17 Септември 2021петък08:23 ч.

Шибана простащина!

/ брой: 180

автор:Велиана Христова

visibility 1542

Какво правят цивилизованите народи, когато открият културно-историческа ценност? Първо говорят учените, после реставраторите, сетне се прави всичко възможно находката да се експонира подходящо за широката публика. Какво правят българите, когато археолозите открият ценност? Превръщат я в чалга.


Истерията около намереното в Созопол ранно средновековно ковчеже с мощи, нагнетявана от услужливи медии, е поредното доказателство. Думата на археолога откривател почти не се чу, от първия миг известни деятели, които от години съществуват единствено чрез бутафорни пушилки, се нахвърлиха да експлоатират докопания повод. Безпортфейлният министър Божидар Димитров едва ли не, преди да бъде открито ковчежето, призова народа да нахлуе в Созопол, в тоз български Ерусалим! Ученият, открил находката, изказа убеждението си, че това са мощи на Кръстителя, но рече още, че надписът с името "Св. Йоан" не е доразчетен, че в кутията може да има кости не само от един човек. В надигналата се врява край балагана никой не го чу, отнесе го вълната на комедиантите. Министър Вежди Рашидов понечи да озапти истерията, призова да се изчакат анализите, да се допроучи обектът. Археолози (уви, анонимно) пред медиите изразиха съмнения около научното доказателство за мощите. Божидар Димитров се нахвърли връз Рашидов, а за вторите направо отсече: шибан народ, шибани колеги! Покрай тях напсува и траките - били парвенюта като мутрите, купували си златни сервизи...


По-дълбоко непознаване на траките и на  символиката на златото в техните вярвания отдавна не бях чула. Защото златото за траките е като кръста за християните. Направо ти става ясно защо НИМ от музей на Възраждането, за какъвто бе създаден, се превърна в място за безразборно, но стръвно трупано злато - няма значение какво. За пълнота на емоциите вчера в публичната истерия се вмъкна и Николай Овчаров - символът на псевдосензациите, да защитава историята на земите ни от Божидар. Но той поне излезе достойно с името си срещу глупостите на ексдиректора на НИМ. А медиите и единия професоросват, и другия. Нито единият е професор, нито другият.


Чалгата зазвуча мощно с появата на сцената на Симеон Дянков. Той пък дава с удоволствие 420 хил. лв. да се реставрира църквата за мощите, щото от всеки лев щели да се върнат 100. Сто лева от един вложен в цял свят връщат само науката и учените, г-н Дянков. Същите учени, които кабинетът мачка с ботуш, оставяйки ги без стотинка. Същите археолози, без които няма културно-исторически ценности и които сега правят разкопки без пари, на магия. А като я няма науката, безпрепятствено ни заливат мними сензации, мними ценности и мними личности.


Но в чалга превърнаха вече и вярата и това май че е краят ни. Чалгата около мощите не е богоугодно дело. Не е и грижа за културно-историческото наследство. Това си е само една шибана простащина.  


КАТ със засилени проверки на шофьори и пешеходци

автор:Дума

visibility 129

Петков и Василев си търсят партия

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 179

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 179

Пускат нов държавен дълг за 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 179

Ръст на фалшивите монети у нас

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 179

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 179

Протести срещу дясната политика в Еквадор

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 179

Белград и Баня Лука насърчават кирилицата

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 361

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 170

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 208

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 197

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ