25 Юли 2021неделя13:28 ч.

Сезират прокуратурата за корупция при ремонта на язовири

ГЕРБ обвиниха икономическия министър, че източва водоеми с предизборна цел

/ брой: 111

автор:Дума

visibility 19

Министърът на икономиката Кирил Петков разкри огромни далавери при ремонтите на язовири за над половин милиард лева от бюджета, за които ще сезира прокуратурата. Парите бяха отпуснати преди 3 години от правителството на ГЕРБ като увеличение на капитала на Държавната консолидационна компания (ДКК) за спешен ремонт на 400 язовира, но се оказва, че са похарчени само за 10 водоема. Това е показала проверката на назначената от Петков междуведомствена група в ДКК.

През 2018 г. Министерството на икономиката прехвърля на строителната компания "Монтажи", която e под шапката на ДКК и към онзи момент е със запорирани сметки, 500 млн. лв. за ремонт на 400-те най-опасни водоема с мотива, че общините не могат да се грижат за тях. "Монтажи" обаче няма капацитет и не може да оперира сметките си, затова чрез дъщерната си фирма "Монтажи София" сключва над 200 договора с 6 подизпълнители за над 620 млн. лева. 120 млн. от средствата са заем от ББР. Министърът сравни корупционната схема с тази на държавната "Автомагистрали". Заключението на работната група е, че въпреки сериозната инициатива на държавата и вложения солиден финансов ресурс, значим обществен проблем остава нерешен.

Петков разпространи кадри от проверката си на първия ремонтиран и "най-приоритетен" язовир "Пазар дере", който се намира на 30 км от Ловеч, в средата на поле и без населено място в близост. В ремонта му са потънали 2,350 млн. лв., като цените са били завишени в пъти. Хидротехнически бетон, който в София струва 126 лв., тук е актуван за 219 лв. плюс 30 лв. транспорт. Транспортните разходи са завишени 5 пъти - на 1,16 лв., обясни инж. Владимир Барзов от проверяващата група. Министърът пък показа как реката, вместо да пълни язовира, изтича свободно. От водоема сега е останала локва, в която е свързано електрически "странно съоръжение" с помощта на бутилка от безалкохолно.

ГЕРБ веднага обвиниха Петков в лъжи и в умишлено източване на язовира за 3 дни, "да може да се снима на него и да заблуди обществото". Версията лансира бившият министър на икономиката и кандидат-депутат Лъчезар Борисов, който също посети язовира заедно с водача на ловешката листа на ГЕРБ и бивш зам.-министър на регионалното развитие Николай Нанков. Борисов обяви, че бутилката бил "контролно-измервателна система, която да следи в реално време нивото на водата". "От служебния предизборен щаб може би не знаят, че нивото може да се проследява и онлайн. Оттам ние разполагаме с графики, на които ясно се вижда как на 31 май язовирът е пълен, а 3 дни по-късно ситуацията е коренно различна", твърди гербаджията и отбелязва, че водоемът е източен с предизборна цел. Според Нанков на ключови постове в държавата били назначени скъпоплатени ревизори, които не са разкрили нито една нередност, но за сметка на това са направили множество неверни внушения.

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 373

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 140

Новата COVID вълна вече е тук

автор:Дума

visibility 365

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 321

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 439

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1551

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 716

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 518

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 483

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ