19 Септември 2021неделя01:13 ч.

Шаш и в шаха

/ брой: 149

автор:Альона Нейкова

visibility 1047

Поредна "революция" се опитват да извършат в шахматния свят някои "светли" умове. От Кралския колеж на Лондон и от Нюйоркския университет явно смятат, че именно сега е моментът да бъде сложен край на многовековната "несправедливост" спрямо черните фигури, които винаги отстъпват на белите правото да започнат играта.

Факт е, че предложените промени идеално се вписват в изключително актуалните през последните години тенденции за защита правата на тъмнокожите. Но не бива никой удобно да си затваря очите, че са и абсолютно нелепи. А не са и нови.

Неведнъж вече са правени различни по мащаби опити да се "реформира" древната логическа игра, обединяваща изкуството, науката и спорта. Но без това да се обвързва с каквито и да било политически веяния. Още преди стотина години гросмайстори от ранга на Капабланка и Ласкер алармират, че шахът е "заплашен от смърт заради равенство". Дори най-добрите в пресмятането на ходовете на пешката от дъжд на вятър настояват за реорганизация на движението върху 64 квадратчета. А някои дотолкова са убедени, че древният регламент е твърде остарял, та се втурват да следват собствени модели, правила и закони за местене на 16 фигури върху дъската. Но да се е прочул някой извън класическия шах? Да е постигнал някакви изключителни успехи? Да е шашнал света със свръхестествения си начин на мислене? И на дете е ясно, че отговорът е твърдо "не". Безспорно е също, че нищо от това никога няма и да се случи.

Не само защото онези, които настояват да се даде предимство на черните фигури, имат възможност да пробват силите си в играта Го, където от столетия именно на тъмните камъчета е предоставено правото да са първи. Най-важното е, че шахът никога не е бил синоним на расизъм, а поне от 18 столетия просто спазва железни традиции. И нищо повече.

Със сигурност обаче неуморните борци за равноправие няма да спрат дотук. Утре ще се сетят да посегнат и на До мажор, понеже в тази тоналност се използват единствено бели клавиши...

Айтос на протест: „Без тирове убийци!“

автор:Дума

visibility 168

Съборът на БЛС преизбра д-р Иван Маждаров

автор:Дума

visibility 183

Петков и Василев представят проекта си утре

автор:Дума

visibility 1220

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 278

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 613

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 179

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 172

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 524

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 445

/ брой: 179

Протести срещу дясната политика в Еквадор

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1323

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 549

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 849

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 631

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ