25 Октомври 2020неделя05:00 ч.

Шипченска песен за хайдут Пеньо

/ брой: 11

автор:Димитър Копривленски

visibility 1973

Единадесет членове на Съюза на българските писатели са дали своя принос за написването на тази хайдушко-песенна книга. Сред тях са новоизбраната за член казанлъшка културна деятелка Ваня Ангелова, заедно със "старите кримки" Матей Шопкин, проф. Павлина Павлова, Иван Карадачки, Карол Николов, Цветан Илиев... Още 14 видни личности са подпомогнали финансово излизането й. Вижте само имената на част от тях: акад. Дечко Павлов - световноизвестен физико-химик; проф. д-р Виктор Гузев - филолог-тюрколог, руснак; проф. Ганка Косекова - биохимик; проф. Емилия Друмева - юрист, университетски преподавател; Валентин Михов - футболен функционер и бизнесмен; о.з. полк. Никола Колев, Лидия Николова - писателка. Всички те откликват на зова на почетния гражданин на град Шипка, големия родолюбец и познавач на прозата, поезията и историята полк. Георги Й. Георгиев. Е, къде по-голямо струпване на звезди?
И още. Съставителят полк. Георгиев е автор на прекрасния уводен очерк за хайдут Пеньо-Шипкалията, той е и коректор. И за да бъде пълно звездното стълпотворение, ще добавим впечатляващото присъствие на две по-млади "звезди" - художника оформител Георги Юриев Георгиев, внука и шефа на едноличното книгоиздателство "МИР" Добромир Добрев. От корицата ни гледа наистина впечатляващ хайдутин. А томчето е почти луксозно. Във всяко отношение. Шипченска марка.
Има, чели сме, пети са, много книги и песни за много хайдути. Но книгата и песента за хайдут Пеньо Чернеолу е по-особена. И не може да е иначе. Тук разказът не е едноличен. А е от значение кой разказва и кой пее, кой държи камертона и кой слуша. Лично съм свидетел на радостта на полк. Георгиев като съставител и възложител: "Матей ще напише..., Павлина обеща..." Подбирането на авторите и редактирането на спомените нито е маловажно, нито е лесно. Но полк. Георгиев е "от стара коза яре". Нему е чест да сътрудничиш. От него винаги има какво да научиш и да вземеш. Книгосветец.
И съвсем накрая. Книгата за хайдут Пеньо-Шипкалията е подобаващо илюстрирана със скулптури на хайдути, на хайдут Пеньо, скулптурни композиции, паметници, снимки на къщата, където е бил родният дом на Пеньо Чернеолу, на улицата с неговото име, на кадастрални карти. Скулптурите са дело на шипченеца Христо Песев и се намират в НЧ "Светлина 1861" и на стария мегдан, а снимките - на Гина Хаджиева. Като че историческата и днешната Шипка се е преместила в книгата. А другите хубавини читателят сам ще оцени.

РЗИ: София е трайно в „червената зона“

автор:Дума

visibility 196

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 838

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 461

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 201

Меркел призова германците да не почиват в чужбина

автор:Дума

visibility 151

Словакия въвежда пълна карантина за три седмици

автор:Дума

visibility 213

Вечерен час в Атина и Солун

автор:Дума

visibility 218

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 759

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1189

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 502

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ