14 Ноември 2019четвъртък08:23 ч.

Шипченска песен за хайдут Пеньо

/ брой: 11

автор:Димитър Копривленски

visibility 1264

Единадесет членове на Съюза на българските писатели са дали своя принос за написването на тази хайдушко-песенна книга. Сред тях са новоизбраната за член казанлъшка културна деятелка Ваня Ангелова, заедно със "старите кримки" Матей Шопкин, проф. Павлина Павлова, Иван Карадачки, Карол Николов, Цветан Илиев... Още 14 видни личности са подпомогнали финансово излизането й. Вижте само имената на част от тях: акад. Дечко Павлов - световноизвестен физико-химик; проф. д-р Виктор Гузев - филолог-тюрколог, руснак; проф. Ганка Косекова - биохимик; проф. Емилия Друмева - юрист, университетски преподавател; Валентин Михов - футболен функционер и бизнесмен; о.з. полк. Никола Колев, Лидия Николова - писателка. Всички те откликват на зова на почетния гражданин на град Шипка, големия родолюбец и познавач на прозата, поезията и историята полк. Георги Й. Георгиев. Е, къде по-голямо струпване на звезди?
И още. Съставителят полк. Георгиев е автор на прекрасния уводен очерк за хайдут Пеньо-Шипкалията, той е и коректор. И за да бъде пълно звездното стълпотворение, ще добавим впечатляващото присъствие на две по-млади "звезди" - художника оформител Георги Юриев Георгиев, внука и шефа на едноличното книгоиздателство "МИР" Добромир Добрев. От корицата ни гледа наистина впечатляващ хайдутин. А томчето е почти луксозно. Във всяко отношение. Шипченска марка.
Има, чели сме, пети са, много книги и песни за много хайдути. Но книгата и песента за хайдут Пеньо Чернеолу е по-особена. И не може да е иначе. Тук разказът не е едноличен. А е от значение кой разказва и кой пее, кой държи камертона и кой слуша. Лично съм свидетел на радостта на полк. Георгиев като съставител и възложител: "Матей ще напише..., Павлина обеща..." Подбирането на авторите и редактирането на спомените нито е маловажно, нито е лесно. Но полк. Георгиев е "от стара коза яре". Нему е чест да сътрудничиш. От него винаги има какво да научиш и да вземеш. Книгосветец.
И съвсем накрая. Книгата за хайдут Пеньо-Шипкалията е подобаващо илюстрирана със скулптури на хайдути, на хайдут Пеньо, скулптурни композиции, паметници, снимки на къщата, където е бил родният дом на Пеньо Чернеолу, на улицата с неговото име, на кадастрални карти. Скулптурите са дело на шипченеца Христо Песев и се намират в НЧ "Светлина 1861" и на стария мегдан, а снимките - на Гина Хаджиева. Като че историческата и днешната Шипка се е преместила в книгата. А другите хубавини читателят сам ще оцени.

Голям пожар се разрази край Трявна

автор:Дума

visibility 12

Властта прие бюджет на застоя

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 219

Преди второ четене БСП ще внесе алтернативни разчети

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 219

Очакват тол системата отново да се забави

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 219

Инфлацията отново тръгна нагоре

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 219

Бул. "Витоша" сред най-скъпите търговски улици

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 219

Фирма печели 27 млн. лв "златна локва" на границата

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 219

Ердоган се срещна с Тръмп в Белия дом

автор:Дума

visibility 0

Тръмп изкушава Ердоган с оферта за $100 милиарда

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 219

"Мини Шенген" скара Тирана и Прищина

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 219

Увеличават се молбите за убежище в Белгия

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 219

Съпротивата през очите на един "партиен еретик"

автор:Христо Георгиев

visibility 109

/ брой: 219

Денят на демокрацията

автор:Лозан Такев

visibility 68

/ брой: 219

30 години преход - 30 години скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 61

/ брой: 219

Датата

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 219

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ