13 Август 2020четвъртък02:10 ч.

Създадоха химера на прасе и маймуна

/ брой: 236

автор:Дума

visibility 873

Китайски експерти създадоха химера между маймуна и прасе и така проправиха пътя към бъдещето, в което човешките органи, необходими за трансплантация, ще могат да бъдат отглеждани по поръчка, съобщи "Дейли стар".

Животните са имали само малко количество маймунска ДНК - концентрирана в клетките на сърцето, черния дроб, далака, белите дробове и кожата. Екипът на Държавната лаборатория за стволови клетки и репродуктивна биология в Пекин се опитва да създаде здрави животни с по-висок дял от маймунски клетки, казва Хай. Дългосрочната цел е в прасета да се отглеждат органи, съвместими с човека, но специалистите избраха първо да разработят техниката, използвайки маймунски клетки.

Това е резултат от критиките около работата, извършена от екипа на Хуан Карлос Изсисуа Белмонте в калифорнийския институт Салк през 2017 г. В този случай бяха създадени хибриди между прасета и хора, но бяха изразени опасения, че животните могат да имат частично човешки мозък. Експертите вече са се преместили в Китай и според непотвърдена информация са създали химери на човек-маймуна.

Прасетата-маймуни на китайския екип не живеят много дълго след раждането, но се смята, че това е проблем с техниката за инвитро осеменяване, а не с въвеждането на маймунска ДНК. Редица свине с напълно нормални гени, създадени по тази технология, също не успяха да оцелеят.

По причини, които засега не се разбират, техниката за инвитро осеменяване не работи толкова надеждно при прасетата, колкото при хората и други животни.

В други експерименти изследователите са създали маймуни с мозъци, които са частично човешки: мишки с човешки клетки в очите и овце с частично човешки органи. Конкурентен екип работи по проект за създаване на мишка с мозък, изграден изцяло от човешки клетки.

Химерите не са истински хибриди. По същество в химера всяка клетка ще бъде напълно прасе или напълно маймуна, докато в хибрид всяка клетка съдържа смесената ДНК на двата родителски вида.

Тотален провал на летния сезон

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 154

Задават се по-скъпо парно и топла вода

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 154

Нова ядрена мощност - приоритет на държавата

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 154

Къщите около София са най-търсени в пандемията

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 154

ЕС притеснен от втора вълна на КОВИД-19

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 154

Байдън избра цветнокожа за вицепрезидент

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 154

Над 200 ранени при протестите в Беларус

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 154

Кратки новини

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 154

Човечеството върви към нова световна война

visibility 193

/ брой: 154

Бил ли е масон цар Борис III?

автор:Христо Георгиев

visibility 147

/ брой: 154

За уродливостта на нормалното

автор:Владимир Георгиев

visibility 115

/ брой: 154

Българи срещу българи

автор:Петра Ташева

visibility 112

/ брой: 154

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ