06 Юли 2020понеделник16:18 ч.

СНИМКА БГНЕС

ГЛОБУС

Седем етапа и обратимост

Париж иска по-строг критерий за интеграция на Балканите в ЕС

/ брой: 222

автор:Дума

visibility 1192

Франция е предложила нов подход от страна на Европейския съюз, основан на политическата мъдрост, и по-сурови критерии за членството на страните от Западните Балкани, включително за Косово. Това съобщи електронното издание на прищинския ежедневник "Коха диторе". От редакцията твърдят, че разполагат с копие на неофициален документ, който включва четири критерия за отваряне на европейската перспектива на Западните Балкани. Преразглеждането на подхода е оправдан с факта, че реформите, предприети от балканските страни, са били твърде бавно реализирани.

Документът предвижда наказателни мерки и дори пълно спиране на преговорите в случаите, в които страна-кандидат напълно или частично не изпълни задълженията си. В текста не се предвижда никакъв график за това кога Западните Балкани може да се присъединят към европейското семейство.

Въз основа на насоките в документа Париж призова съответните институции да определят новия път на отношенията между ЕС и Западните Балкани до януари 2020 година.

Кореспондентът на вестника в Брюксел Августин Пальокай коментира документа в становище. Според него целта на Франция е да забави процеса на разширяване. "С това предложение Франция хвърли топката към новата Европейска комисия. Въпреки че няма основни промени в предложението, идеята на Франция е допълнително да забави и без това мудния процес на разширяване", твърди Пальокай.

"Политико" също пише за френското желание да промени правилата на присъединяване на страни към Евросъюза. Според изданието документът е от две и половина страници и е споделен с други държави членки, заедно с анекс, изброяващ нови етапи. Париж настоява за замяна на сегашния процес по присъединяване, който разделя достиженията на правото на общността (корпусът на общите права и задължения) на 35 глави, уточнява "Политико".

Френското предложение предвижда да има нов процес, състоящ се от седем етапа, със "строги условия за ефективно приближаване към европейските норми и стандарти", плюс компонент за "обратимост", който да позволи на ЕС да се откаже от преговорите за членство, ако правителството на страната-кандидат се отклони от стандартите на блока.

Франция предлага следните етапи в процеса на присъединяване:

1. Върховенство на закона, основни права, правосъдие и сигурност.

2. Образование, научни изследвания, младеж, култура, спорт, околна среда, транспорт, телекомуникация и енергетика.

3. Заетост, социална политика, здравна защита и защита на потребителите, конкурентоспособност.

4. Икономически и финансови въпроси.

5. Вътрешен пазар, земеделие и рибарство.

6. Външни работи.

7. Други въпроси.

В документа Париж потвърждава подкрепата си за цялостен подход на ЕС към страните Западните Балкани, сред които са Северна Македония и Албания, но също така Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора и Сърбия, които "принадлежат към Европа посредством своята история култура и география".

Във френския документ обаче се посочва още: "Дълбоките политически, икономически и социални промени, необходими за присъединяване към ЕС, продължават да са твърде бавни, а конкретните ползи за гражданите в страните кандидатки остават недостатъчни".

Париж предлага Европейската комисия да оценява и редовно да следи напредъка на страните кандидатки, а държавите членки да преглеждат тези оценки, както и да се засили ролята на Съвета на ЕС в процеса.

Предлага се и провеждането на годишна среща на върха на ЕС заедно с държавните и правителствени ръководители на страните от Западните Балкани, за да се обсъждат въпроси от общ интерес (общ отговор на големи предизвикателства, връзки с неевропейски партньори, сътрудничество в областта на правосъдието и вътрешните работи, икономическо и регионално сътрудничество).

(По материали от чуждия печат)

С 6 лв. по-скъпа е потребителската кошница

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 126

Големите търговци плашат с бензинова криза

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 126

Старите жилища поскъпват по-бързо от новите

автор:Дума

visibility 293

/ брой: 126

Кланици се оказаха огнища на COVID-19 и в Австрия

автор:Дума

visibility 161

Рекорден брой новозаразени в световен мащаб

автор:Дума

visibility 177

Втора локална карантина в Испания

автор:Дума

visibility 270

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 538

/ брой: 126

Въпроси за бъдещата работа на КЕВР

visibility 341

/ брой: 126

Новата конституция на Путин

автор:Мирослав Попов

visibility 367

/ брой: 126

ПЕНКА КАЛИНКОВА

visibility 246

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ