11 Август 2020вторник22:05 ч.

Щастието не е само в парите

/ брой: 86

автор:Кристиела Симеонова

visibility 1046

Не всичко е пари, приятелю, пее примата на българската естрада Лили Иванова. Този рефрен, познат на мало и голямо, без съмнение е изпълнен с дълбок смисъл, защото невинаги материалното благополучие носи щастие. И докладът на УНИЦЕФ за благосъстоянието на децата за пореден път доказва твърдението, че щастието не се крие в богатството. Оказва се, че страни като Испания и Гърция, които са доста закъсали във финансово отношение, имат по-щастливи деца, отколкото финансово благополучната и здраво удържаща на ударите на кризата Германия. Германчетата макар и по-задоволени материално са доста след испанчетата. 22-ото им място в класацията на УНИЦЕФ вероятно се дължи на факта, че германците са обладани от идеята за просперитет и не съумяват да предоставят на децата си нужните им внимание и ласки.
Ясно е, че "не само с хляб ще живее човек". За пълноценен живот са нужни ценности и идеали, върхове, които човек да покорява, за да изпита след това чувство на удовлетвореност, полза от действията си и пълно щастие. Защото фокусирането само върху материалното благополучие не е живот, а просто съществуване, което не ни отличава особено от животните.
От УНИЦЕФ отчитат редица проблеми, които влияят върху благополучието на децата - ранна бременност, пушене, употреба на алкохол. Тук вече е съществената роля на родителите. Къде обаче са те? На работа, за да изкарат насъщния. Уморени, угрижени, кога да обърнат внимание на децата си? Как да възпитат у тях някакви ценности и идеали? Позната ситуация за почти всяко българско семейство...
Въпреки цялата тази философия обаче, че щастието не се корени в богатството, и хляб е нужен, нали? Тревожен е фактът, че по-малко от половината деца в Румъния и Словения нямат осигурена закуска. Що за държава тогава е тази, която не се грижи за благосъстоянието на децата си, в чиито очи би следвало да вижда собственото си бъдеще?
 

170 учени поискаха оставка на кабинета

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 153

Парламентът се събира извънредно утре

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 153

До 50 % по-малко клиенти в търговските вериги

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 153

Маркират месо от рискови региони с диамант и кръст

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 153

Въглищните ни централи ще работят до 2050 г.

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 153

Розовата индустрия е в шок

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 153

Протестите в Беларус ескалираха

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 153

Русия първа в света регистрира ваксина

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 153

Кабинетът в Ливан подаде оставка заради корупция

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 153

Кратки новини

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 153

Наесен иде нов пик на безработни

автор:Ева Костова

visibility 23

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ