14 Април 2021сряда05:12 ч.

Снимка Михаела Катеринска

Щабът: В плато сме, вървим към спад

автор:Дума

visibility 706

България прехвърли платото на третата вълна и върви към много плавен спад. Тенденцията все още е крехка, но се наблюдава по-ниска заболеваемост и отхлабване на натиска върху болниците. Това са заключенията на здравните власти, представени на днешния брифинг, свързан с епидемичната ковид ситуация.

Девети сме по заболеваемост в ЕС, шести сме по смъртност, обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел  Кунчев. По отношение на вътрешното разпределение на случаите, имаме някобко области с над 700 на 100 000 души заболеваемост - София, Вана, Перник, Бургас, Русе и София-област. Разград, Видин, Кърджали,  Търговище и Габрово са областите с най-ниска заболеваемост.

Той каза още, че се е случило това, което са очаквали специалистите от известно време - да навлезем в плато и след това да преминаваме плавно към спад на заболеваемостта. Последните дни, каза Кунчев, наблюдаваме много лек спад на заболелите и положителните тестове. Въпреки че хоспитализираните все още са много.

Тенденциите са изключително крехки. Все още не сме достигнали нивата на най-високата точка от вълната през ноември. Прехвърлихме платото и вече сме към нивата отпреди две седмици. Спадът в заболеваемостта е около 7% на двуседмична база - имаме тенденция, но не можем да кажем, че е трайна. По отношение на смъртността, не сме достигнали най-високата точка от зимата. Все още обаче нямаме задържане в тенденцията, там все още смъртността се покачва. Има отчетлив спад в натиска над болниците, подчерта началникът на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски.

Той също смята, че има спад в заболеваемостта. Но това са крехки тенденции и трябва отново да акцентираме върху отговорността на всеки един от нас, каза още Мутафчийски.

Взехме решение за възстановяване на присътвения учебен процес в режима отпреди 22 март, каза от своя страна образователният министър Красимир Вълчев. Тоест - всички от 1 до 4 клас се връщат плюс три от осемте класа от пети до дванайсети. Ще започнем със 7,8 и 10 клас. След това, ако ситуацият позволява, от 26 април връщаме 5,9 и 12 клас, каза министърът. И добави, че вече наблюдаваната заболеваемост сред учители и ученици е много по-ниска отколкото през есента. За това, по думите му, допринася и ваксинацията сред преподавателите. Ваксините има ефект, много малко са заболелите сред ваксина учители и то между първата и втората доза. Няма такива от тях, които да са стигнали до хоспитализация.

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ