24 Септември 2020четвъртък01:03 ч.

Съвременни инсталации от Анна Ермолаева

/ брой: 52

автор:Надежда Ушева

visibility 955

Анна Ермолаева притежава невероятната интуиция да се окаже на подходящото място в подходящия момент, за да "намери" историите си, документални в основата им. Директният поглед на камерата й притежава яснота и четливост, създава   усещане, че вижда всичко със собствените си очи.
Двуканалната видеоинсталация "Отдръпни се" (2006-2008) представя как на прочутия виенски битак Nashmarkt в края на работния ден един булдозер изрива всичко непродадено. И само за секунди нужните може би някому стоки се превръщат в боклук - в огромна и заплашителна планина от доскорошни обекти на желание. "Петилетен план" е проект в процес - авторката снима ескалатора на една и съща метростанция в родния си град с интервал от пет години.
В София са представени и най-новите работи на художничката. Във видеото "Навътре/Навън" (2011) камерата снима домашна библиотека с малки мили сувенирчета по рафтовете, после се отдалечава и разбираме, че този интимен кът е всъщност част от полуразрушена сграда - оголен, превърнат в публично достояние от може би страшен катаклизъм. В двуканалната инсталация "Облаци" красотата, видяна през илюминатора на самолет, започва странно да запълва пространството на салона му.
Най-старата работа е "Вкл./Изкл." (1999) - ироничен коментар към едно от най-древните клишета в света - мъжествеността. Изложбата може да се посети до 11 април в галерия ИСИ (бул. "Васил Левски" 134 (вход откъм ул. "Екзарх Йосиф").
Анна Ермолаева напуска родния си Ленинград поради политически преследвания, когато е на 19 г. Пристига във Виена без пари и познанства, работи всичко, учи история на изкуството и нови медии. Още като студентка е поканена от куратора Харалд Зееман да участва в раздела "Aperto Оver Аll" на 48-ото Венецианско биенале. От 2005 г. е преподавателка в Университета по изкуства и дизайн в Карлсруе. Участвалa е в много международни изложби.

„Отровното трио“ ще пише План за България

автор:Дума

visibility 71

МВнР обяви за персона нон грата двама руски дипломати

автор:Дума

visibility 91

От труд „на черно” - 23 милиарда лева

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 181

Колекторите нямат право да тормозят длъжници на работа

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 181

Само столичното парно има проблем с фактурите

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 181

Борисов ни обяви за стратегически газов център

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 181

Фирмите няма да губят компенсациите за вируса при запори

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 181

Остър сблъсък между Китай и САЩ в ООН

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 181

Берлин отхвърля условията ни към Скопие

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 181

ЕС предлага задължителни правила за миграцията

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 181

Сърбия и САЩ договарят проекти

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 181

Гоце Делчев: Македония ще се обедини с България

автор:Христо Георгиев

visibility 159

/ брой: 181

За някои дреболии, които не са дребни

visibility 128

/ брой: 181

БСП и "войните срещу цивилизацията"

автор:Мирослав Попов

visibility 134

/ брой: 181

Датата

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ