18 Юни 2021петък12:54 ч.

Шибана простащина!

/ брой: 180

автор:Велиана Христова

visibility 1667

Какво правят цивилизованите народи, когато открият културно-историческа ценност? Първо говорят учените, после реставраторите, сетне се прави всичко възможно находката да се експонира подходящо за широката публика. Какво правят българите, когато археолозите открият ценност? Превръщат я в чалга.


Истерията около намереното в Созопол ранно средновековно ковчеже с мощи, нагнетявана от услужливи медии, е поредното доказателство. Думата на археолога откривател почти не се чу, от първия миг известни деятели, които от години съществуват единствено чрез бутафорни пушилки, се нахвърлиха да експлоатират докопания повод. Безпортфейлният министър Божидар Димитров едва ли не, преди да бъде открито ковчежето, призова народа да нахлуе в Созопол, в тоз български Ерусалим! Ученият, открил находката, изказа убеждението си, че това са мощи на Кръстителя, но рече още, че надписът с името "Св. Йоан" не е доразчетен, че в кутията може да има кости не само от един човек. В надигналата се врява край балагана никой не го чу, отнесе го вълната на комедиантите. Министър Вежди Рашидов понечи да озапти истерията, призова да се изчакат анализите, да се допроучи обектът. Археолози (уви, анонимно) пред медиите изразиха съмнения около научното доказателство за мощите. Божидар Димитров се нахвърли връз Рашидов, а за вторите направо отсече: шибан народ, шибани колеги! Покрай тях напсува и траките - били парвенюта като мутрите, купували си златни сервизи...


По-дълбоко непознаване на траките и на  символиката на златото в техните вярвания отдавна не бях чула. Защото златото за траките е като кръста за християните. Направо ти става ясно защо НИМ от музей на Възраждането, за какъвто бе създаден, се превърна в място за безразборно, но стръвно трупано злато - няма значение какво. За пълнота на емоциите вчера в публичната истерия се вмъкна и Николай Овчаров - символът на псевдосензациите, да защитава историята на земите ни от Божидар. Но той поне излезе достойно с името си срещу глупостите на ексдиректора на НИМ. А медиите и единия професоросват, и другия. Нито единият е професор, нито другият.


Чалгата зазвуча мощно с появата на сцената на Симеон Дянков. Той пък дава с удоволствие 420 хил. лв. да се реставрира църквата за мощите, щото от всеки лев щели да се върнат 100. Сто лева от един вложен в цял свят връщат само науката и учените, г-н Дянков. Същите учени, които кабинетът мачка с ботуш, оставяйки ги без стотинка. Същите археолози, без които няма културно-исторически ценности и които сега правят разкопки без пари, на магия. А като я няма науката, безпрепятствено ни заливат мними сензации, мними ценности и мними личности.


Но в чалга превърнаха вече и вярата и това май че е краят ни. Чалгата около мощите не е богоугодно дело. Не е и грижа за културно-историческото наследство. Това си е само една шибана простащина.  


Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 383

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 759

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 115

Вучич критикува подхода на Косово

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 115

Подлост

автор:Георги Георгиев

visibility 537

/ брой: 115

Заедно с теб

автор:Ева Костова

visibility 518

/ брой: 115

Истерясване

автор:Валентин Георгиев

visibility 343

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ