25 Юли 2021неделя10:15 ч.

Ще има ли ден на спасението?

/ брой: 187

автор:Ева Костова

visibility 1166

Който се осигурява, ще се лекува адекватно, каза преди време и вчера пак повтори думите като заклинание министър-председателят Бойко Борисов. Тоест, ако си плащаме, ще има пари за здраве, ако ли не - лошо ни се пише. Но сам веднага след това премиерът призна уточняващо: проблемът в здравния сектор идва от неправилното разходване на средствата.
Че кой ги разходва, г-н Борисов? Щом не са болните, щом не са докторите, дето не са получили заслуженото вече заплащане, кой? Някой явно ги къта, но това не са бели пари за черни дни, да знаете! Иначе нямаше да настоявате толкова да плащаме, да плащаме и пак да плащаме. Та белким се понапълни касата, тоест кацата без дъно.
От БСП не се умориха да питат къде изчезнаха парите на НЗОК, които уж бяха резерв? Къде се разминаха сметките на стария и новия министър за онези 60 милиона лева излетели нанякъде. Знаете ли накъде? Ние - не, и както върви, няма и да узнаем. Те, пък и не само те, са дълбоко засекретени и никой няма и да ги помирише със здраве. Държавата в същото време си остава най-големия длъжник в сферата на осигуряването и все "забравя" да внесе парите за хората, на които тя плаща за здраве. Как тогава да се пълни касата единствено от тези, които все още имат някаква работа. Безработните пък всеки месец броят стотинките си, камо ли с радост да тичат да се осигуряват. Пенсионерите, да са живи и здрави, от своя страна правят най-големите медицински разходи по понятни причини. И сметката естествено никога не излиза, както на министър Дянков примерно му се иска с математическа точност. Няма и да излиза скоро при тази рухнала икономика и свито потребление, защото не може да се товари само магарето, което носи... А над един милион здрави и прави българи вече пълнят други здравни каси по света, само нашата не, уви!
Пък и в медицината, както казват и самите доктори, невинаги две и две прави четири. Затова дори и шеговито да е поставен въпросът: "Какво сега, да ги застреляме ли тези хора, дето не плащат за здраве?" на народния представител Михаил Миков, съвсем не предполага шеговит отговор.
Приблемът не от вчера и днес, но сега той придобива по-мащабни размери и напира за решение точно когато върви реформата в здравеопазването. Нали тя поставя, както твърдите вие и екипът от ГЕРБ, в центъра си човека. А той, човекът, и не подозира вашата грижа. Поне засега.
Ще тропнете ли по масата да застане обикновеният българин пред широко отворени врати към здравето. Когато лекари няма да стачкуват, да търсят пари и да крепят бюджети на мизерията, а джобът на пациента да изтънява все повече и повече. Имате ли куража да го направите?
За да има ден на спасението и в мирно време, в почит на живите.

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 370

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 369

/ брой: 140

Новата COVID вълна вече е тук

автор:Дума

visibility 353

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 314

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 432

/ брой: 140

Варшава: Русия победи в спора за "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 533

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1538

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 703

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 495

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 473

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ