03 Декември 2023неделя03:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Геополитика

САЩ провокираха тази война*

Това трябва да се помни, ако искаме мир

/ брой: 149

автор:Дума

visibility 52

Джефри Сакс


Джордж Оруел пише в "1984", че "Този, който контролира миналото, управлява бъдещето: който контролира настоящето, контролира миналото." Правителствата работят неуморно, за да изкривят обществената представа за миналото. По повод войната в Украйна администрацията на Байдън многократно и недостоверно твърдеше, че украинската война е започнала с непровокирана атака на Русия срещу Украйна на 24 февруари 2022 година. Всъщност войната беше провокирана от Съединените щати по начин, който водещи американски дипломати са очаквали в продължение на десетилетия преди началото на войната, което означава, че войната е можело да бъде избегната и сега трябва да бъде спряна чрез преговори.

Признанието, че войната е провокирана ни помага да разберем как да я спрем. То не оправдава руската инвазия. Много по-добър подход за Русия щеше да бъде да започне дипломация с Европа и не-западния свят, за да обясни и се противопостави на американския милитаризъм и унилатерализъм. Всъщност непрестанният натиск на Съединените щати за разширяване на НАТО среща широко противопоставяне в цял свят, така че руската дипломация щеше да бъде по-ефективна от войната.

Екипът на Байдън непрекъснато използва думата "непровокирана", последно в голямата реч на Байдън в годишнината от началото на войната, в неотдавнашно изявление на НАТО, както и в изявлението от последната среща на Г-7. Официалните приятелски настроени към Байдън медии просто повтарят папагалски Белия дом. New York Times е главният съучастник, описвайки инвазията като "непровокирана" не по-малко от 26 пъти - в 5 редакторски статии, 14 колонки на сътрудници и 7 очерка на гост-автори!

В действителност 

имаше две основни провокации 

от страна на Съединените щати. Първата беше намерението да разшири НАТО, включвайки Украйна и Грузия, за да обкръжи Русия в района на Черно море с държави от НАТО (Украйна, Румъния, България, Турция и Грузия, обратно на часовниковата стрелка). Втората беше американската роля в инсталирането на русофобски режим в Украйна с насилственото сваляне на украинския проруски президент Виктор Янукович през февруари 2014 година. Военната престрелка в Украйна започна със свалянето на Янукович преди девет години, не през февруари 2022, както правителството на САЩ, НАТО и лидерите на Г-7 ни карат да вярваме.

Ключът към мира в Украйна е в преговорите, въз основа на неутралитет на Украйна и неразширяване на НАТО. Байдън и екипът му по външната политика отказват да обсъждат тези корени на войната. Признаването им би подкопало администрацията по три начина. 

Първо, би разкрило факта, че войната можеше да бъде избегната, или спряна рано, спестявайки на Украйна сегашната й разруха, а на САЩ повече от 100 милиарда долара разходи до момента. Второ, това би разкрило личната роля на президента Байдън във войната, в качеството му на участник в свалянето на Янукович, а преди това като убеден поддръжник на военно-промишления комплекс и пръв привърженик на разширяването на НАТО. Трето, би принудило Байдън да седне на масата за преговори, осуетявайки продължаващия натиск на администрацията за разширяване на НАТО.

Архивите необоримо свидетелстват, 

че правителствата на Съединените щати и Германия нееднократно са обещавали на съветския президент Михаил Горбачов, че НАТО няма да се премести нито "инч на Изток", когато Съветският съюз разпусна военния алианс на Варшавския договор. Въпреки това, плановете на Съединените щати за разширяване на НАТО започват в началото на 90-те години, много преди Владимир Путин да стане руски президент. През 1997 г. експертът по национална сигурност Збигнев Бжежински изложи графика на разширяване на НАТО със забележителна точност.

Американските дипломати и самите лидери на Украйна знаеха много добре, че разширяването на НАТО може да доведе до война. 

Секретарят по отбраната на президента Бил Клинтън Уилям Пери обмисляше да подаде оставка в знак на протест срещу разширяването на НАТО. Припомняйки си този критичен момент от средата на 90-те, Пери каза следното през 2016 г.: "Първото наше действие, което наистина ни насочи в лоша посока, беше, когато НАТО започна да се разширява, включвайки източноевропейски държави, някои от които граничещи с Русия. По това време ние работехме в тясно сътрудничество с Русия и тя беше започнала да свиква с идеята, че НАТО може да бъде приятел, а не враг... но им беше много неприятно, че НАТО е точно на границата им и те силно ни призоваха да не продължаваме с това."

През 2008 г. тогавашният американски посланик в Русия и сегашен директор на ЦРУ Уилям Бърнс изпрати грама във Вашингтон, предупреждавайки обстойно за огромния риск от разширяване на НАТО: "Аспирациите към НАТО на Украйна и Грузия не само засягат оголен нерв на Русия, те пораждат сериозна загриженост за последиците за стабилността в региона. Русия се чувства не само обкръжена и подложена на усилия за подкопаване на руското влияние в региона, но и се опасява от непредвидими и неконтролируеми последици, които биха засегнали сериозно руските интереси в областта на сигурността. Нашите експерти казват, че Русия е особено загрижена, че силното разделение в Украйна по отношение на членството в НАТО, при което голяма част от руската етническа общност е против членството, може да доведе до голямо разделение, включващо насилие или, в най-лошия случай, гражданска война. В такъв случай Русия ще трябва да реши дали да се намеси - решение, пред което тя не иска да се изправя."

Украинските лидери съзнаваха 

ясно, че заявките им за влизане в НАТО биха означавали война. Бившият съветник на Зеленски Алекси Арестович заяви в интервю през 2019 г., "че нашата цена за влизане в НАТО е голяма война с Русия".

През периода 2010-2013 г. Янукович настояваше за неутралитет, в съгласие с украинското обществено мнение. Съединените щати работеха тайно за свалянето на Янукович, както ярко е уловено от записите на тогавашния помощник-държавен секретар Виктория Нюланд и американския посланик Джефри Пайът, планиращи правителството след Янукович седмици преди насилственото сваляне на Янукович. Нюланд изяснява в разговора, че е в тясна координация с тогава вицепрезидента Джо Байдън и неговия съветник по националната сигурност Джейк Съливан, същият Байдън-Нюланд-Съливан отбор, който сега е в центъра на американската политика vis-a-vis Украйна.

След свалянето на Янукович избухна войната в Донбас, а Русия предяви претенции към Крим. Новото украинско правителство призова за членство в НАТО, а Съединените щати въоръжиха и помогнаха за преструктурирането на украинската армия, за да я направят оперативно съвместима с НАТО. През 2021 г. НАТО и администрацията на Байдън твърдо се ангажираха с бъдещето на Украйна в НАТО.

Непосредствено преди нахлуването на Русия в центъра на вниманието беше разширяването на НАТО. В проекта на Путин за договор между САЩ и Русия (17 декември 2021) се призовава за спиране на разширяването на НАТО. На заседанието на Съвета за национална сигурност на Русия на 21 февруари 2022 г. руските лидери поставят разширяването на НАТО като причина за война. В обръщението си към нацията в този ден Путин обяви разширяването на НАТО за 

основна причина за инвазията

Историкът Джефри Робъртс неотдавна написа: "Можеше ли войната да бъде предотвратена чрез сделка между Русия и Запада за спиране на експанзията на НАТО и неутрална Украйна в замяна на солидни гаранции за украинската независимост и суверенитет? Напълно възможно." През март 2022 г. Русия и Украйна съобщиха за напредък към бързо договаряне за край на войната, въз основа на украински неутралитет. Според Нафтали Бенет, бивш премиер министър на Израел, който беше посредник, страните са били близо до постигане на споразумение, преди САЩ, Великобритания и Франция да го блокират.

Докато администрацията на Байдън обявява руското нахлуване за непровокирано, Русия търсеше дипломатически възможности през 2021 г., за да избегне войната, а Байдън отхвърли дипломацията, настоявайки, че Русия изобщо няма думата по въпроса за разширяването на НАТО. И когато Русия настояваше за дипломация през март 2022 г., отборът на Байдън отново блокира дипломатическото приключване на войната.

Признавайки, че разширяването на НАТО е в центъра на тази война, ние разбираме защо американското оръжие няма да приключи тази война. При необходимост Русия ще ескалира, за да предотврати разширяването на НАТО в Украйна. Ключът към мира в Украйна е в преговорите, базирани на неутралитет на Украйна и неразширяване на НАТО. Настоятелното желание на администрацията на Байдън за разширяване на НАТО с Украйна превърнаха Украйна в жертва на погрешните и непостижими военни аспирации на Съединените щати. Време е провокациите да спрат и преговорите да възстановят мира в Украйна.

*със съкращения, заглавието е на редакцията

Източник: commondreams.org

Гласове

Изграждането на"Хемус" ще се забави още с година

автор:Дума

visibility 815

/ брой: 233

Близо 44 млрд. лв. е външният дълг

автор:Дума

visibility 746

/ брой: 233

Натискали малки фермери да протестират

автор:Дума

visibility 731

/ брой: 233

Стрелба по време на примирието в Газа

автор:Дума

visibility 798

/ брой: 233

Лавров отиде в Скопие, но не през България

автор:Дума

visibility 779

/ брой: 233

Унгария и Северна Македония заедно срещу такса "газ"

автор:Дума

visibility 729

/ брой: 233

Приключи мандатът на китайския посланик у нас

автор:Таня Глухчева

visibility 723

/ брой: 233

Черна дупка

автор:Александър Симов

visibility 826

/ брой: 233

Залог, по-голям от електората

автор:Аида Паникян

visibility 825

/ брой: 233

Инат

автор:Деси Велева

visibility 720

/ брой: 233

Гьоков: Бюджетът замразява плащания

автор:Дума

visibility 625

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ