18 Юни 2021петък11:11 ч.

Шибан народ ли сме?

/ брой: 182

автор:Дума

visibility 1379

Проф. Димитър Овчаров

За разлика от мнозина, аз не се изненадах от гневната реплика на безпортфейлния министър Божидар Димитров. Защото добре познавам неговата безпардонност в отношението му към хората. Този път обект на неговия гняв е не отделна личност, а целият български народ, който той милостиво се е заел да умножава чрез внос на люде от чужбина. Затова си мисли, че може да го псува.
Реакцията, която последва в пресата и електронните медии, е съкрушаваща. Колкото и добродушен да е този "шибан народ", той не може да се съгласи да го ругаят и обиждат всякакви особи, па били те и (лъже)министри. Ето защо, малко стреснат (може би?), виновникът за тази бъркотия се опита да замаже своя гаф.
В едно интервю лъжепрофесорът се зае да изясни същността на думата "шибам", но езиковедските му познания се оказаха толкова убедителни, колкото и историческите. Опирайки се на авторитетния речник на Найден Геров, той с невинен тон обясни, че този глагол няма обиден смисъл и е синоним на "удрям". Това наистина е така и аз си припомних една колоритна думичка в разказ на Николай Хайтов - "шибучица", т.е. пръчка за удряне. Но нашият доморасъл езиковед не се досеща или иска да прикрие това, че думите могат да добият и наистина добиват съвсем друго и най-често - нелицеприятно, значение. Едва ли министърът е искал да каже, че нашият народ е бил шибан точно с тояги, но какво е вложил той в тази дума, оставям на читателите да отгатнат. Аз само ще дам пример с друг глагол - "чукам". Всеки знае неговия реален израз - чукам (на вратата например). Но в разговорния език (жаргон) той силно изменя началния смисъл и, ако някой обяви, че иска "да чука" Божидар Димитров, не зная как той ще си обясни неговото желание.
Нека още си представим какво ще искат да кажат тези, които се провикнат в центъра на София, че парламентът е пълен с "шибаняци" (израз от лексикона на Божидар Димитров), а Министерският съвет - с "шибани" министри. Сигурен съм, че те няма да си помислят дори за момент, че искат да ги нашибат с пръчки!
Шибани археолози може би има, както има и шибани политици. Но не всички са такива! Обобщаващата фраза на господин министъра е крайно обидна, както определено и ясно се изразиха гостите на Лили Маринкова в "Неделя 150" по БНР. И се съгласиха, че в нормалните държави хора, оплюващи по подобен начин своя народ, незабавно трябва да освободят креслата, на които седят. Но аз се съмнявам, че това може да стане днес у нас. Защото изцепката на министъра без портфейл не е единствена и случайна. Не е много далечно времето, когато шефът на Министерския съвет обяви от далечно Чикаго, че народът ни е съставен от лош материал. А финансовият министър не се поколеба да каже, че научният елит на Българската академия на науките се състои от феодални старци.
Божидар Димитров обиди българския народ - това е безспорно. Но аз, осеммилионният представител на този народ, мога високо да заявя: "Не съм шибан от никого!" Осъзнавайки гадното съдържание на тази дума, моля всички да ме извинят за нейната употреба. Бях принуден!
П.П. Когато вчера дописвах този текст, в "Тази сутрин" по Би Ти Ви Божидар Димитров твърдо заяви, че не възнамерява да се извинява никому за вулгарните си думи. Сигурен съм, че няма да го направи! Но не съм сигурен дали няма да се извини на своя работодател за поредния гаф, който му поднася!

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 603

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 115

Вучич критикува подхода на Косово

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 115

Подлост

автор:Георги Георгиев

visibility 428

/ брой: 115

Заедно с теб

автор:Ева Костова

visibility 456

/ брой: 115

Истерясване

автор:Валентин Георгиев

visibility 287

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ