08 Юни 2023четвъртък02:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Западна България облачността ще бъде разкъсана, предимно купеста. До обяд в отделни райони там, а след обяд на повече места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. В Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб, в Източна България след обяд умерен, от изток. Максималните температури ще останат без съществена промяна - между 23° и 28°, в София - около 24°. Днес над Западна България облачността ще бъде разкъсана, предимно купеста. До обяд в отделни райони там, а след обяд на повече места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. В Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб, в Източна България след обяд умерен, от изток. Максималните температури ще останат без съществена промяна - между 23° и 28°, в София - около 24°.

Новият спортен министър Радостин Василев обеща, че на федерациите ще бъдат подсигурени значително по-големи бюджети в сравнение с преди

На фокус

Ще има ли пари за българския спорт?

Медалистите правят най-голямата реклама на България по света, но се нуждаят от още по-сериозна подкрепа

/ брой: 12

автор:Марин Милашки

visibility 13

Марин МИЛАШКИ


На пожар Министерството на младежта и спорта разработи нова Програма за финансово подпомагане на федерациите. Основната цел е някои от централите да не бъдат ощетявани, защото с предишния проект такива с милионни бюджети щяха да бъдат орязани с по 70-80%. Точно това щеше да бъде пагубно за някои спортове. 

От друга страна, ММС иска федерациите да получат повече средства, за да могат да развиват дейността си по-спокойно, а не да пестят и да се чудят как да вържат двата края.

Ръководствата на централите от много години се чудят по какъв начин с наличните пари да подготвят състезатели за големите форуми. Това до голяма степен 

граничи с магьосничество

защото на пръстите на ръцете се броят спортовете, които успяват да си осигурят спонсори и да "дишат" по-спокойно. Сред тях са волейболът, художествената гимнастика, борбата, биатлонът... Всички останали всъщност разчитат именно на държавните пари. Реално без тях не може, няма и да може, защото не са толкова комерсиални спортове, а на големи шампионати именно те носят медалите. 

Преди години големият ни волейболист Пламен Константинов, който от години работи в Русия, разкри с две думи родната действителност: "Няма как да имаш спорт, след като нямаш икономика". Т.е. 

едрият бизнес не е заинтересован да инвестира 

в спорта, защото няма солидна печалба. Гибона е прав. Поради това всички разчитат на ММС.

След стъпването си в длъжност новият спортен министър Радостин Василев веднага сформира експертен съвет, ръководен от проф. Даниела Дашева, който да направи нова програма и чрез нея федерациите да получават финансиране.

Програмата е с две направления. Първата е "Олимпийска подготовка" - за подготовката и участието на спортистите в най-големия форум на планетата. Втората е "Развитие на спорта за високи постижения" - за подготовката и участието на спортистите в държавни и международни състезания за постигане на високи спортни резултати.

Основната цел е осигуряване на 

условия за развитие

на спорта, за високи постижения на международни форуми. 

Настоящата програма има преходен характер и ще бъде в основата на нова и дългосрочна програма, съчетаваща традиции, постигнати резултати, социална значимост и иновативност. 

"В разработването на дългосрочната програма участие ще вземат експерти в областта на спорта, представители на академичните среди, на Български олимпийски комитет и на българските спортни организации", съобщават от ведомството.

Много е важно в тази разработка да участват и представители на федерациите, защото те по цял ден са в залите и на стадионите. И най-добре знаят как се "прави" спорт. Знаят колко е трудно да накараш деца да тренират, да ги запазиш и да ги развиеш като големи спортисти. Ако всичко това бъде изпълнено, България отново ще заеме полагащото й се място на спортната сцена.

Приоритет сега се дава на участниците на Олимпийски игри, класирали се до осмо място. За тях ще има индивидуална месечна стипендия, строго определена от ММС и според спечелената позиция. Досега тези пари се определяха от федерациите, но вече

сумите са фиксирани

Средства за подготовка и възстановяване, по предложение на съответната федерация и след решение на Комисията за олимпийска подготовка, както следва: 

Първо място - до 4,5 минимални работни заплати (2925 лева); 

Второ място - 2600 лева, а от 4-то до 8-о място - 1950 лева.

Средства за одобрените спортисти (спаринги) с класиране след 8-о място на Олимпийски игри и такива, включени за пръв път в Програмата за 2022 г., свързани с процеса на подготовка и възстановяване, по предложение на съответната федерация и одобрени от Комисията за олимпийска подготовка - до 2,5 минимални работни заплати (1625 лева).

При одобряване на проектите на федерациите държавата ще обезпечава напълно материално-консумативната база, както и пътуването, настаняването и участието на спортистите в международни състезания.

По второто направление спортовете са разделени в три групи - олимпийски индивидуални дисциплини, олимпийски отборни дисциплини и неолимпийски дисциплини. Новото при колективните спортове е, че федерациите вече ще могат да заявят до шест отбора, които да получават приоритетно финансиране в зависимост от постигнатите успехи и/или потенциала за развитие.

"Програмата ще покрие максимално добре изискването на федерациите относно финансирането и необходимостите им. Контролът над разходването на средства от спортните федерации ще бъде изключително засилен. Оценката на проектите, с които се кандидатства, ще бъде от експертна група, определена лично от мен. Считам, че тази година трябва да въведем

ред в изразходването на публичния ресурс

Преди да съм обсъдил с финансовото министерство и преди коалиционен съвет да одобри мерките, които съм предвидил да реализирам през 2022 г., не бих се наел с конкретни числа. На мен ми се иска да ми предоставят няколко милиарда, за да оправя всички зали, да ремонтирам всички спортни училища, да финансирам максимално голям брой спортисти. Но ще е трудно. Все пак битката е бюджетът да е много по-голям. Докато съм министър, ММС няма да остане без пари и няма да мимикрира като най-бедното министерство. Сега програмата ще покрие максимално добре изискването на федерациите относно финансирането и необходимостите им. Не искаме да предизвикваме колапс в някоя от федерациите. Изцяло сме насочени към защита на интереса на спорта", заяви министър Радостин Василев. 

Той обаче ще трябва да се пребори за значително повече средства, защото 96-те милиона лева, които ведомството имаше като бюджет миналата година, са страшно малко.

"Новост в програмата е, че ще бъдат

финансирани и млади спортисти

които имат потенциал да се развиват в бъдеще, от всички основни групи спортове. За тях е отделено заплащане и те ще получават възнаграждение. 

В програмата за първи път е посочен и размерът на месечните възнаграждения за състезатели, треньори и длъжностни лица. Установихме, че имаме достатъчно добре класирали се млади състезатели, които биха могли да започнат своята олимпийска подготовка за 2024 г. още сега и 2022 г. да не бъде загубена за тях. Внимание трябва да се обърне на колективните спортове. Те имат голямо социално значение и е хубаво на тях да се дава акцент. Тези спортове имат значима роля за социално възпитание на младото поколение", каза проф. Даниела Дашева. Тя е бивш зам.-ректор на НСА "Васил Левски" и бивш служебен министър на младежта и спорта в кабинета на Огнян Герджиков в началото на 2017 г.

Вероятно Дашева ще разработва през годината и програмата за 2023 г., която трябва да се превърне в основна. Чрез нея федерациите ще получават по-солидна помощ, разбира се финансова, с което работата им да бъде улеснена.

Работната група може да помисли

да бъде разширен обхватът

на финансирането на спортисти. В момента субсидия получават тези с класиране до шесто място на европейско първенство и до осмо на световно. Вариантът е от континентални шампионати пари да получават класиралите се до осмо място, а от световни - до 12-о. Също така в обхвата на програмата може да попаднат и класиралите се до осмо място на Европейските олимпийски игри, на които България също печели отличия. 

Също така трябва да се обърне внимание и на спортните клубове. Точно от там всичко се заражда. Без тях спортът ни ще е кръгла нула.

В българския спорт има много неща, които трябва да се променят в положителна посока. Дори е повече от наложително. Защото елитните ни спортисти са най-голямата реклама на България по света. Сега е поставена някаква основа, просто е нужно да бъде развита. Дано нововъведенията от Министерството на младежта и спорта са именно в тази посока.

КЕВР: Компенсации за абонатите за некачествен ток

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 107

Иска се забрана за внос и на укрйинско олио

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 107

ЕК одобри 77 млн. евро за райони с висока безработица

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 107

Социология за мошеници

автор:Александър Симов

visibility 389

/ брой: 107

Низ от скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 298

/ брой: 107

Конституцията не е просто хартия

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 107

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ