31 Март 2020вторник22:43 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Сгащени от МВФ

/ брой: 32

автор:Евгени Гаврилов

visibility 361

Неравенството в България се увеличава през последните години, защото разходите за социална защита като дял от БВП и ефективността на данъчното преразпределение намаляват. Причина за това е действащият плосък данък. Този извод на мисията на МВФ, която беше у нас до 14 февруари, едва ли ще учуди някого. "Оксфам" е световна организация, която се бори с бедността и публикува всяка година индекс за намаляване на неравенството, в който са класирани 157 държави. България е на 46-а позиция, като показателите й са средна хубост. Но щом стане дума за ключовия показател - данъчната система, страната ни затъва в дъното на класацията. Заради действащия плосък данък от 10% тя е наредена на 130-о място. 

Наистина трудно могат да бъдат дадени универсални рецепти за намаляване на неравенството, но две неща са показателни дали едно правителство води правилна политика в това отношение. Първото е дали богатите хора и корпорациите плащат по-високи данъци и дали се увеличават разходите за социални услуги. Нито едно от тези две условия у нас не действат. Скандалите около хазарта през последния месец показаха, че колкото си по-богат, толкова повече налози можеш да скриеш от държавата. А що се отнася до социалната политика и разходите за нея, показателен е фактът, че майки на деца с увреждания отново обявиха началото на национален протест, с който ще настояват да се осигури най-после финансирането по Закона за личната помощ и той наистина да започне да действа. Всичко показва, че е дошъл моментът за цялостна промяна на дънъчната система, но управляващите бягат от нея като дявол от тамян. Иначе, както се знае, са царе на врътките с бюджетния излишък. Само че МВФ ги сгащи и предупреди, че този излишък е висок за държава, която би трябвало да инвестира повече за увеличаване на доходите. Както се казва в подобни случаи, МВФ на излишък не вярва.

Румен Радев: Кризата показа, че хазната е празна

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 62

Отмениха задължителното носене на маски

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 62

БСП в София с 19 антикризисни мерки

автор:Деси Велева

visibility 40

/ брой: 62

7,8 млрд. лв. нов дълг и дефицит от 3,5 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 62

Коронакризата обхвана 63 предприятия

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 62

Между 15-16 лв. за килограм агнешко по Великден

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 62

НАП няма да запечатва търговски обекти

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 62

Русия и Китай пратиха помощ и за САЩ

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 62

Украйна продава земята си под натиск от МВФ

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 62

Турция ще върне мигрантите по границата с Гърция

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 62

Кратки новини

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 62

Не ви вярваме!

автор:Ина Михайлова

visibility 251

/ брой: 62

Глобална или национална Европа?

автор:Николай Шопов

visibility 58

/ брой: 62

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ