16 Октомври 2019сряда18:58 ч.

САЩ предлагат на ЕС общ проект за Украйна

Вашингтон се стреми да запази влиянието си в Европа

/ брой: 180

автор:Дума

visibility 352

САЩ предложиха на Европейския съюз съвместен проект за Украйна, съобщи руската телевизия "Раша тудей", която притежава съответния документ.
Предложението е дошло от отдела за Европа и Евразия към Държавния департамент на САЩ. Външнополитическото ведомство във Вашингтон е публикувало грант за финансиране на проекти, насочени към интеграцията на Украйна в ЕС. Предполага се, че Emerging Donors Challenge Program (EDCP) трябва да бъде реализирана съвместно с европейските страни. По-специално сред "новите страни донори" са посочени България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.
"Като част от инициативата за EDCP, САЩ ще установяват партньорства с горепосочените нови страни донори, като съфинансират общи проекти в сферата за помощ на чуждестранни държави, насочени към прехвърляне в Украйна на опита на тези правителства за преодоляване на преходния период и преминаване през процеса на интеграция в ЕС", се казва в текста на гранта.
Целта на програмата е интеграция към западните пазари, укрепване на демокрацията в Украйна и гарантиране на енергийната и киберсигурността. САЩ поемат не повече от 50% от стойността на инициативата, останалата част ще падне на плещите на партньорите от Европа. Периодът за изпълнение на съвместната програма в Украйна не трябва да надвишава 1,5 години.
Според Юри Пост, професор в Катедрата за сравнителни политически науки на университета РУДН, по този начин САЩ се стремят да запазят своето влияние в Европа.
"Това е колективна работа, ръководена от САЩ, сякаш ги е грижа за демократична Украйна. Това е пример за ясна, обмислена, систематична работа за запазване на позициите им в света, за запазване на влиянието върху съюзниците им. Прави впечатление, че САЩ не искат да понесат тежестта на разходите, включвайки в проекта 11 страни", отбеляза експертът.
В гранта се отбелязва, че като една от областите на съвместна дейност посолството на САЩ възнамерява да разгледа проекти за осигуряване на достъп на Украйна до западните пазари и разширяване на възможностите за американски инвестиции и търговия в страната. В допълнение, САЩ възнамеряват да подобрят сигурността на енергийния сектор в Украйна.
"Вашингтон, на първо място, организирайки подобни проекти, преследва собствените си интереси в европейските страни, а не интересите на европейските държави", казва Игор Шатров, заместник-директор на Националния институт за развитие на съвременната идеология, като отбеляза, че "това е енергийна окупация на Европа".
По-рано американският министър на енергетиката Рик Пери обяви намерението си да помогне на Украйна да стане независима от руския природен газ, благодарение на американските доставки на втечнен природен газ (ВПГ) за Полша.

Водата поскъпва заради нова такса

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 198

"Фолксваген" отлага решението за завода в Турция

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 198

България плаща за руски газ двойно по-скъпо от Европа

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 198

Държавата ще събира нови налози по Закона за хазарта

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 198

Кирил ДОБРЕВ: БСП тръгна за победа на местния вот

автор:Юлия Кулинска

visibility 385

/ брой: 198

Хора, бдете!

visibility 331

/ брой: 198

Полуистина...

автор:Лозан Такев

visibility 178

/ брой: 198

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ