07 Юли 2020вторник06:30 ч.

Шитват паметта ни

/ брой: 57

автор:Юри Михалков

visibility 854

От Брюксел дойде новината, че ЕС е готов да започне преговорите със Северна Македония и Албания за присъединяването им. Франция и Нидерландия се отказали от възраженията си. Всъщност от Брюксел дойде новината, че нашите управляващи са предали българската история. Повечето от нас тайно се надяваха на друга вест - ЕС не е готов да започне преговори със Северна Македония заради възраженията на България, която смята, че Скопие не желае съгласие по историческите въпроси.

Новината от Брюксел означава, че услужливо сме си затраяли, за да не разсърдим други - не само Северна Македония или Албания, а и Вашингтон, и проамериканското му лоби в ЕС. Само че така управляващите ни са хвърлили националната памет и миналото ни на кладата на небългарски интереси. Шитват ни историята. В този смисъл външната политика на България е наистина външна за България.

Всъщност, те го направиха още с отказа да последват гръцкия подход към Скопие - да поставят ребром въпроса за разрешаване на историческия спор и след това да има договор за приятелство и българско съгласие за еврочленство. С този си отказ те демонстрираха националното си обезличаване и манталитет на марионетки. 

Сега ни залъгват, че България щяла да каже тежката си дума в преговорите по отделните глави. На това му се вика да изтървеш питомното, за да  гониш дивото. Преговорите със Скопие ще бъдат водени от еврократи, които в диалога за външната политика, сигурността или образованието ще налагат приоритетите на общността, а не историческия ни спор, който и без това възприемат като дребна кавга между комшии от югоизточния ъгъл на Евросъюза. Така историческата ни травма ще бъде натикана в последната 31-ва глава, наречена "Други" - т.е. маловажни. Самото й наименование предполага, че там нещата ще се претупат. Точно там ли Скопие ще клекне, че Гоце Делчев е и българин? Така ще стане ясно, че сме били изиграни и водени за носа към нов Ньой - загуба не само на територии и население, но и на история и памет.

С шест на сто поскъпнаха храните

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 127

Емигрантските пари намаляха заради пандемията

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 127

С 60% намаляха пътниците на БДЖ

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 127

Макрон направи промени в правителството

автор:Дума

visibility 0

Диверсия на Израел в ядрен обект на Иран

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 127

КОВИД-19 плъзна и в австрийски кланици

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 127

180 места в Скупщината има партията на Вучич

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 127

Дневна доза "Гешев"

автор:Ина Михайлова

visibility 311

/ брой: 127

Датата

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 127

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 647

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ