11 Май 2021вторник05:00 ч.

Сбърканата стратегия

/ брой: 27

автор:Калина Йотова

visibility 1145

Осем държави от многострадалния Европейски съюз ще получат облекчено финансиране по европейските фондове. В прав текст, да разбираме слабаците - Италия, Испания, Гърция, Ирландия, Португалия, Латвия, Литва и Словакия - скъсани по макро- и микроикономически показатели. Жестът на Брюксел да доплащат по-малко за реализация на проекти по еврофондовете е наистина основателен. Осемте страни се гърчат от рекордни нива на младежката безработица - чутовните над 30 на сто, а в една от обичайните заподозрени - Испания, половината от хората, търсещи работа, са до 24 години. Това се случва на фона на стратегии да се инвестират средства, така че до края на 2014 г. Европа да изведе поне два милиона млади европейци извън безпътното битие на безработицата.
Намеренията са си за адмирации. Проблемът е, че този път България, като един неразточителен отличник за пример, преди няма и две седмици потърси подкрепа точно за финансови облекчения. Премиерът Борисов със свито сърце отиде при германската си повелителка Ангела Меркел, за да послуша, но и да издейства отстъпки заради финансовата дисциплина, като се намали размерът на съфинансиране по оперативните програми на 5%, а не "безпощадните" 20 на сто, както е сега. Въз основа на статута ни на една от трите най-дисциплинирани държави в Европа. Напразно. Както изглежда, сърцето на Брюксел е много кораво. Един път и България да не е мъмрена и наказвана на опашката, и ето че цялото това старание отива на халос. Добрите ни практики ще ги възнаградят някой друг път, изключение за нас не беше направено. А основания за сръдни не липсват.
Обективно погледнато, Европа има право да демонстрира неприязнено отношение към лошите си деца Румъния и България. Когато обаче страната ни неоснователно остава извън списъка на облагодетелстваните страни, с близък резултат до срамотните 30% младежка безработица, трябва да се потърси справедливост. При положение, че точно от Брюксел алармират как у нас живеят най-голям процент младежи, които нямат образование, квалификация и съответно са без работа. Наскоро тъкмо на България бе присъден позорният приз за затъпяващи деца и младежи, след анализ на пазара на труда, условията на работа и живот. И как по-точно това ще ни нареди между страните с по-добро качество на живот. Като позакъсалата Великобритания, където въпреки стандарта и драстичните икономии отново се хващат за социалните придобивки. Питам се що за стратегия имаме и има ли кой да сложи в ред тази България, ако (де)генерацията, от която зависи нейното бъдеще, получава такава оценка?
 
     

Борисов завещава 7 млрд. лв. дефицит

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 88

Петър Чобанов: В бюджета няма резерви

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 88

Всеки трети не смогва със сметките, наема и ипотеката

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 88

1500 средни фирми осем месеца чакат помощи

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 88

Военните с ново писмо до Макрон

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 88

Лайен: Скопие да се разбере със София

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 88

Швеция настоява за старт на преговорите със Скопие

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 88

Маас: ЕС е готов за диалог с Русия

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 88

Парламентът умря, да живее парламентът!

visibility 80

/ брой: 88

Не удължавайте учебната година!

visibility 101

/ брой: 88

Парад на мира...

автор:Лозан Такев

visibility 94

/ брой: 88

Невинните

visibility 104

/ брой: 88

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ