27 Май 2020сряда03:31 ч.

Шипченска песен за хайдут Пеньо

/ брой: 11

автор:Димитър Копривленски

visibility 1595

Единадесет членове на Съюза на българските писатели са дали своя принос за написването на тази хайдушко-песенна книга. Сред тях са новоизбраната за член казанлъшка културна деятелка Ваня Ангелова, заедно със "старите кримки" Матей Шопкин, проф. Павлина Павлова, Иван Карадачки, Карол Николов, Цветан Илиев... Още 14 видни личности са подпомогнали финансово излизането й. Вижте само имената на част от тях: акад. Дечко Павлов - световноизвестен физико-химик; проф. д-р Виктор Гузев - филолог-тюрколог, руснак; проф. Ганка Косекова - биохимик; проф. Емилия Друмева - юрист, университетски преподавател; Валентин Михов - футболен функционер и бизнесмен; о.з. полк. Никола Колев, Лидия Николова - писателка. Всички те откликват на зова на почетния гражданин на град Шипка, големия родолюбец и познавач на прозата, поезията и историята полк. Георги Й. Георгиев. Е, къде по-голямо струпване на звезди?
И още. Съставителят полк. Георгиев е автор на прекрасния уводен очерк за хайдут Пеньо-Шипкалията, той е и коректор. И за да бъде пълно звездното стълпотворение, ще добавим впечатляващото присъствие на две по-млади "звезди" - художника оформител Георги Юриев Георгиев, внука и шефа на едноличното книгоиздателство "МИР" Добромир Добрев. От корицата ни гледа наистина впечатляващ хайдутин. А томчето е почти луксозно. Във всяко отношение. Шипченска марка.
Има, чели сме, пети са, много книги и песни за много хайдути. Но книгата и песента за хайдут Пеньо Чернеолу е по-особена. И не може да е иначе. Тук разказът не е едноличен. А е от значение кой разказва и кой пее, кой държи камертона и кой слуша. Лично съм свидетел на радостта на полк. Георгиев като съставител и възложител: "Матей ще напише..., Павлина обеща..." Подбирането на авторите и редактирането на спомените нито е маловажно, нито е лесно. Но полк. Георгиев е "от стара коза яре". Нему е чест да сътрудничиш. От него винаги има какво да научиш и да вземеш. Книгосветец.
И съвсем накрая. Книгата за хайдут Пеньо-Шипкалията е подобаващо илюстрирана със скулптури на хайдути, на хайдут Пеньо, скулптурни композиции, паметници, снимки на къщата, където е бил родният дом на Пеньо Чернеолу, на улицата с неговото име, на кадастрални карти. Скулптурите са дело на шипченеца Христо Песев и се намират в НЧ "Светлина 1861" и на стария мегдан, а снимките - на Гина Хаджиева. Като че историческата и днешната Шипка се е преместила в книгата. А другите хубавини читателят сам ще оцени.

Първа оставка в британското правителство

автор:Дума

visibility 59

На 1 юли Израел анексира палестински територии

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 98

Китай е удвоил делата срещу корупцията

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 98

Парадът на победата в Москва – на 24 юни

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 98

МЕЛОДИЯТА

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 148

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ