15 Септември 2019неделя22:01 ч.

Шипченска песен за хайдут Пеньо

/ брой: 11

автор:Димитър Копривленски

visibility 1098

Единадесет членове на Съюза на българските писатели са дали своя принос за написването на тази хайдушко-песенна книга. Сред тях са новоизбраната за член казанлъшка културна деятелка Ваня Ангелова, заедно със "старите кримки" Матей Шопкин, проф. Павлина Павлова, Иван Карадачки, Карол Николов, Цветан Илиев... Още 14 видни личности са подпомогнали финансово излизането й. Вижте само имената на част от тях: акад. Дечко Павлов - световноизвестен физико-химик; проф. д-р Виктор Гузев - филолог-тюрколог, руснак; проф. Ганка Косекова - биохимик; проф. Емилия Друмева - юрист, университетски преподавател; Валентин Михов - футболен функционер и бизнесмен; о.з. полк. Никола Колев, Лидия Николова - писателка. Всички те откликват на зова на почетния гражданин на град Шипка, големия родолюбец и познавач на прозата, поезията и историята полк. Георги Й. Георгиев. Е, къде по-голямо струпване на звезди?
И още. Съставителят полк. Георгиев е автор на прекрасния уводен очерк за хайдут Пеньо-Шипкалията, той е и коректор. И за да бъде пълно звездното стълпотворение, ще добавим впечатляващото присъствие на две по-млади "звезди" - художника оформител Георги Юриев Георгиев, внука и шефа на едноличното книгоиздателство "МИР" Добромир Добрев. От корицата ни гледа наистина впечатляващ хайдутин. А томчето е почти луксозно. Във всяко отношение. Шипченска марка.
Има, чели сме, пети са, много книги и песни за много хайдути. Но книгата и песента за хайдут Пеньо Чернеолу е по-особена. И не може да е иначе. Тук разказът не е едноличен. А е от значение кой разказва и кой пее, кой държи камертона и кой слуша. Лично съм свидетел на радостта на полк. Георгиев като съставител и възложител: "Матей ще напише..., Павлина обеща..." Подбирането на авторите и редактирането на спомените нито е маловажно, нито е лесно. Но полк. Георгиев е "от стара коза яре". Нему е чест да сътрудничиш. От него винаги има какво да научиш и да вземеш. Книгосветец.
И съвсем накрая. Книгата за хайдут Пеньо-Шипкалията е подобаващо илюстрирана със скулптури на хайдути, на хайдут Пеньо, скулптурни композиции, паметници, снимки на къщата, където е бил родният дом на Пеньо Чернеолу, на улицата с неговото име, на кадастрални карти. Скулптурите са дело на шипченеца Христо Песев и се намират в НЧ "Светлина 1861" и на стария мегдан, а снимките - на Гина Хаджиева. Като че историческата и днешната Шипка се е преместила в книгата. А другите хубавини читателят сам ще оцени.

Манолова иска ревизия за отпадъците в София

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 177

Анелия Клисарова е кандидатът на БСП във Варна

автор:Павлета Давидова

visibility 28

/ брой: 177

Корнелия Нинова: ГЕРБ ги е страх от нас

автор:Павлета Давидова

visibility 28

/ брой: 177

Българите са най-недоволни от работата си

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 177

Обмислят енергиен данък за авиокомпаниите

автор:Дума

visibility 28

/ брой: 177

Пускат юбилейна монета за БАН

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 177

Национализират "Дунарит"

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 177

Джонсън не бил вярвал в Брекзит

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 177

Йеменски бунтовници атакуваха саудитски рафинерии с дронове

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 177

В САЩ нарочиха Корбин за човек на Русия и Иран

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 177

Киев подготвя спорни предложения за Донбас

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 177

Малко ученици и учители, много промени за първия звънец

автор:Деси Велева

visibility 34

/ брой: 177

Лов на вещици

visibility 26

/ брой: 177

Медийна солидарност

автор:Павлета Давидова

visibility 24

/ брой: 177

Вечер на мъдрост и духовност

автор:Трифон Митев

visibility 23

/ брой: 177

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ