е дошло от отдела за Европа и Евразия към Държавния департамент на САЩ. Външнополитическото ведомство във Вашингтон е публикувало грант за финансиране на проекти, насочени към интеграцията на Украйна в ЕС. Предполага се, че Emerging Donors Challenge Program (EDCP) трябва да бъде реализирана съвместно с европейските страни. По-специално сред "новите страни донори" са посочени България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.
"Като част от инициативата за EDCP, САЩ ще установяват партньорства с горепосочените нови страни донори, като съфинансират общи проекти в сферата за помощ на чуждестранни държави, насочени към прехвърляне в Украйна на опита на тези правителства за преодоляване на преходния период и преминаване през процеса на интеграция в ЕС", се казва в текста на гранта.
Целта на програмата е интеграция към западните пазари, укрепване на демокрацията в Украйна и гарантиране на енергийната и киберсигурността. САЩ поемат не повече от 50% от стойността на инициативата, останалата част ще падне на плещите на партньорите от Европа. Периодът за изпълнение на съвместната програма в Украйна не трябва да надвишава 1,5 години.
Според Юри Пост, професор в Катедрата за сравнителни политически науки на университета РУДН, по този начин САЩ се стремят да запазят своето влияние в Европа.
"Това е колективна работа, ръководена от САЩ, сякаш ги е грижа за демократична Украйна. Това е пример за ясна, обмислена, систематична работа за запазване на позициите им в света, за запазване на влиянието върху съюзниците им. Прави впечатление, че САЩ не искат да понесат тежестта на разходите, включвайки в проекта 11 страни", отбеляза експертът.
В гранта се отбелязва, че като една от областите на съвместна дейност посолството на САЩ възнамерява да разгледа проекти за осигуряване на достъп на Украйна до западните пазари и разширяване на възможностите за американски инвестиции и търговия в страната. В допълнение, САЩ възнамеряват да подобрят сигурността на енергийния сектор в Украйна.
"Вашингтон, на първо място, организирайки подобни проекти, преследва собствените си интереси в европейските страни, а не интересите на европейските държави", казва Игор Шатров, заместник-директор на Националния институт за развитие на съвременната идеология, като отбеляза, че "това е енергийна окупация на Европа".
По-рано американският министър на енергетиката Рик Пери обяви намерението си да помогне на Украйна да стане независима от руския природен газ, благодарение на американските доставки на втечнен природен газ (ВПГ) за Полша.

Почина Христо Явашев

автор:Дума

visibility 9

България е сред най-пострадалите в ЕС от КОВИД-19

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 101

Парите за пътеката за КОВИД-19 не стигат

автор:Аида Паникян

visibility 104

/ брой: 101

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 101

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 101

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 42

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 150

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 101

Русия разобличи обвинения на Вашингтон

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 131

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 160

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ