04 Август 2021сряда02:49 ч.

Съюзът на съдиите поиска оставката на ВСС

Организацията обвини кадровиците за провала на реформите и зависимостта на съдебната власт

/ брой: 119

автор:Дума

visibility 106

Всички членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) да последват примера на Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова и да подадат оставки, за да поемат отговорност за провала на реформите и неразрешените проблеми на съдиите, настоява в писмо Съюзът на съдиите в България. Призивът на съсловната организация идва часове преди поредния протест на Инициатива "Правосъдие за всеки" с искане за оставка на главния прокурор и членовете на ВСС. Димитрова и Шекерджиев подадоха оставки след острите критики към проекта за реформа на съдебната карта, чийто координатори бяха. Организацията мотивира искането си с провала на ВСС с проектите за реформиране на съдилищата и Единната информационна система.
"Вие не изпълнихте конституционно възложеното си задължение за администриране на съдебната власт в интерес на българските граждани, като защитавате съдийската независимост и самоуправление. Непоследователните ви действия доведоха до серия публични скандали, които още повече ви отдалечаваха от смислената работа в полза на съдиите, съдебната система и обществото.  Настоящият състав на ВСС е загубил легитимност като орган на държавна власт, тъй като в мнозинството си е станал крепител на порочен модел на управление на съдебната власт", пишат съдиите и призовават съдебните кадровици да си ходят и да не губят повече обществено време. Организацията иска ВСС да анализира и публикува резултатите от свършената работа, като посочва петте най-наболели проблеми в системата, нерешени от съдебните кадровици. "Липса на равномерна и справедлива натовареност и условия на труд, които да позволяват решаване на делата в разумен срок, без това да коства качеството на съдебните актове и здравето на съдиите; липса на приложени на практика справедливи правила за оценка на натовареността и атестирането на съдиите, което да се провежда своевременно, както пише в закона; неспособност за провеждане на своевременни и честни конкурси за повишаване и преместване на съдиите; липса на система за определяне на справедливо възнаграждение за съдиите, съобразно количеството и качеството на положения труд; провал при изграждането на система за ефективно електронно правосъдие, което да бъде в услуга на гражданите и да рационализира и улеснява работа на съда", изброява Съюзът на съдиите и обвинява ВСС, че не ги е поканил да участват в решаването им.
Междувременно прокурорската колегия на ВСС единодушно избра за шеф на Специализираната прокуратура единствената предложена кандидатка Валентина Маджарова. Кадърът на Гешев временно изпълняваше длъжността след оставката преди година на Димитър Франтишек Петров, чието име бе замесено в аферата "Осемте джуджета".


 

Янаки Стоилов обжалва отказа за отстраняването на Гешев

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 148

ИТН представи кандидатите за министрите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 148

Над 200 пожара избухнаха за денонощие

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 148

Спешни медици се разграничиха от протест

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 148

Ценови удар

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 148

ЕБВР придоби дял в концесионера на летище София

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 148

С над 30 на сто поскъпна токът за бизнеса

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 148

Почивката ни излиза с 10-15% по-скъпа

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 148

САЩ гонят още 24 руски дипломати

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 148

Грузинци призоваха Путин за рестарт на отношенията

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 148

Протест в Прищина пред посолството на Албания

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 148

Кратки новини

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 148

За цената на зелето

автор:Мая Йовановска

visibility 225

/ брой: 148

Цената на тока няма да се регулира от 2024 г.

автор:Евгени Гаврилов

visibility 196

/ брой: 148

Щом номерът минава

автор:Владимир Георгиев

visibility 197

/ брой: 148

Непонятно!

visibility 201

/ брой: 148

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ