04 Декември 2022неделя19:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно облачно. Над Западна и Централна България ще е без валежи, а след обяд над югозападните райони от страната и облачността временно ще се разкъса. На изток през целия ден ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 3° и 8°, в София - около 7°. Днес ще бъде предимно облачно. Над Западна и Централна България ще е без валежи, а след обяд над югозападните райони от страната и облачността временно ще се разкъса. На изток през целия ден ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 3° и 8°, в София - около 7°.

Актуално

Същинската промяна - да закрием паралелната държава!

Мисията на новоизбраните представители на БСП е категорично да се изправят срещу целия кръг носители на разрушителните практики

/ брой: 67

автор:Георги Пирински

visibility 2051

Резултатът на БСП и партньорите ни на отминалите извънредни парламентарни избори без съмнение е особено значим успех за партията. Същевременно възникна напълно основателният, а и мъчителен въпрос - защо все пак не победихме?
На заседанието на Националния съвет миналия петък, 31 март, наред с многото частични обяснения се открои една централна констатация - не успяхме да докажем, че именно БСП е политическата сила, която е носител на онази дълбока промяна в цялостния живот на страната, която да даде нова, качествено различна перспектива за развитието на България. Ето защо сега БСП е длъжна не с декларации, а с категорични политически действия да се наложи като силата, решена да осъществи именно такава промяна. 
На заседанието на конгреса на партията в началото на февруари т.г. председателят на Националния съвет Корнелия Нинова съвършено точно и недвусмислено назова корена на днешния проблем пред страната - разпрострелите се пипала на паралелната държава на мафията и корупцията. Защото живеем в две Българии - официална и паралелна, а между тях - пропаст. Паралелната е държавата на мафията и корупцията, на сгрешения модел на прехода, грубата сметка само за преките щети от която са кръгло 10 милиарда лева, плащани от джоба на всеки гражданин!
Затова и кардиналната политическа задача по пътя към така необходимата и желана промяна - да закрием тази паралелна държава! Но и острото предизвикателство към нас самите - ще променим ли себе си, за да покажем, че можем да променим България, или ще бъдем част от политическата класа, която си заравя главата в пясъка, очаквайки бурята да отмине, което обаче няма "да се случи"?
На първо време поне три са особено фрапантните и очевадни проявления на паралелната държава, с чието

категорично изобличаване


и борба за премахване всички в БСП сме длъжни да се ангажираме без каквото и да било отлагане.
Първото е самият изборен процес, вкоренилите се дълбоко порочни практики и средства за печелене на избори, били те парламентарни, местни или частични. Една елементарна справка за гласуването в ромските махали на последните избори веднага ще даде пределно ясна картина за размерите на контролирания и купен вот, с помощта на който се отнема победата на кампанията, залагаща на послания и програми.
Но проблемът е многократно по-сложен и многостранен. В "Дума от 29 март т.г. (на стр. 15-а) под заглавието "Защо ГЕРБ спечелиха изборите?" се намира едно особено точно и синтезирано описание на именно този характер на въпросния проблем: създадена е стройна мрежа със зависимости от горните структури чиновници, работници, цели семейства, които, ако не гласуваха за ГЕРБ, имаше голяма вероятност да останат без работа, без средства за прехрана, без никакви доходи; никой не е луд да си рита хляба. Искаме Борисов да загуби изборите? Няма как да стане - "при тази държавна машина не гласове, човешки съдби и души са купени и няма мърдане."
Второто са драстичните примери на  невероятна експлоатация на човешки труд, в голямата си част женски, която става възможна поради пълното обезсилване на норми и администрации, длъжни да гарантират дължимите по конституция основни граждански и трудови права. В края на миналата седмица омбудсманът оповести именно такава поредица от конкретни примери на безнаказан отказ да се изплащат с черен труд заработени възнаграждения чрез абсурдно "заличаване на следите" на фирмите длъжници. Както и намерения да предложи необходимите промени в четири основни нормативни акта за пресичането на възможностите за подобни абсолютно недопустими практики - с каквито обаче обществото ни сякаш взе все повече да се примирява и да не ги забелязва на фона на "големите" въпроси и теми.

Същата крайно тревожна картина


очерта и президентът на КНСБ преди дни на конференция на темата за справедливо заплащане и сигурност - по данни на Главната инспекция по труда неизплатените заплати на работниците варират от 30 до 90 млн. лева годишно, при това само на официално констатираните. Като от ГИТ се оплакват, че от години съставят актове и наказателни постановления срещу недобросъвестни работодатели, които обаче остават без всякакви последици поради недействащи закони и неработещи правомощия. Същевременно многократните предложения за промени в Кодекса на труда, ГПК, Търговския и други закони така си остават нечути.
При това тези най-отблъскващи практики са само крайните проявления на далеч по-широката неформална или сива икономика, която се счита, че е с особено големи размери в България. Все примери и практики, свидетелстващи за проникването на паралелната държава, способна да опорочава законодателство и да пробива институции, трупайки незаконни ресурси и власт и превръщайки в горчива подигравка всякакви претенции за наличието на правова държава.
Третото проявление на паралелната държава е не по-малко провокиращо - неплащането на дължимите данъци от немалък брой фирми, в това число измежду най-големите данъкоплатци. Според едно неотдавнашно проучване на група неправителствени организации на тема "Кой плаща данъци в Централна и Източна Европа", данните за България сочат, че десетте най-големи компании, сред които Лукойл, Аурубис, НЕК, Кауфланд, ЧЕЗ и ОМВ, с общ оборот, равен на 25% от БВП за 2015 г. са внесли общо 44 млн. лв. данъци, като същевременно са ползвали данъчни облекчения на сума 156 млн. лв. Което и е дало основание на авторите да заключат, че в България едрият бизнес е "държава в държавата".
Затова са повече от неуместни "наивните" въпроси от рода - защо не  назовете олигарсите, за каква паралелна държава в края на краищата говорите и т.н., и т.н. Самите тези въпроси, прозвучали и през последните дни, свидетелстват за сериозните защити на същата тази държава и в масовите медии. Както впрочем и

натрапчиво повтаряното "недоумение" -

как така не е възможна "голяма коалиция" с ГЕРБ, кое е чак толкова различното между тях и БСП?!
Мисията на новоизбраните представители на БСП в парламента, на онези в местната власт, на целия потенциал на партията е категорично да се изправят срещу целия кръг носители на разрушителните практики на паралелната държава - без което наистина ще загубим държавата България такава, каквато я искат и заслужават милионните граждани у нас, към която биха искали да се завърнат и многобройните българи, пръснати по света. Затова като първа стъпка нека БСП незабавно да предложи поне три анкетни комисии в новия парламент - за опорочаващия изборите купуван и контролиран вот, за експлоатацията на наемен труд и погазването на трудовите права и за неплащането на дължимите данъци от фирмите.
Времето за декларации отмина - единствено чрез категорични действия БСП може да гради доверие като носител на жизнено необходимата и отдавна очаквана от хората промяна, без което не е възможно да осъществим своя План за България като модерна и активна социална държава на 21-вия век!


Снимка Благовеста Цветкова
 

Извор на скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 145

/ брой: 234

Български резил

автор:Юри Михалков

visibility 1125

/ брой: 234

Парадокси на пазара на труда

автор:Аида Паникян

visibility 947

/ брой: 234

Нов автомобил за ДЦПЛУ - Пещера

автор:Дума

visibility 873

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ