24 Юли 2021събота04:15 ч.

Съвременното изкуство със собствен фестивал

Жителите и гостите на столицата ще бъдат провокирани да съпреживеят града като колективно пространство в рамките на първото издание на Sofia Contemporary

/ брой: 226

автор:Силвия Шопова

visibility 1002

Sofia Contemporary е нов фестивал за съвременно изкуство в столицата. Неговото първо издание ще бъде между 19 октомври и 9 ноември. Събитието ще дискутира различните отношения към проблемите на времето, територията, пола, социалната и политическата неудовлетвореност, но и принадлежност под темата "Сегашно продължително".
Основната цел на Sofia Contemporary е да намали дистанцията между изкуството днес и българската публика. В продължение на 3 седмици жителите и гостите на столицата ще бъдат провокирани да съпреживеят града като колективно пространство, което може да бъде реорганизирано и върху което може да се въздейства. Във фестивала ще вземат участие както утвърдени, така и млади автори от България и света.
Съвременното изкуство е градско, интерактивно и увличащо. В това ще убеждава световноизвестният художник Риркрит Тираваниджа, който ще реализира проекта "Обществено кино на тиха пресечка". Съществен момент в произведенията на твореца e комуникацията между публиката. Участието на Destructive Creation - артистите, които изрисуваха Паметника на Съветската армия и провокираха едни от най-оживените дебати в общественото пространство у нас, е друг акцент в програмата. Намесата в градската среда, която групата разработва за пилотното издание на Sofia Contemporary, е свързана с промяна на отдавна неработеща регулировъчна кабина. Тя ще се превърне в беседка със свободен достъп за периода на фестивала.
Програмата включва и модулите "В движение", "Видео", "Форум" и "Деца". Първият предоставя платформа на различни артисти да реализират произведения, които пряко взаимодействат с публиката. Независимата българска организация "Пистамашина" се представя с аудио-визуалния пърформанс "Културен ремонт 2012". В него анонимните артисти ще продължат да изследват симбиозата между човек и машина чрез комплексна хореография и абсорбиращ сетивата звук. Публичното градско пространство ще оживее и от инсталацията "Кой иска да живее вечно?" на българския художник Викенти Комитски. "Видео" ще предложи на публиката 12 произведения на международни автори. Те ще бъдат разположени във "Фабрика 126" (бул. "Мария Луиза" 126), както и  в пространството на Vivacom Art Hall. Фестивалът ще предложи и специална програма "Деца", която включва работилници и специално организирани посещения.

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 184

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 140

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 240

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 140

Варшава: Русия победи в спора за "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 405

/ брой: 140

Нови бежански вълни в Северна Африка

автор:Дума

visibility 1659

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1331

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 505

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 228

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 328

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ